След сезона: Символичен отбор на Бундеслигата


Н. Гавазов

След сезона: Символичен отбор на Бундеслигата

49-ят шампионат на Бундеслигата задълго ще остане в съзнанието на любителите на немския футбол. И има защо - смяната на лидерите в хода на сезона, плътното съперничество между отборите за запазване на място в елита, буйното треньорско текучество, жертва на което стана и Ото Рехагел, сбогуването с някои герои, зависимостта на Кьолн от Подолски и бездарието на клубната управа на Херта - всичко това направи вълнуващ сезона и със сигурност увеличи феновете на немския футбол.

FUTBOL TV обръща своя поглед назад, за да обобщи случилото се в Бундеслигата през сезон 2011/ 2012.

Нашата първа част ще започне със символичния отбор на Бундеслигата.

Вратар: Роман Вайденфелер (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Марк Андре тер Щеген (Борусия М'гладбах)

Някой основателно ще попита, къде е Нойер. Наистина, вратарят на националния отбор на Германия се представи блестящо в Купата на Германия и Шампионска лига, но в Бундеслигата Мануел често допускаше грешки, понякога груби, понякога не оказващи влияние на резултата. Ето защо, в символичния отбор на Futbol TV попадна Вайденфелер. Най-голямото му качество, това е неговата стабилност, което от своя страна даваше сигурност на защитата.


Десен защитник: Филип Лам (Байерн Мюнхен)
Алтернатива: Лукаш Пишчек (Борусия Дортмунд)

Въпреки че капитанът на Байерн не притежава необходимите лидерски качества (спомнете си Ефенберг или Баслер), най-голямото му умение е да действа еднакво полезно в защита и отбрана: универсалността на Филип го прави един от най-добрите футболисти на този пост на планетата.


Централен защитник: Матс Хумелс (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Бенедикт Хьоведес (Шалке 04)

Хумелс проведе не толкова впечатляващ сезон, но все пак се представи достойно. Остава да се надяваме, че ще остане в Борусия, а в националния отбор най-после ще започне да действа също толкова уверено, както в клуба.

Втори централен защитник: Сердар Ташчи (Щутгарт)
Алтернатива: Холгер Бадщубер (Байерн Мюнхен)

Още двама готови футболисти за Бундестима, в които Льов не бива изобщо да се съмнява. Бадщубер и Ташчи проведоха един великолепен сезон, без грешки и травми.


Ляв защитник: Марсел Шмелцер (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Кристиан Фукс (Шалке 04)

През сегашния сезон Шмелцер се научи да стреля по вратата на съперника и понякога да вкарва. Впрочем, на левия край на Бундестима той спечели конкуренцията с Денис Аого. Шмелцер по-нататък ще прогресира и вероятно през следващият сезон ще го видим в по-ярка светлина. Относно Фукс, австриецът доказа, че ще бъде лидер не само в скромния Майнц 05, но и в претендиращия за трофеи Шалке 04.


Опорен полузащитник: Ларс Бендер (Байер)
Алтернатива: Илкай Гюндоган (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Роман Нойщадер (Борусия М'гладбах)

Изненадани ли сте? Ако внимателно сте следили Бундеслигата, ще забележите, че Бендер извърши гигантски скок и стана лидер в средната линия на Байер. Освен това, Дут често поставяше Ларс на позицията атакуващ полузащитник и експериментът се оказа успешен. Що се отнася до Гюндоган, Илкай с играта си накара шефовете окончателно да забравят за Шахин.


Централен полузащитник: Тони Кроос (Байерн Мюнхен)
Алтернатива: Раул (Шалке 04)

Тони успя да замени напълно Швайнщайгер. Младият футболист не показа някаква впечатляваща игра, но за сметка на това се оказа много полезен, помагайки на партньорите си да вкарват гол след гол във вратата на съперника. С една дума, Кроос успя да свърже линията на атаката и полузащитата.

Десен полузащитник: Шинджи Кагава (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Най-добрият сезон на японеца в кариерата. Шинджи започна да вкарва все повече и повече, а останалите си задължения изпълняваше на високо ниво. Най-важното е, че мозъкът на шампионите не позволи травмата на Гьотце да повлияе на отбора. Трябва ли да се учудваме, че привлече вниманието на Сър Алекс и от новия сезон ще играе за английския вицешампион.


Атакуващ полузащитник: Марко Ройс (Борусия М'гладбах)
Алтернатива: Хуан Аранго (Борусия М,гладбах)

Твърде условна позиция за немския футбол, но и немеца и венецуелеца играят еднакво успешно по цялата ширина на терена. Ройс не е откритието на сезона - той беше такъв миналата година. През сегашната кампания на тима Марко е победител във всички рейтинги, а лидерът и неговата Борусия спокойно биха могли да завършват втори, ако скамейката на тима беше малко по-дълга.

Ляв полузащитник: Франк Рибери (Байерн Мюнхен)
Алтернатива : Даниел Дидави (Нюрнберг)

Рибери почти през целия сезон беше лидер на отбора и след Марко Ройс е вторият най-добър полеви играч от първенството на Германия. Относно Дидави, това е млад футболист, но по-важното е, че притежава невероятен интелект и точен пас.

Нападател: Клаас-Ян Хунтелаар (Шалке 04)
Алтернатива: Клаудио Писаро (Вердер)

Холандецът подобри всички рекорди по резултатност и прогресира в сравнение с миналата година. Нападателят отбеляза 29 попадения и стигна до голмайсторския приз в Бундеслигата. Освен това Хунтелаар добави и шест асистенции към актива си от 32 мача.

Нападател: Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Марио Гомес (Байерн Мюнхен)

Полският нападател остана в сянката на Лукас Бариос през миналия сезон, но в този се възползва от шанса си след контузията на парагвайския национал и започна да вкарва гол след гол. Марио пък отстъпи първото място в класацията за голмайсторски приз едва в края на сезона.

Старши-треньор: Юрген Клоп (Борусия Дортмунд)
Алтернатива: Люсиен Фавре (Борусия М'гладбах)

За Клоп остава да се прояви достойно в Шампионска лига и тогава Юрген ще се покрие със славата на века. Той изпревари Замер по най-дълъг престой начело на „жълто-черните", а скоро ще направи същото и с Хитцфелд. Фавре благодарение на своя ум и новаторски идеи направи от средняка един от флагманите в немския футбол. С малко по-дълга скамейка „кончетата" щяха да направят битката за титлата още по-интересна.

 

  Сподели
212