Фермата


Н. Гавазов

Фермата

Когато навремето бъдещият старши-треньор на Барселона Луис ван Гаал заяви, че иска да спечели Шампионска лига с отбор, състоящ се от 11 клубни възпитаника, пресата в Холандия и Испания започна да се подиграва на специалиста. В сегашни времена мечтата на холандеца изглежда още по-смешна, но ако се върнем назад във времето и погледнем към 2009 година, ще видим, че в състава на Барселона, който спечели най-престижния европейски клубен турнир имаше цели осем възпитаника на знаменитата La Masia. Да, Ван Гаал отдавна вече не беше в Барселона, но мечтата му почти се сбъдна.

През настоящия век школата на Барселона уверено зае лидерското място в света по производство на играчи от екстра класа, отнемайки палмата на Аякс и тук никой не може да оспори фактите с подходящи аргументи, защото осем възпитаника на знаменитата школа станаха световни шампиони през 2010 година.

Как Барселона създава своите таланти?


ИСТОРИЯ: АКАДЕМИЯТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ ЙОХАН КРОЙФ

Може би ще се изненадате от този факт, но това е истината, Школата на Барселона е създадена през 1957 година, но раждането на съвременната академия се състоя през 1979 година. Тогава Йохан Кройф - любимецът на каталунската публика успява да убеди Хосеп Нунес да вложи пари в строителството на клубна академия за юноши, като кражбата на идеи и примера са взети от знаменитата школа на Аякс, която самият Кройф завършва като дете.

Академията е издигната до самия „Ноу Камп", в здание построено през 1702 година или 200 години преди създаването на клуба, напомнящо ферма. То е ремонтирано отвътре и пригодено в общежитие за момчета-футболисти, а самата академия получава наименованието La Masia (Б.ред. на катулунски ферма).

За 30 години от академията са излезли над 500 футболисти, десет процента от които са минали през основния отбор, а голяма част от останалите са се реализирали в други испански и европейски топ-отбори.

 

ОРГАНИЗАЦИЯ: 40 СКАУТА ЗА ШКОЛАТА


Всяка година в La Masia се приемат максимум 75 млади футболисти на възраст от 11 до 18 години. Техният обслужващ персонал се състои от 70 човека: треньори, доктори, диетолози, физиотерапевти, психолози. Част от момчетата живеят в общежитието, а други (от по-богатите семейства) в жилища в Барселона.

Децата се набират от 40 скаута, работещи само за академията. 15 от тях се трудят в Каталуния, още 15 в останалите части на Испания, а 10 по целия свят. Скаутите наблюдават малко над хиляда млади футболисти и пресяват от тях 200 най-добри. От тях 75 попадат в школата на Барселона, а 125 в 15 други испански клуба, с които Барселона има сключен договор.


Задължително условие да бъдеш треньор в La Masia е да си бивш футболист, но с изкаран международен треньорски лиценз. Почти всички са бивши играчи на Барселона.

Хосеп Гуардиола, който е продукта на школата, ставайки старши-треньор на дублиращия отбор въведе схема, която се спазва и досега. Играч, който попадне от академията в Барселона Б, трябва да премине през три стадия за да попадне в първия отбор. Първо, трябва да попадне в групата играчи, които са резерви в „дубъла". След това те стават основни играчи на дубъла, а накрая придобиват статут на ключови играчи, които от време на време биват викани в първия отбор. Има и правило: от 21 до 26 годишна възраст може да играеш за дублиращия отбор, но само в рамките на две години. Ако за този период от време не успееш да пробиеш в основния състав, биваш продаден.

През първата половина на деня децата ходят на училище, а следобеда се провеждат интензивни двучасови тренировки, 7 дни в седмицата, 11 месеца в годината.

 

ДЕНЯТ В LA MASIA

Режимът в школата е строго военизиран. На практика, някъде тук завършва детството на всеки бъдещ футболист. До 16-годишна възраст е забранено е да се напуска академията, ако все пак се налага това, то става само с придружител. След тази възраст се иска позволение от директора и указан мотив каква е причината за напускане на района. Строго е забранено да се канят външни лица, както и свиждания с родители. Кореспонденцията, включително и чрез интернет подлежи на строг контрол. Ползването на компютри е възможно само във „Фермата" и то в час по информатика - посещенията на интернет-кафе (Б.ред. локаторио) се наказва. За всичко се иска разрешение, включително и такива например дребни неща като правене на съвместни снимки.

