Шоуто в Испания отстъпва на Англия и Италия


.

Шоуто в Испания отстъпва на Англия и Италия

Барселона победи без особени затруднения основния си съперник за титлата Реал Мадрид на “Сантяго Бернабеу”, слагайки край на серията на столичани от 12 поредни победи. На този етап от борбата каталунците са събрали 80 точки от 31 кръга, разпилявайки по пътя към поредната си титла едва 13, губейки само веднъж от Атлетико Мадрид. “Белия Балет” изостава само на 3 зад Лос Кулес. За сравнение третият Валенсия е на 24 точки от върха – разлика която друг шампионат в Европа не познава.

Така в Примера вече е съвсем ясно, че има огромна, дори отчайваща разлика между двата колоса и останалите тимове. Това разбира се не е добре за испанският футбол в дългосрочен план. В момента няма спор, че Барселона е отбор номер 1 в света. Но Реал Мадрид, който с представянето си в Ел Класико показа, че едва ли може да се мери на този етап с Челси, Манчестър Юнайтед и Интер и е на нивото на Арсенал, Лион, Рома, Милан, Байерн и Ливърпул до вчера имаше 12 поредни победи, някой от които със смазващ резултат. Една от тях бе на “Риасор”, където 19 години столичани не бяха триумфирали.

В същото време лидерът в Англия Челси при 2 изиграни кръга повече има 6 точки по-малко и 5 загуби. Освен това разлика от 24 точки в Премиършип се наблюдава между първия и осмия, а три отбора са в битка за титлата, побрани само в 3 точки. Получава се така, че докато на Острова през седмица две се наблюдава някое титанично дерби, то мачовете на колосите в Испания са почти като контроли в чакане на два решителни сблъсъка за цял сезон. Това дава възможност на Барса и Реал да прилагат по-успешно ротационната политика и да получават предимство в Шампионската лига. Защото при здрави Фабрегас, Аршавин, Галас и Ван Перси Арсенал щеше да изглежда по друг начин на “Камп ноу”.

Доказателство на тази теза за огромното отстъпление на останалите испански клубове можем да потърсим и в развитието на един друг шампионат – Серия А. Там безспорно най-подготвеният във всяко едно отношение тим е този на Интер. И въпреки това “нерадзурите” изгубиха 11 точки преднина улисани в Шампионската лига. Нещо, което в Ла Лига не се случи, дори напротив Барса увеличи своя аванс. В Италия намираме разлика от 24 точки между лидера и 11-тия.

Тези тенденции оказват негативно влияние най-вече върху приходите на малките отбори от телевизионните права и докато в Англия вече се наблюдава едно разчупване на Топ 4, а и с изключение на фалиралия Портсмут няма тим, който да е боксова круша като Херес, Валядолид и Тенерифе. Доказателство за несправедливото отношение към малките е и броят на телевизионните канали, които излъчват техните мачове, както и фактът, че 50% от приходите отиват в Барселона и Реал Мадрид.

И тъй като предлагането се определя от търсенето, то тази тенденция ще продължи да се разширява и в един момент това ще окаже негативно влияние върху Реал и Барселона. Конкуренцията ще се концентрира само между тях и това ще доведе до отстъпление и на международно ниво.

  Сподели
201