Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен: Фестивалът на футболна Германия


Н. Гавазов

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен: Фестивалът на футболна Германия

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд
Дата: 11.04.2012г.
Час: 21:00
Съдия: Кнут Кирхер

Всяка страна си има своето дерби - за Испания това е „Ел Класико", за Италия „Дерби Д'Италия", а немското „Ел Класико" е сблъсъкът между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен, който специалистите определят и като „Фестивалът на Бунделигата" -двата отбора ще се срещнат помежду си в 24-та поредна година. 80 720 са продадените билети на „Сигнал Идуна Парк", 450 медийни специалисти получиха своите акредитации, а на емблематичния стадион в сряда вечер ще присъстват освен екзалтираните фенове, но и голяма част от най-известните личности от областта на изкуството, политиката и спорта от Германия. Милиони телевизионни зрители ще са приковали своя поглед към малкия екран...

Борусия Дортмунд посреща Байерн Мюнхен в мач, който може да бъде определящ за титлата в сегашния сезон на Бундеслигата. За седми път в своята история двата гранда ще излязат един срещу друг като първи и втори. На по-ранен етап от сезона шампионите имаха осем точки преднина и се чувстваха недосегаеми на върха в таблицата за класиране и по всичко изглеждаше, че Байерн е извън борбата за титлата, но пет поредни победи на баварците доведоха до намаляване на дистанцията само до три точки и така хората на Юп Хайнкес върнаха интригата за „Сребърната салатиера".

В случай, че домакините победят, преимуществото на „жълто-черните" ще стане шест точки. Подобно нещо се случи за последно през сезон 1985/86 - тогава Байерн го направи спрямо Вердер. В същото време баварците са най-добрият втори отбор за последните 40 години - в сезон 1971/72 най-добър втори беше Шалке 04.

Борусия Дортмунд е без загуба в продължение на 23 мача - в историята на Бундеслигата има едва четири по-дълги серии. От друга страна, Байерн е без поражение в девет поредни мача във всички турнири, в които мюнхенци записаха фантастичната голова разлика 29:3!! Предполагаемата победа на Байерн ще открие възможността шампионът на страната да бъде определен от допълнителни показатели - по броя на вкараните голове ( към момента мюнхенци имат три повече от своя конкурент). Подобно нещо не се е случвало от сезон 1999/00. Тогава „баварците" спечелиха титлата за сметка на Байер.

За Борусия мачът тази вечер ще бъде 41-ри подред, а за Байерн - 47-ти. През настоящата година играчите от Мюнхен пробягват средно по 114.9 километра на среща, докато футболистите от Дортмунд изминават средно по 119.6 километра. През първата половина от сезона съотношението беше 121.4/ 110.9 в полза на шампионите.

В предишните 85 мача между двата тима Борусия има 21 победи, 26 равенства и 38 загуби. Но последните три срещи между двата гранда бяха спечелени от „жълто-черните". Единственият отбор, който е успявал да постигне четири поредни победи над Байерн е Вердер с Отмар Хитцфел в периода 1991 -1993 година. Байерн има в Дортмунд 12 победи и 13 загуби.

За домакините няма да играе контузеният Юлиан Кох. Гостите са без Даниел ван Буйтен и Брено, които лекуват травми. Тактическата постройка на двата тима ще бъде 4-2-3-1 с много активно използване на външните халфове - за Борусия Перишич и Блажиковски, а за Байерн това са Рибери и Робен. Кагава е по-остър и повратлив от своя колега Мюлер, но Томас е физически по-мощен и по-опасен в индивидуалните битки. Марио Гьотце отново може да играе, след като излекува контузията си, но по-вероятно е да влезе в игра на по-късен етап от мача. Швайнщайгер о Тони Кроос ще започнат в централната част на халфовата линия, ако разбира се Хайнкес не заложи на по-отбранителен вариант и изтегли двамата по-назад.

„Не може да си позволим да загубим", заяви президентът на Байерн Карл Хайнц-Румениге.

„Разбира се, нашата цел е в сряда вечер да увеличим разликата на шест точки", заяви от своя страна Юрген Клоп.

„Най-важното е, че се намираме в прекрасна форма. Предпазливи сме, защото знаем силата на нашия противник. Ще бъде напрегнат мач и дори да завършим наравно, битката за титлата остава открита", коментира Юп Хайнкес.

„В сряда вечер ще се сблъскат две футболни култури. Ще бъде вълнуващо и ние ще се постараем да направим шоу на 80 000-те зрители", заяви Клоп.

Какво да очакваме от „Фестивалът на Германия"? Ще бъде ли битката епична? Със сигурност двата тима ще играят много внимателно, разчитайки на грешки на противника. А грешките на защитниците в Байерн и Борусия станаха прекалено много през този сезон, което предполага, че може да станем свидетели на всякакви обрати. Дерби като дерби - едва ли някой би могъл да предскаже какво ще се случи. Но със сигурност любителите на немския футбол ще бъдат доволни. Шоуто е тази вечер. Мястото - „Сигнал Идуна Парк". Победител ще бъде футболът...


Последни 5 изиграни срещи:

Борусия Дортмунд:

17 март Борусия Дортмунд - Вердер Бремен 1:0 (Бундеслига)
20 март Гройтер Фюрт - Борусия Дортмунд 0:1 сл. прод. (Купа на Германия)
25 март Кьолн - Борусия Дортмунд 1:6 (Бундеслига)
30 март Борусия Дортмунд - Щутгарт 4:4 (Бундеслига)
07 април Волфсбург - Борусия Дортмунд 1:3 (Бунделига)

Байерн Мюнхен:

24 март Байерн Мюнхен - Хановер 96 2:1 (Бундеслига)
28 март Олимпик Марсилия - Байерн Мюнхен 0:2 (ШЛ)
31 март Нюрнберг - Байерн Мюнхен 0:1 (Бундеслига)
03 април Байерн - Олимпик Марсилия 2:0 (ШЛ)
07 април Байерн Мюнхен - Аугсбург 2:1 (Бундеслига)

Досегашни срещи:

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен
85 срещи
21 победи за Борусия
26 равенства
38 победи за Байерн
Голова разлика 162: 108 за Борусия

 

Коефициенти от bet365:
Борусия - 2.50
Равен - 3.40
Байерн - 2.70

Коефициенти от Offsidebet:
Борусия - 2.55
Равен - 3.25
Байерн - 2.75

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
225