Лапорта: Разследването на Негрейра бе удължено по искане на Реал Мадрид


Н. Гавазов

Лапорта: Разследването на Негрейра бе удължено по искане на Реал Мадрид

Президентът на Барселона Жоан Лапорта заяви, че Реал Мадрид подхранва слухове, за да навреди на репутацията на клуба по отношение на скандалния случай Негрейра. Барселона е обвинен в спортна корупция и подкупи, като разследването продължава, но Реал Мадрид, който се присъедини към случая като пострадала страна, е прекрачил границата според Лапорта.

Лос Бланкос не са единствените, които правят това, като повечето клубове от Ла Лига и самата лига също са част от случая като потенциално ощетени страни. Лапорта смяташе, че това е нещо повече от интерес към правосъдието, както каза той пред RAC1.

"Мадрид не се държи добре. Съдията (съдебен магистрат) Хоакин Агире, по искане на Реал Мадрид, удължи периода на разследване. Преди края на годината един от тези, които се появяват, в случая Реал Мадрид, който 70 години контролира президентите на съдиите, ние не го приемаме. Не съм говорил с Флорентино след Суперкупата, все още не говорим за това, защото не се е случило, говорим за Суперлигата", заяви Лапорта.

Лапорта твърди, че никога не е имал контакт с Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на Техническия комитет на реферите (CTA).

"Нямам представа за този Негрейра, не го познавах лично. Това, което се показа, е, че при разпита на 23-мата рефери е, че всички те са казали, че той не е имал властта да урежда мачове. Наехме го за консултации по отношение на реферите, но съм сигурен, че Барса ще бъде оправдана. Това е кампания, дирижирана не само от Мадрид, но и от Ла Лига, от която все още съм част", добави президентът на Барса.

Последното по делото е, че самият Негрейра, който досега беше определян като умствено неспособен да свидетелства поради деменция, може да даде показания след втори медицински преглед. Не е ясно дали той все още е призован да даде показания.

Лапорта сподели също така, че е останал изненадан от решението на Шави да напусне клуба и в нито един момент не е обмислял да го уволни.

“В момента сме в спортна ситуация, която не се сме планирали, но няма да хвърляме кърпата. Чух новината за Шави след мача с Виляреал. Беше изненада за мен, защото не бяхме го планирали. Шави е честен човек. Първоначално си помислих, че причината е загубата, но след това видях, че решението е обмислено. Осмислих го и повярвах, че това е най-доброто за клуба. Казах му, че ако трябва да се борим за оставането му, ще го направим. Казах му, че приемам това само защото е той. Заради това, което е дал на клуба и неговия професионализъм. Той води клуба в трудно време. Миналата година спечели първенството и Суперкупата", сподели Лапорта.

Той допълни, че въпреки разочароващите резултати идеята да уволни Шави никога не е минавала през ума му: "Всички имахме усещане, че сме подобрили състава, но нещата се объркаха. Никога не съм мислил за уволнението му. Винаги сме го искали за треньор на Барса. Искам Шави да продължи до края на сезона. Няма да го уволня, каквото и да се случи. Той не го заслужава. Той заслужава нашето доверие."

“Не сме се предали в първенството, в Шампионската лига ще срещнем Наполи. Шави е силно мотивиран. Нямам никакви съмнения в него и в мотивацията и отдадеността на играчите. Все още можем да спечелим. Ако победим в следващите два мача, всичко може да се случи. Не мисля за дербито с Реал, искам да победим Алавес", коментира той битката за титлата в Испания.

“Феновете знаят от къде тръгнахме и защо сме в това състояние. Спасихме клуба финансово, в процес на възстановяване сме. Ако постигнем бюджета, който сме си поставили като цел за тази година, ще сме спасили клуба", допълни президентът.

"Ако постигнем бюджета, през лятото ще имаме съотношение 1:1 в "честната игра“ (способни да харчим в рамките на бюджета без ограничения), в който момент ще можем да подпишем с известен треньор. Деко работи, треньорът ще трябва да се адаптира към спортната идея. Структурата на масовия футбол работи много добре с Алексанко начело. Вече имаме пет-шест играчи в динамиката на първия отбор, плюс тези, които ще дойдат. Имаме футболен директор, който е Деко, а треньорът, който ще дойде, знае, че в Барса имаме истински начин на игра, което харесват играчите, какво Кулерс, но очевидно треньорът трябва да има своя индивидуалност.

Ако не направим честната игра, тогава може би ще трябва да измислим по-изобретателно решение. (Какво означава това?) Това е въпрос към Деко , който вече работи по него", сподели босът на каталунците.

След съобщения, че Барселона се е свързала с бившия наставник на Германия и Байерн Мюнхен Ханси Флик, Лапорта отрече, че той лично не е говорил с никого, но не може да направи същото за Деко.

"Не съм говорил с нито един треньор, тази работа е на Деко и това е въпрос към него. Възможностите са стеснени, но този въпрос трябва да бъде зададен на Деко. Маркес (наставникът на Атлетик Рафаел Маркес) не е изключен, защото върши много добра работа. Трябва да дойде човек с определен опит, ако не вземем друго решение. Гуардиола?Той има договор с Манчестър Сити, а ние уважаваме договорите. Често говоря с него и знам какво е мнението за него в клуба", каза още Лапорта.

  Сподели
124