Реал Мадрид предприе опит да спечели мюсюлманите в света


Н. Гавазов

Реал Мадрид предприе опит да спечели мюсюлманите в света

Ръководството на Реал Мадрид взе изненадващо решение да видоизмени емблемата на клуба. От логото ще бъде премахнат кръста, който бе поставен там през 1920 година, когато Кралят на Испания Алфонцо XIII дари клуба със своето височайше покровителство. Решението за подобна промяна е взето с цел да се увеличи популярността на отбора сред мюсюлманските любители на футбола, живеещи в Европа и Азия.

„Това е решаваща и стратегическа стъпка, което ще повиши силата на тази институция в Близкия Изток и Азия, ключов регион, в който страстта към този клуб е ясно изразена", се казва в изявление на Реал Мадрид.

Както е известно, по-рано от кръста бе принуден да се откаже Барселона, след като сключи договор със своя спонсор от Катар.

Преди време пък турският адвокат Бариш Каска заведе дело срещу Интер, заради кръст върху фланелките на играчите, което според турчина е "обида за мюсюлманската чувствителност". Целта на дизайна бе да се отбележи 100-годишнината от клуба - голям червен кръст на бял фон, който обаче на мюсюлманите напомнял Ордена на тамплиерите, което според Каска е „расистка демонстрация за превъзходство над исляма".

Това не са единствените случаи, в които религията се намесва в най-популярния спорт на земята. В Германия Шалке 04 се сблъска с подобен проблем, след като турски вестник съобщи, че химна на „кобалтовите" е обида за пророка Мохамед, въпреки че песента е от 1924 година. Срещу Шалке 04 заваляха жалби от мюсюлмани и от ръководството на „миньорите" се обърнаха към експерт по исляма, който да изтълкува думите: „Синьо и бяло, колко те обичам. Мохамед е пророк, който не разбира нищо от футбола, но от всички цветове, той избра синьо и бяло".

 

  Сподели
78