Записки на дилетанта: Трите причини на Йозил


Н. Гавазов

Записки на дилетанта: Трите причини на Йозил

След като Месут Йозил подписа договор с Реал Мадрид, полузащитникът даде своето първо интервю като играч на Кралския клуб. Както съобщи официалния сайт на „белите" немския национал се свърза с испанския гранд за срок от шест години. По неофициални данни, „бланкосите" за заплатили за трансфера на 21 годишния футболист 15 милиона евро, а неговата заплата ще бъде около пет милиона евро. Ако трябва да се вярва на Йозил обаче, то финансовата страна на въпроса е далеч не основната при вземането на решението му. Кое тогава накара младият футболист да предпочете Реал?


Причина номер 1

„Реал - това е най-добрия клуб в света. Аз разглеждах няколко варианта, но реших да дойда именно тук - където се намира Жозе Моуриньо"

Не може клуб, който не е спечелил нищо на световната и европейска сцена вече осма година, да бъде обявен за най-добър клуб в света. Ако трябва да бъдем честни, последните европейски отбори, които спечелиха Междуконтиненталната купа са Барселона, Манчестър Юнайтед и Милан. От трите само Юнайтед прояви интерес към полузащитника, но според слуховете, предложението бе с три милиона по-малко от това на Реал. Интер, който пък спечели всичко което може да се спечели през сезона също прояви интерес, но изглежда и там финансовите знаци бяха по-малко от тези на испанците.


Причина номер 2

„В Реал аз мога да прогресирам. Получих сериозен опит с националния отбор на Германия, а в новия си клуб мога да направя много неща".

Диара, Ван дер Ваарт, Гаго - всички те вече са ненужни на „белите", а в един момент също щяха да правят много неща за Кралския клуб. Впрочем, Кака и Бензема също бяха посрещнати с големи надежди и по възможно най-пищният начин , което всъщност си остана и най-голямата радост на феновете на „Бернабеу" през сезона - презентациите на футболистите. Резултатът го знаем. Да, Робен и Снайдер наистина постигнаха много, но само след като бяха натирени от Реал Мадрид.


Причина номер 3

„Най-добрите отбори в света играят в Испания, а най-добрият в Испания е Реал Мадрид. Искам да спечеля трофеи, първенството на Испания и Шампионската лига"

По същата логика може да кажем, че най-добрите отбори в света са Левски, ЦСКА и Литекс, но да е жива и здрава статистиката. А по отношение на Шампионската лига - дано „белите" не срещнат отново Олимпик Лион. Тогава на Месут може и да се сбъднат мечтите.


„Ще си призная, че изпитвам страх. Но аз вярвам в себе си, а моите другари ме подкрепят. Искам да кажа на всички млади футболисти - вярвайте в мечтите си".

Има основание да се страхува, но аз само ще пожелая на Йозил - дано оцелее в мелачката за футболисти наречена Реал Мадрид и не изглежда след година - две по друг начин. Защото наистина е млад и добър, но едва ли попадна на правилното  място, за да развие таланта си. А на тази възраст разочарованията трудно се преглъщат.

 

  Сподели
244