Тиаго се завърна в Барса


И. Ангелов

Тиаго се завърна в Барса

Тиаго Алкантара се завърна в Барселона като част от треньорския щаб на Ханси Флик след обявяване на своето оттегляне от професионалния футбол. Въпреки че се пенсионира само преди няколко седмици, Тиаго бързо се ангажира с новата си роля. Той се присъедини към състава на Флик в първия ден на предсезонната подготовка и ще има кратък престой с каталунския клуб.

Като бивш играч под ръководството на Флик в Байерн Мюнхен, Тиаго разбира философията и методите на треньора. Освен това, дълбоката му връзка с Барселона, където е израснал в академията "Ла Масия" и направи 101 участия за първия отбор, го прави идеален кандидат за подпомагане на немския мениджър при адаптацията му в новата среда.

Едно от основните предизвикателства пред Флик е езиковата бариера. Той не говори свободно испански или английски, което затруднява комуникацията. Тук Тиаго, който владее немски, английски и испански, ще играе ключова роля, като посредник между Флик и играчите, осигурявайки ефективно предаване на стратегиите и инструкциите на новия мениджър.

Барселона потвърди назначението на Тиаго в официално изявление: "След като наскоро прекрати своята кариера на 33 години, Тиаго Алкантара ще прекара следващите седмици като част от щаба на Ханси Флик, за да се обучава като треньор. Бившият играч ще остане с първия отбор през цялото лято и ще участва в турнето в САЩ. Халфът премина през Ла Масия и създаде близка връзка с новия треньор на Барселона по време на единствения сезон, когато двамата бяха в Байерн Мюнхен, и когато спечелиха требъл."

Престоят на Тиаго в Ливърпул бе белязан от контузии, които ограничаваха влиянието му върху отбора. През четири сезона той направи 98 участия, но изигра само един мач в последния си сезон поради постоянни травми. След изтичането на договора му на 30 юни, Тиаго реши да се оттегли от професионалния футбол.

Завръщането на Тиаго в Барселона отбелязва началото на нова глава в неговата футболна кариера. Остава да видим дали испанската звезда ще поеме треньорска роля след този престой в Барселона.

  Сподели
56