Превю на сезона в Бундеслигата


Н. Гавазов

Превю на сезона в Бундеслигата

След два дни стартира 51-ят сезон в Бундеслигата, едно от най-интересните първенства в света и част от топ 5 на шампионатите на Стария континент. През миналогодишната кампания два от представителите на този турнир достигнаха финал в Шампионската лига, а Байерн Мюнхен се превърна в истински флагман на немския футбол, спечелвайки по рекорден начин първенството и оставяйки след себе си две дузини недоумяващи съперници. Отборът на Юп Хайнкес се оказа с две глави над своите противници, което бе закономерен резултат от грамотната работа в клуба по отношение на селекцията, дългата скамейка, добрата треньорска работа и спокойната атмосфера в съблекалнята.

Конкурентът на баварците, шампионът от сезон 2011/12 Борусия Дортмунд изостана с 25 точки от мюнхенци, но за сметка на това колективът на Юрген Клоп на висок глас оповести своето присъствие в Европа и бе достоен противник на Байерн в директните двубои между двата тима, недопускайки загубен мач от конкурента си.

По всичко изглежда, че в настъпващия сезон фаворитите отново ще бъдат два: финалистите от последното издание на Шампионска лига. Но неразумно е да мислим, че ситуацията с турнирната таблица от миналата година ще се повтори, а оттук следват много въпроси: ще успее ли Байерн Мюнхен да издържи на амбициите на Борусия Дортмунд, кои отбори ще се преборят за място в топ 4 и кои ще се класират за Лига Европа, ще успее ли Аугсбург да потрети подвига си, как ще се справят новите членове на Бундеслигата и кой ще загуби елитния си статут - FUTBOL TV предвкусва старта на най-силното първенство в Европа след Висшата лига на Англия и обръща своя поглед към 18-те участника в шампионата на Германия през сезон 2012/13.

File:SC Freiburg.png

ФРАЙБУРГ

През лятото Фрайбург бе напуснат от редица важни играчи, в това число и от лидера Макс Крузе, който срещу буквално символична сума премина в Борусия М'гладбах. Въпреки всичко възпитаниците на Кристиан Щрайх се надяват на успешно представяне в Бундеслигата и Лига Европа. Надеждите са свързани с новите попълнения в лицето на Вацлав Пиларж, Адмир Мехмеди, Феликс Клаус и Майк Ханке.

Очаквания: Трудно е да очакваме повторение на миналогодишния успех, но "соколите" са в състояние да изпънат нервите на фаворитите.

Прогноза: Класиране в горната половина на таблицата, 8-то място е напълно във възможностите на Фрайбург. Няма да е изненада обаче, ако "соколите" финишират 10-ти.

File:HSV-Logo.svg

ХАМБУРГЕР

През миналия сезон колективът на Торстен Финк редуваше добри с лоши мачове, включително северняците написаха най-новата версия на "Изчезването на динозаврите" в мача с Байерн Мюнхен (2:9). Лятото обаче премина спокойно и Хамбургер подсили само тези позиции, от които наистина имаше нужда. Главният проблем се състоеше в колебливата отбрана и за нейното укрепване пристигнаха Джуру и Собих. Отборът успя да се отърве от Маркус Берг, който не бе на себе си през миналия сезон, а заминаването на Сон Хен Мин не е добре за тима, сега остава да видим с кого ще бъде заменен лидерът в нападението на Хамбургер. Наскоро Финк обяви, че ще строи постепенно отбора, включително до края на трансферния прозорец, така че има какво още да се очаква от "динозаврите" през това лято.

Очаквания: Ако Хамбургер остане в този си състав, отборът почти сигурно ще остане без евротурнири, но ако бъдат запазени лидерите и се вземат още 2-3 футболисти, тимът има сили да се включи в битката за медалите. Въпросът е ръководството на клуба да запази търпение.

Прогноза: 6-то място

ВОЛФСБУРГ

По традиция още от времето на Магат, през това лято Волфсбург бе напуснат от около 20 футболисти, а други 20 се завърнаха от наем в други отбори или бяха закупени. От новите попълнения трябва да отбележим пристигането на Тим Клозе, който бе един от лидерите на Нюрнберг. Сега остава да видим по какъв начин Дитер Хекинг ще подреди състава - кой ще е титуляр и кой резерва.

