Шок и ужас*


Н. Гавазов

Шок и ужас*

Президентът Жоан Лапорта използва официалното представяне на Феран Торес като платформа за своите популистки лозунги: "Кажете на всички, че Барселона се завръща. Следващото лято ще можем да правим топ трансфери. Ще кажа нещо повече, ще подпиша с Ерлинг Холанд".

Шок и ужас! Тук някъде светът трябва да потрепери от бъдещата мощ на каталунския гранд, който е готов да размаже всеки на трансферния пазар!

Впрочем, вероятно само Лапорта по време на една и съща пресконференция може да каже, че Барселона изпитва затруднения с регистрацията на новото попълнение Феран Торес и след няколко секунди на висок глас да заяви, че тръгва на лов за Холанд, когото могат да си позволят само няколко клуба в света.

Умишлено или не, но само ден след гръмогласното изказване на боса на "блаугранас", френският вестник L'Equipe публикува финансовия пакет, който е необходим за привличането на Холанд. Първо, сумата на обезщетението - 75 милиона евро, второ, комисионните плащания на бащата Алф-Инге и агента Мино Райола - по 20 милиона евро, трето, заплата - 15 милиона евро нето. Или над 130 милиона евро на първо четене. На второ четене, тази сума ще нарасне и първата индикация се появи в Bild в навечерието на Коледа - Райола ще "обслужи" този, който му предложи комисионна от 40 милиона.

Готова ли е Барселона, която все още не може да регистрира Феран Торес, моли Усман Дембеле да подпише нов договор при влошени условия, опитва се да продаде Самуел Умтити, спря да плаща заплатата на отдадения под наем Филипе Коутиньо, изпадна в Лига Европа и може да не влезе в Шампионска лига следващия сезон, да се състезава с най-добрите клубове в света и изобщо да поставя въпроси за Холанд?

Всеки здравомислещ човек, който е запознат с резултатите от последния одит на Барселона (общ дълг - 1.482 милиарда евро, годишни загуби - 481 милиона евро, отрицателен оборотен капитал - 553 милиона евро, отрицателен собствен капитал - 451 милиона евро), ще каже, че това е невъзможно поради финансови съображения.

Дори старши - треньорът на Валенсия Пеп Бордалас, разбра това: "Можем ли да подпишем с нови играчи? Предполагам, че можем. Щом Барселона, с огромния си дълг, взема Феран Торес за 55 милиона евро и обсъжда трансфери на Алваро Мората и Холанд, тогава можем. Но въпросът е: къде е финансовият феърплей?".

Разбира се, тук трябва да уточним, че каталунците не са платили и един цент за Торес. Може би малко хора знаят, че сделката за Феран е победа на спортния директор на "блаугранас" Матеу Алемани: испанците получиха отсрочка до 2025 година, а първото плащане ще е едва през следващото лято.

Но това за Торес е малка подробност и не е задължително да става обществено достояние. Важно е светът да бъде хвърлен в шок и ужас. Макар и с обещания.

Още повече, че на Лапорта не е чуждо да излъчва претенциозни речи пред света, които са далеч от реалността. Например през 2003 г. той заяви, че ще привлече звездата Дейвид Бекъм в Барселона, а през 2021 г. обеща да се бори за оставането на Лео Меси, използвайки играча за президентската си кампания.

Съобщението за подписването на Холанд е също толкова лъжа, колкото за Бекъм или Меси. И не бива да се приема на сериозно. Борусия Дортмунд потвърди, че Ерлинг трябва да вземе решение за нов клуб до началото на февруари, а дотогава Барселона определено няма как да представи амбициозен проект за новия сезон.

Проблемът е в това, че Барселона не намали достатъчно разходите по заплатите, за да привлече Холанд, който все пак трябва да бъде убеден. Към момента каталунците харчат 85% от доходите си за заплати, а таванът е 70%. Да, Коутиньо напусна (данните са преди трансфера на бразилеца), но Умтити и Дест са тук. Серхи Роберто и Усман Дембеле не бързат да намаляват заплатите си, а Люк Де Йонг все още не е продаден. Към момента най-реална изглежда раздялата с Юсуф Демир, който в последно време не игра, за да не бъде активирана опцията за покупката му от Рапид Виена(!). Но колко е заплатата на Демир?

Другият проблем е, че Холанд трябва да бъде убеден не само с помощта на парите. Лига Европа - това е новата реалност не само за Фати, Педри и Гави. Това е новата реалност за Лапорта, който обеща амбициозен проект с Меси. Това е и новата реалност за Шави, който се завърна в най-лошата Барселона за последните 30 години. Можем дълго да говорим за катастрофалните последствия от управлението на хунтата "Бартомеу", но какво направи Лапорта за девет месеца? Показа музикални способности на презентацията на Шави и организира празненства когато тимът се намираше в средата на таблицата и бе на границата от отпадане от Шампионска лига. И не можа да плати партито на Педри по случай връчването на наградата Golden Boy, та трябваше самият футболист да плаща всичко.

Кой наивник тогава би повярвал, че Холанд ще тръгне да сменя Борусия Дортмунд с отбор, който не може да вкара гол на Бенфика или на демотивиран Байерн Мюнхен? Та норвежкият нападател има нужда от успешен проект сега, а не след две години.

Впрочем, желанието на Барселона да вземе Холанд изглежда повече от прозрачно. Основното е, че норвежецът е подходящ за възстановяване на биполярната реалност в Испания, загубена след напускането на Роналдо и Меси. Факт е, че на фона на неизбежния преход на Килиан Мбапе в Реал, главният антагонист трябва да вземе някакви мерки, за да продава историята на конфронтацията в испанския футбол, която по едно време бе представена от Кристиано Роналдо и Лео Меси.

И само Холанд може да се мери с Мбапе.

Но...

Истината е, че засега Лапорта продава само въздух.

----------------

* "Шок и ужас" е операция на САЩ срещу Ирак през 2003 година, която трябваше елиминира оръжията за масово поразяване на Садам Хюсеин. Такива не бяха открити, а по-късно се оказа, че доказателствата за въпросните оръжия са били фалшифицирани.

  Сподели
3277