Със 70% по-малко пари за трансфери в Испания


Н. Гавазов

Със 70% по-малко пари за трансфери в Испания

Разходите на испанските клубове на трансферния пазар бележат спад от 70% в сравнение с миналогодишното лято. 116 милиона евро са похарчени за покупката на нови играчи, докато през миналия сезон тази цифра беше 360 милиона и нареждаше Испания след Англия и Италия, изпреварвайки значително останалите топ шампионата на Европа - Бундеслигата и Лига 1.

Още по-интересното е, че са продадени играчи за 153 милиона евро и по такъв начин баланса на Лигата се положителен - 37 милиона.

55% от сумата по сделките се образува от трансферите на Лука Модрич, Алекс Сонг и Жорди Алба. При това клубовете Малага, Райо Валекано, Валядолид, Осасуна, Депортиво и Еспаньол не похарчиха нито цент, въпреки че привлякоха общо 47 играчи.

Всичко това според специалистите означава, че испанските клубове преживяват тежка финансова криза, а икономическото положение на страната неминуемо ще запази тази тенденция, която може да се влоши, ако правителството на страната спре дотациите за двата гранда и за няколко други клубове, които са със „специален статут".

 

  Сподели
65