Очаквания: Едва ли някой може да каже какво трябва да очакваме от "вълците" - отборът може да се озове в горната половина на таблицата за класиране, а може да се замеси и в борбата за оцеляване. Това зависи от няколко фактора, включително и от правилната работа на треньорския щаб по отношение на състава.

Прогноза: Колкото и да е трудно, 12-то място изглежда напълно реалистично.

File:Borussia Mönchengladbach logo.svg

БОРУСИЯ М'ГЛАДБАХ

"Кончетата" през лятото извършиха няколко трансфера, с които създадоха много симпатичен отбор. Добро попълнение е Макс Крузе, както и Рафаел, очаква се повече от Де Йонг, който започна да се събужда в края на миналия сезон. Опитът в отбора ще бъде даден от Хуан Аранго, предполага се, че Херман ще продължи доброто си представяне от миналия сезон.

Очаквания: На книга Борусия М'гладбах създаде много боен отбор. Разбира се, силата на тима си остава защитата, така че "кончетата" ще създадат големи главоболия на противниковите нападатели.

Прогноза: 5-6 място

File:FC Augsburg logo.svg

АУГСБУРГ

Две години в Бундеслигата и две години жестока борба за оцеляване, което бе спечелвана буквално на финала на шампионата. Ако трябва да сравним баварците с отбор от Острова, това е Уигън. С тази разлика, че Аугсбург е много по-беден откъм финанси в сравнение с английския клуб, ако сме по-точни, за трета поредна година баварците ще са на последно място по финанси в немския елит. На книга това е и най-слабия отбор, в който липсват бивши и настоящи звезди. Единственото положително нещо за Аугсбург е, че състава бе запазен, а играчите умело изпълняват треньорските идеи.

Очаквания: Рано е да погребваме Аугсбург, но и през този сезон отборът ще се бори за оцеляването си. Всъщност, не свикнаха ли баварците на това?

Прогноза: 17-то място

File:Eintracht Frankfurt Logo.svg

АЙНТРАХТ ФРАНКФУРТ

Отборът-сензация през миналия сезон успя да запази всички свои лидери, след като Армин Фее се съгласи на нов договор само при положение, че съставът му бъде запазен. Нещо повече, клубното ръководство успя да привлече Хоселу и Флам, сега остава да видим как ще се представи отбора.


Очаквания: Това ще е труден сезон за Айнтрахт, защото отборът много вдигна летвата през миналия сезон, а през новия сезон франкфуртци са изправени пред участие и в Лига Европа.

Прогноза: Топ 8, но няма да е изненадващо, ако отборът отново завърши на 6-то място, както и да финишира на 10-то.

File:Hannover 96.png

ХАНОВЕР 96

Отборът бе напуснат от Константин Рауш и Мохамед Абдулауе, които се присъединиха към Щутгарт. Това е удар за колектива на Мирко Сломка, който на практика получи подкрепата на босовете си само на книга. Определено надеждите са свързани с Битенкур и Приб.



Очаквания: Не бива да очакваме велики неща от Хановер96, който ще си остане средняк и през новия сезон. Вероятно саксонците ще продължат да разчитат на домакинските си мачове, а навън каквото се случи. Отборът няма шансове за евротурнирите, но и няма да бъде участник в борбата за оцеляване.

Прогноза: 13-то място

File:FC Nürnberg Logo.png

НЮРНБЕРГ

Нюрнберг прояви завидна трансферна активност през лятото. В отбора пристигнаха опитния Емануел Погатец, както и Даниел Гинжек, талантливият Йосип Дрмич, както и Мартин Анга, който в състава на Арсенал има осем минути участие в Шампионска лига. Най-голямата загуба е напускането на Тим Клозе, който срещу 6 милиона евро премина във Волфсбург.



Очаквания: Привържениците на отбора трябва спокойно да очакват сезона, в който баварците не би трябвало да се борят за оцеляването си в Бундеслигата.

Прогноза: 11-то място

File:SV-Werder-Bremen-Logo.svg

ВЕРДЕР БРЕМЕН

През това лято край бреговете на Везер е необичайно спокойно. Главните промени настъпиха в края на миналия сезон, когато Томас Шааф напусна клуба. Негов наследник стана Робин Дут, който се представи добре във Фрайбург, но напълно се провали в Леверкузен. По отношение на подсилването на състава не настъпиха кой знае какви изменения. Беше привлечен младия защитник Нилс Петерсен, който не успя да се прояви в Байерн Мюнхен, а интересно ще е да наблюдаваме дали Калдирола ще успее да замени преминалия в Дортмунд Сократис. Главната загуба си остава заминаването на Кевин де Брюйне.



