Вердер - Борусия Дортмунд: В преследване на лидера


Н. Гавазов

Вердер - Борусия Дортмунд: В преследване на лидера

Вердер Бремен - Борусия Дортмунд
Стадион: "Везерщадион", Бремен
Дата: 14.10.2011г.
Час: 21:30
Съдия: Флориан Майер


Вердер Бремен ще продължи да преследва лидера Байрен Мюнхен, приемайки в среща от деветия кръг на немската Бундеслига действащият шампион на Германия Борусия Дортмунд, който от своя страна се намира в подем и ще пътува на север за да търси своята трета поредна победа в първенството. Определено, мачът в петък вечер на „Визерщадион" обещава да бъде „гвоздеят" на програмата, а зрителите със сигурност няма да скучаят, имайки предвид амбициите на двата отбора.

След пет поредни мача, в които успяха да спечелят 13 точки, бременци се изкачиха до второто място в класирането, само на три пункта от лидера Байерн Мюнхен. В предишния кръг обаче, Вердер не успя да се възползва от грешната стъпка на баварците и на свой ред сбърка при гостуването си на Хановер 96 в мач, в който домакините надиграха по всички показатели своя противник, а в герой на срещата се превърна норвежецът Мохамед Абделауи, който се възползва от безобразната игра на защитниците в зелено-бяло и записа хеттрик. На всичкото отгоре пък Арнаутович получи директен червен картон, оставяйки отбора си без шансове за противодействие, а Енигман можеше да направи разликата по-голяма, ако беше по-концентриран в края на мача.

Борусия Дортмунд започна повече от колебливо кампанията си в Бундеслигата и записа три загуби в първите си шест срещи, което даде основание на специалистите да твърдят, че „жълто-черните" нямат сили за да защитят титлата си. Но хората на Юрген Клоп побързаха да опровергаят скептиците след като постигнаха победи в последните си два мача и по този начин успяха да се изкачат на шестото място в класирането и с актив от 13 точки - с шест по-малко от лидера Байерн Мюнхен - разликата от баварския отбор не изглежда вече толкова голяма. Показателен за непримиримия характер на шампионите бе срещата при гостуването на Майнц 05, в която победата дойде в 90-та минута, като в герой на мача се превърна Лукаш Пишчек. В миналия кръг пък Борусия се разправи с аутсайдера Аугсбург, отнасяйки го с 4:0, а полският национал Левандовски записа хеттрик.

Вердер ще бъде без своя първи вратар Тим Виизе, който изтърпява наказание заради червения си картон срещу Нюрнберг, получен на 17 септември, а също така и Арнаутович, който бе изгонен в миналия кръг срещу Хановер96. Освен тях, Томас Шааф няма да може да ползва контузените защитници Балогун и Силвестър, халфовете Йълдъръм и Боровски, както и нападателя Авдич. Почти сигурно е, че наставникът на „зелено-белите" ще използва схема на игра 4-1-3-2 с Писаро и Розенберг начело на атаката.

За Борусия отпада Блажковски, който се разписа за победата с 2:0 на Беларусия срещу Полша през седмицата, под въпрос е да започне като титуляр Пишчек, който също се завърна от мач на националния си отбор. Определено обаче Клоп ще трябва да се справи без левия бек Марсел Шмелцер, което означава, че Льов ще замести на този пост немския национал. Наставникът на гостите вместо традиционната постройка 4-2-3-1, ще заложи на повече сигурност в средата на терена :"ще поставим повече хора в центъра, за да бъдем силни в защита", заяви Клоп, което означава, че шампионите ще започнат мача с 4-2-2-1-1, като зад Левандовски, който ще бъде на върха на атаката ще застане Кагава.


За любителите на статистиката: отбелязани голове: Вердер/ Борусия - 16/13; допуснати голове: 10/7; удари към вратата: 16/17.75 средно на мач; притежание на топката: 50.50% / 58.32%; сполучливи пасове: 270/ 417 средно на мач; спечелени единоборства: 54% / 49%; засади: 31/14; извършени нарушения: 115/88; картони: жълти-червени: 14-2/ 6-1.

„Нашият поглед не е насочен към Байерн и ние не мислим как да ги достигнем, поради това не сме поставени под никакъв натиск. Просто искаме да победим и не разглеждаме вариант със спечелването на една точка", заяви на пресконференция в навечерието на двубоя наставникът на „зелено-белите" Томас Шааф.

„Знаем къде отиваме - на гости на най-силния домакин в Бундеслигата, но ние се намираме в подем и сме с намерението да се представим добре и да вземем нещо от този мач", заяви Юрген Клоп.

И така, срещата на „Везерщадион" се очертава да бъде наистина вълнуваща. Шампионите, които са в подем пристигат с намерението да победят, но статистиката не говори в тяхна полза („жълто-черните" записаха тук само една победа за последните девет години - 10 ноември 2006). Ако Вердер победи, това ще бъде пета домакинска победа за отбора край река Визер. Ако гостите надделеят, те ще запишат трети пореден успех. Кой ще победи? Отборът, който най-много владее топката и е отправил най-много удари към противниковата врата или този спечелил повече единоборства? Едва ли ще се намери някой, който да каже какво точно ще се случи, но през всичките 90 минути на „Везерщадион" ни очакват много вълнуващи моменти, а победител може да бъде всеки един от двата тима. Най-разумното според мен е да използваме в нашите залози играта с троен знак, но ако нямаме възможност за това, лично аз бих заложил срещу статистиката и на шампиона на Германия, който в момента се намира в очевиден подем.



Последни 5 изиграни срещи:

Вердер Бремен:

10 септември Вердер Бремен - Хамбургер 2:0 (Бундеслига)
17 септември Нюрнберг - Вердер Бремен 1:1 (Бундеслига)
25 септември Вердер Бремен - Херта 2:1 (Бундеслига)
02 октомври Хановер 96 - Вердер Бремен 3:2 (Бундеслига)
06 октомври Оснабрюк - Вердер Бремен 0:3 (Приятелска среща)

Борусия Дортмунд:

13 септември Борусия Дортмунд - Арсенал 1:1 (Шампионска лига)
18 септември Хановер 96 - Борусия Дортмунд 2:1 (Бундеслига)
24 септември Майнц 05 - Борусия Дортмунд 1:2 (Бундеслига)
28 септември Олимпик Марсилия - Борусия Дортмунд 3:0 (Шампионска лига)
01 октомври Борусия Дортмунд - Аугсбург 4:0 (Бундеслига)


Досегашни срещи:

Вердер Бремен - Борусия Дортмунд

88 срещи
40 победи за Вердер Бремен
16 равенства
32 победи за Борусия Дортмунд
Голова Разлика: 152:128 за Вердер Бремен


Коефициенти от bet365:
Вердер Бремен - 2.87
Равен - 3.30
Борусия Дортмунд - 2.40

Коефициенти от Offsidebet:
Вердер Бремен - 2.80
Равен - 3.40
Борусия Дортмунд - 2.30

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
200