Голфърът


Н. Гавазов

Голфърът

През миналата седмица в пресата се появиха информации, че Реал Мадрид обмисля да използва полузащитника Гарет Бейл като част от сделката по покупката на Пол Погба от страна на Кралския клуб. Страхотна новина! За 81% от феновете на Манчестър Юнайтед, които повече не искат да виждат французина на "Олд Трафорд" (ако трябва да се вярва на британската преса). Страхотна новина и за малкото останали фенове на уелсеца. Защото след  пристигането на Зинедин Зидан на "Сантяго Бернабеу" е ясно, че французинът не вижда уелсеца в стартовия си състав. Друга тема е, че Флорентино Перес пък не желае да има футболист, който да топли пейката за 17 милиона евро на година без бонусите. Хитрият и коварен бос на Кралския бос отдавна е станал нарицателен с редица някои свои скандални и неразумни сделки, така че спокойно може да преглътне и това да има най-скъпата резерва в света.

Паралелно с това обаче се появиха и съобщения, че Бейл е настоял за среща с клубната управа, на която категорично е заявил намерението си да не напуска клуба през това лято. С чиста съвест можем да кажем, че Гарет проявява типично чувство за британски хумор, при което само разказващият вицовете може да разбере иронията. Когато клубът иска да се отърве от теб, когато собствените ти фенове те освиркват при всяка поява на терена, когато треньорът даже не ти поставя индивидуални задачи по време на тренировките - да кажеш, че не искаш да си тръгнеш е наистина проява на феноменален хумор. Което и малкото останали почитатели на уелсеца няма да му простят. Друг е въпросът, че никой не иска да те купи.

Някогашният най-скъп футболист в света отдавна е затънал в рутината на битовизма, довел до угасването на онзи амбициозен пламък в очите, накарал го да се премести от Тотнъм в Испания. Миналогодишният дубъл във финала на Шампионска лига се оказа само една искра в един мач, която изгасна след няколко секунди.

На мнозина се струваше, че напускането на Кристиано Роналдо ще превърне възпитаника на Саутхемптън в новото лице на Кралския клуб. Но изминалият сезон се оказа по-лош от всички досегашни, а фиаското на Реал Мадрид на всички фронтове и  униженията от Барселона бързо катализираха още по-голяма неприязън на мадридските фенове към Гарет. А новата кампания се очертава да не бъде с нищо по-добра. Сега вече имаме Еден Азар, който ще бъде  бариера между бившия играч на Тотнъм и слънцето. Въпреки, че в ситуацията на нашия герой можем да кажем, че на него може да му попречи и Лука Йович.

За тези, които обичат Бейл със сигурност е срамно да четат испанската преса. По всичко изглежда, че уелсецът е решил да смени футбола с голфа. Ако някой не знае, най-голямата страст на Гарет е голфът. Няма как да разберем, дали футболистът е решил да стане новият Тайгър Уудс, но е истина, че той прекарва повече време с щеката  за голф, отколкото с топката. А сега, при новите обстоятелства  в столицата на слънчева Испания, Гарет наистина ще има време да се наслади на любимия си спорт.

Оставяйки иронията настрана, наистина трябва да се попитаме каква е причината постоянният победител в класацията "Играч на годината в Уелс" да загуби желание да развива професионалната си кариера, въпреки наличните условия и талант, за което само може да предизвика завист. Истината е много проста и не крие в себе си някакви интриги и теории на конспирациите. Съпругата на футболиста Ема Рис-Джоунс не обича родния, но дъждовен  Кардиф, а още по-малко Великобритания. Ема по никакъв начин не желае да напуска слънчева Испания, а освен това голяма дъщеря на семейството напълно е адаптирана към живота в Мадрид, подобно нещо се случва и с втората дъщеря Нава Валентина. А и такава заплата едва ли някой друг клуб ще се реши да плати...

Наистина ще е жалко да гледаме как този талантлив футболист ще продължава да търка пейката при Зидан, въпреки кеша, за който повечето титуляри на "бланкосите" даже не са и помисляли. Защото тук някъде приключва историята за момчето, което се опитва да стане един от най-големите футболисти на нашето съвремие. Момче със скорост като Мбапе, пас като Модрич, дрибъл като Неймар, удар като Роберто Карлош и игра с глава като Кристиано. И всичко това е събрано само в един човек!

След един сезон той ще е на 29. И?

Амбициозен човек щеше да се реши на намаление на заплатата и да отиде в друг голям клуб - такива като Реал има още десетина в Европа - щеше да се върне в голямата игра и да претендира за нещо повече от Играч на своята страна. Изборът на Бейл обаче падна върху стабилността, която може да продължи още три години. Ако разбира се, Перес все пак не реши да направи другата глупост, разтрогвайки контракта с играча и наведнъж осигурявайки му 51 милиона евро компенсация.

Впрочем,  Бейл ще получи тези пари и дори повече, ако Реал продължи да печели трофеи, така че само можем да поздравим първата звезда на Тотнъм през  21-ви век за неговия прагматизъм.

А Мадрид вече си има най-новият голфър. И най-скъп.

  Сподели
682