Очаквания: Какви могат да бъдат те по отношение на отбор-загадка, който на книга бе отслабен в кадрово отношение? Естествено е да очакваме сензации, както със знак "плюс", така и със знак "минус".

Прогноза: 14-то място

File:TSG 1899 Hoffenheim logo.svg

ХОФЕНХАЙМ

Още един отбор, който е пълна загадка преди началото на сезона. Миналото лято Хофенхайм имаше претенции за върха в Бундеслигата, но се спаси като по чудо. Остава неясна съдбата на някои от най-заплатените играчи. Не е ясно, дали в Зинсхайм са решили да забравят кошмарния 2012/13 сезон, но е очевидно, че през новата кампания в клуба ще залагат на младежите. А дали това ще помогне, остава да видим.



Очаквания: Само не трябва да очакваме някакви чудеса от Хофенхайм. Амбициозните планове за превръщането на отбора редовен участник в евротурнирите засега ще останат в миналото.

Прогноза: Борба за оцеляване

File:Eintracht Braunschweig logo.svg

АЙНТРАХТ БРАУНШВАЙГ


Интересен отбор, който не бе смятан за фаворит и във втора Бундеслига, но успя да се класира за елита. Като цяло Айнтрахт е много боеспособен тим, малко пропуска, не се предава и играе чудесно на контраатаки. На старта на сезона брауншвайгци ще са без своя лидер Кумбеле, но това едва ли ще повлияе на ентусиазма на останалите играчи.

Очаквания: Чудеса не бива да очакваме, но отборите, които подценят Айнтрахт, трябва да знаят, че ще страдат и могат да станат част от нещо сензационно.

Прогноза: 17-то място.

File:VfB Stuttgart Logo.svg

ЩУТГАРТ

Миналогодишният сезон за "швабите" бе пълен провал, но по някакво чудо Щутгарт успя да го компенсира с класиране за финала за Купата на Германия и участие в Лига Европа. Заради справедливостта ще кажем, че на "швабите" им провървя във втория по значимост клубен турнир в страната, но пък финалния мач срещу Байерн се получи много добър. През лятото Щутгарт привлече няколко интересни играчи в лицето на Рауш и Абделауе от Хановер, Лайтнер от Борусия и Даниел Швааб от Байер. На практика Бруно Лабадия изгради един достоен отбор, който освен, че трябва да бъде сработен, но и в трудните моменти футболистите не бива да губят своя дух.

Очаквания: Този сезон няма да бъде като предишния, но е много важно тимът да се справи с тежката си програма в началото на кампанията. Евентуален успех в мача с Байер във втория кръг всъщност може да стане добър импулс за по-нататъшното представяне на отбора.

Прогноза: 7-мо място

File:FSV Mainz 05.png

МАЙНЦ 05

Всяко лято Майнц 05 губи по някой лидер, тази година "петиците" също прибраха в касите добри пари от продажбата на Адам Салай. За разлика от друг път обаче, този път Майнц 05 допусна грешка, след като Кирхоф премина безплатно в Байерн Мюнхен, а ветеранът Иваншиц замина за Леванте. Сега остава да видим по какъв начин ще се справят Мориц, Оказаки, Полтер, Кох и Шахин. Другият въпрос е, дали Томас Тухел ще успее да създаде качествена симбиоза между старите и новите играчи.

Очаквания: Опасенията, че Майнц 05 ще се бори за оцеляването си са безпочвени.

Прогноза: 14-15 място

File:Hertha Berlin SC.png

ХЕРТА

Херта на практика запази своето ядро, с което стана шампион на Втора Бундеслига, допускайки само две поражения. Отборът бе напуснат от несигурните Моралес и Кнол, а на тяхно място дойдоха опитният Хосогай и Баумйохан. Защитата бе подсилена от Лангкамп, който натрупа двегодишен опит в елита с Аугсбург, както и Ван дер Берг. Сега остава да видим в психологически план каква работа ще свърши Лухукау, който вече има стаж в Бундеслигата и остави добри впечатления от работата си с Аугсбург.



Очаквания: Те са както за всеки дебютант в елита - оцеляване.

Прогноза: 16-то място

Очаквайте отделно превю за Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Байер Леверузен и Шалке 04

  Сподели
328