Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд: Шампионът отново ще победи


Н. Гавазов

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд: Шампионът отново ще победи

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Дата: 01.12.2012г.
Час: 19:30
Съдия: Петер Гагелман

Байерн Мюнхен ще посрещне Борусия Дортмунд в централният мач не само на кръга в Бундеслигата, но и на първия етап на първенството. В последно време двубоите между тези отбори се превърнаха в немското „Класико", където фаворитът никога не е известен, а успехите са променливи. От деветнадесет последни шампионски титли, 15 бяха разиграни между баварците и дортмундчани, а това прави сблъсъците между двата гранда принципни.

През този сезон преимуществото е на страната на Байерн Мюнхен. Най-напред то се изразява в разликата от 11 точки, която разделя съперниците. На второ място това е работата на защитите. Тази на домакините допусна само пет гола в 14 мача, докато отбраната на „жълто-черните" проявява колебливост и неувереност за разлика от миналата година, позволявайки цели 15 пъти противника да празнува. Третото, което дава самочувствие на мюнхенци е факта, че те вече са есенни шампиони, а това толкова категорично и рано не е правено от нито един клуб от Бундеслигата през последните 49 години. Дванадесет победи и само една загуба в 14 мача. Това е баланса на баварците през тази първа част от сезона.

Борусия Дортмунд не започна добре кампанията по защита на титлата си. В първите седем мача хората на Клоп допуснаха две загуби и записаха само две победи - отчайващ резултат, който доведе до образуването на огромна разлика от лидера. Някои заговориха за криза в отбора, но за каква криза може да говорим, когато Борусия Дортмунд прегази Реал Мадрид и Аякс по европейските терени и постави на колене шампиона на Англия? Освен това, „жълто-черните" имат само три точки по-малко в сравнение със същия отрязък от миналия сезон. Вероятно, ако не бяха грешните стъпки в началото, сега Борусия щеше да се бори за титлата и да бъде сериозна конкуренция на Байерн в това отношение.

За Байерн няма да играят контузените Луис Густаво, Емре Кан и Ариен Робен. Джером Боатенг и Холгер Бадщубер се конкурират за място в центъра на отбраната, където ще бъде Данте. Швайнщайгер се завръща, след като не игра срещу Фрайбург през седмицата. Марио Манджукич отпочина и вероятно ще е първи избор на Юп Хайнкес. По крилата ще патрулират Рибери и Мюлер, а схемата на игра ще е 4-2-3-1.

Борусия Дортмунд е без Патрик Овомуела и Себастиан Кел, които се намират в лазарета. Хумелс се завръща в центъра на отбраната, а това означава, че Сантана започва мача от пейката. Гюндоган ще замени Кел, а Гьотце ще започне зад Левандовски, което ще изпрати Гроскройц на пейката. Схема на игра 4-2-3-1.

- Байерн Мюнхен спечели 15 от последните си 17 домакински мача в Бундеслигата.
- Байерн Мюнхен запази вратата си суха в 9 от последните си 11 мача в Бунделсигата.
- Байерн Мюнхен вкара най-малко два гола в 15 от последните си 17 домакински мача в Бундеслигата.
- Борусия Дортмунд е непобеден в 20 от последните си 21 гостувания в Бундеслигата.
- Борусия Дортмунд вкара най-малко два гола в 5 от последните си 6 гостувания в Бундеслигата.

В последно време Борусия Дортмунд играе много успешно срещу Байерн Мюнхен, ако не смятаме срещата за Суперкупата на Германия. Тогава дортмундчани загубиха с 1:2, но това е мач, на който в Германия не се придава голямо значение. Победата за Байерн през август просто беше задължителна, но реалното състояние на силите се определя в двубоите от Бундеслигата, където последните четири сблъсъка бяха спечелени от шампиона, при това с голова разлика 7:1.

Утрешният двубой се очаква да бъде безкомпромисен и с много високо темпо. Стилът на игра на двата тима е идентичен, въпреки че през настоящия сезон Борусия демонстрира и отлични атакуващи действия през средата на терена. Все пак, под голямо напрежение ще бъдат крайните защитници на утрешните противници. Една от слабостите на гостите е зашита от далечни удари, а тук предимството е на домакините, които обичат да стрелят независимо от дистанцията. Борусия от своя страна е силен чрез създаване на положения за гол чрез бързи комбинации и къси пасове пред наказателното поле на противника, който в случая е с най-добрата отбрана. Каквото и да кажем оттук нататък обаче, в двубои като утрешния то няма да има кой знае какво значение и не е изключено нещата да се решат от една единствена грешка или от виртуозното изпъление на някой нападател. Ясно е само едно: това е един от най-големите сблъсъци на футболна Европа в последно време, което пък гарантира празник за любителите на най-популярния спорт на планетата.

Прогноза за: Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 1:2

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн Мюнхен:

10 ноември Байерн Мюнхен - Айнтрахт 2:0 (Бундеслига)
17 ноември Нюрнберг - Байерн Мюнхен 1:1 (Бундеслига)
20 ноември Валенсия - Байерн Мюнхен 1:1 (Шампионска лига)
24 ноември Байерн Мюнхен - Хановер 96 5:0 (Бундеслига)
28 ноември Фрайбург - Байерн Мюнхен 0:2 (Бундеслига)

Борусия Дортмунд:

10 ноември Аугсбург - Борусия Дортмунд 1:3 (Бундеслига)
17 ноември Борусия Дортмунд - Гройтер Фюрт 3:1 (Бундеслига)
21 ноември Аякс - Борусия Дортмунд 1:4 (Шампионска лига)
24 ноември Майнц 05 - Борусия Дортмунд 1:2 (Бундеслига)
27 ноември Борусия Дортмунд - Фортуна Дюселдорф 1:1 (Бундеслига)

Досегашни срещи:

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд

93 срещи
40 победи за Байерн Мюнхен
27 равенства
26 победи за Борусия Дортмунд
Голова Разлика: 172:123 за Байерн Мюнхен

Коефициенти от bet365:
Байерн Мюнхен - 1.75
Равен - 3.75
Борусия Дортмунд - 4.33

Коефициенти от Offsidebet:
Байерн Мюнхен - 1.80
Равен - 3.50
Борусия Дортмунд - 4.33

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
170