Децата сами си изработват този вестник, който е нещо подобно на т.нар. стенвестници в българските училища до 1989 година. 

 

07:00 Ставане

07:30 Закуска. Задължително условие е всички да закусват заедно, на едно място.

08:00 Учениците със специален автобус се извозват до училищата къде учат.

14:00 Автобусът прибира учениците в академията, след което има обяд.

14:30 Сиеста (обедна почивка)

16:00-18:00 Интензивна тренировка на тренировъчната база, която се състои от седем игрища с естествено покритие и две с изкуствено.

18:30 - 21:00 Работа в тренировъчната зала.

21:00 Вечеря.

23:00 Отбой. Преди него учениците могат да послушат музика, да четат книги, да се занимават със своите хобита. Това е единственото време, когато обучаващите се не са заедно.

За неспазване на която и да е точка от режима се наказва с „предупреждение за отстраняване", а при следващо нарушение бъдещият футболист се гони. В историята на La Masia досега никога не е правен компромис в това отношение, но и от академията са изгонени само 14 човека. Сегашните правила са въведени преди 65 години и никога не са променяни.

„Играехме футбол в хола на общежитието, което беше забранено. Винаги имаше човек в коридора, който следеше, дали директора няма да дойде. Трябваше да играем тихо, без да говорим. Когато получавахме сигнал, че той пристига, веднага се прибирахме по стаите", разказва Иниеста.

И една любопитна подробност. На футболистите от първия отбор на Барселона е забранен достъпа до академията. Причината е да не се разсейват децата с автографи и да не се главозамайват от контактите си със звездите. Единственият, който има достъп до сградата, това е Иниеста, който има висше образование и една от задачите му е освен да разговаря с момчетата, но и да им служи като положителен пример.


ФИЛОСОФИЯ: СИМБИОЗА МЕЖДУ ХОЛАНДСКИ ФУТБОЛ И ТИКИ-ТАКА

Философията на обучение в La Masia е въведена по времето на Кройф и оттогава не е променяна никога, а и никой не се е осмелявал да помисли да го направи. Стилът се счита симбиоза межди холандския „тотален футбол" и стилът „тики-така", т.е. игра максимум с две докосвания. В академията на Барселона се набляга на техниката и мисленето на терена. На резултатите не се обръща внимание и много често в двустранни срещи между обучаващите се, отборът победител е получавал критики за неспазване на стила.

Другото условие за обучение в академията е учениците, посещаващи училищата да изучават задължително история на Каталуния и да имат отлични оценки по този учебен предмет. Целта е по този начин да обичат региона, в който живеят и след това ще работят, а и да бъдат по-сплотени. Примери: бившият полузащитник на Евертън Микел Артета и вратарят на Ливърпул Пепе Рейна известно време живееха в Ливърпул в една квартира - нещо, което нито един друг футболист на Острова не може да си представи, че е възможно да стане.

Освен това, момчетата от академията никога и при никакви обстоятелства не могат да бъдат слаби ученици в училище - при две слаби оценки получават „предупреждение", а при трета се отстраняват от школата.

 

ФИНАНСИ: ОБУЧЕНИЕТО Е БЕЗПЛАТНО

La Masia е най-успешната школа в света, но и най-скъпата. Барселона заделя всяка година по 5 милиона евро за академията си. Дарения от външни лица са забранени, както и това, родители сами да заплащат обучението на децата си.

Парадоксалното е, че Барселона не се стреми да държи в тайна своя опит - всяка година представители на английски и немски клубове редовно посещават La Masia за около месец. Всъщност, тайната е известна на повечето топ-отбори в света: отлична организация, кадърен персонал, тежка всекидневна работа и възпитаване на децата към дисциплина и отговорност.

Гилермо Амор Мартинес (випуск 1984 година) срещу Деян Савичевич, Шампионска лига 94, Барселона - Милан 

Пике (вляво горе), Фабрегас (вдясно долу), Меси (на долния ред вдясно)

 

  Сподели
223