Анонс на Сезон 2011/12 в германската Бундеслига


Н. Гавазов

Анонс на Сезон 2011/12 в германската Бундеслига

В петък, с двубоя между действащият шампион Борусия Дортмунд и Хамбургер стартира новият сезон в Германия. През последните години Бундеслигата привлича към себе си все по-голям интерес и постепенно се превърна в най-силното и оспорвано първенство на Стария континент след това на Висшата лига на Англия. Всеки един сезон е изпълнен с неочаквани сюрпризи и почти е невъзможно да бъде прогнозирано кой ще бъде новият шампион и кой ще изпадне. Доказателство за това е фактът, че през последните пет години видяхме четири различни победители в Бундеслигата - явление, което не може да бъде наблюдавано в нито едно голямо европейско първенство.

Ще успее ли Борусия Дортмунд да защити титлата си, в състояние ли е Байерн Мюнхен със своя нов треньор да се завърне на позициите си от предишната година, кои ще са фаворитите за престижните места и кой ще загуби елитния си статут - FUTBOL TV предвкусва началото на новия сезон в Бундеслигата.

През лятото Борусия Дортмунд загуби Нури Шахин, който премина в Реал Мадрид, което се превърна в най-голямата загуба в кадрово отношение за шампионите, защото това бе лидера на терена и душата на отбора в съблекалнята. За негов заместник се сочи Илкай Гюндоган, но най-вероятно наставника на тима Юрген Клоп ще разпредели функциите на Шахин между няколко футболисти, още повече, че на Илкай предстои тепърва да решава някои проблеми, включително да се адаптира към играта на високо равнище. Добрата новина за дортмундци е, че останалата част от ядрото на тима беше запазено на 100%, както и това, че Кагава и Зидан се възстановиха от травмите си. „Нека правилно да оценим ситуацията: ще бъде трудно да повторим своя успех. Нашата цел е място в тройката", заяви неотдавна Михаел Цорк. В много отношения генералният мениджър е прав, защото сезонът се очертава наистина труден за Борусия - тимът ще се сражава на два фронта и едва ли има достатъчно опит да направи това, а натискът от повишеното внимание ще бъде наистина голям. Основното препятствие пред хората на Клоп да защитят титлата си обаче може да се окаже Байерн Мюнхен.

По традиция, основният фаворит за титлата се явяват баварците. Както винаги, шефовете на мюнхенци са пълни с амбиции, а миналогодишният провал на отбора несъмнено ще засили спортната злоба в клуба. Най-големият успех на Байерн през лятото се оказа привличането на Нойер, а доста преди това Хайнкес замени Ван Гал. Всъщност, с привличането на един от най-добрите вратари мюнхенци се справиха с ахилесовата си пета от миналия сезон и сега могат да бъдат спокойни, че решиха проблема в това отношение. Защитата се попълни от Боатенг, а нападението с най-добрия голмайстор на Втора Бундеслига Нилс Петерсен. Всичко това, прибавено към миналогодишното ядро на тима прави Байерн наистина основен кандидат затитлата.

Байер Леверкузен ще бъде една от загадките на първенството - с нов треньор, който никога не е работил на високо равнище, но най-голяма тревога в запалянковците предизвиква напускането на Видал. Чилиецът бе една от звездите през миналия сезон, превърна се и в лидер, а подобна загуба няма как да не се отрази на резултатите на който и да е отбор. Компенсирането на подобна загуба е много трудно и поради това не бива да очакваме велики неща от леверкузенци.

Сред кандидатите за високи места сме длъжни да включим Шалке 04 и Волфсбург - да, отборите, които завършиха на 14-то и 15-то място през миналия сезон. Но „миньорите" вече доказаха своята боеспособност, спечелвайки Суперкупата на страната срещу действащият шампион на Германия, а вторите имат своя коз - железният Феликс, които доказа, че всеки един тим под негово ръководство може да се превърне в скрит фаворит. Шалке 04 загуби Нойер, но привлече Фухс и Егер, а от младежкия тим перспективния Вигел, докато „вълците" се подсилиха с Рус, Клих, Охс и Траш от Щутгарт.

Относно Хамбургер и Вердер не бива да очакваме чудеса. Проблемът с „динозаврите", които разполагат с доста средства е, че нямат разумен ръководител. Разбира се, пристигането на Арнесен е плюс за отбора и вероятно специалистът ще въведе някакъв ред, за да не се повтаря повече историята с Розенал, който бе закупен за 5 милиона евро, а продаден за 500 000 - това е стилът на северняците. Проблем ще бъде и треньорският пост, на който застана Михаел Оенинг - прекалено млад, много противоречив и без опит на високо равнище. Проблемът пък с Вердер е, че освен редуването на хубав с лош сезон, „музикантите" не успяват да задържат своите добри играчи: Клозе, Диего, Йозил, а с привличането на Пастатопулос и Шмиц едва ли ще се решат проблемите в защита. Като цяло, това, което бихме очаквали от двата отбора в най-добрия случай е борба за място в Лига Европа.

Един от най-загадъчните тимове е този на Щутгарт. Ще спазят ли „швабите" досегашният сценарии в представянето си: провален старт на кампанията си, смяна на треньора и след това героично класиране за евротурнирите? Траш и Деген напуснаха, но като цяло ядрото на тима се запази. Ако Щутгарт успее да преодолее своята лоша карма, през настоящия сезон може да видим отбора в борба за евротурнирите. Ако ли не - живуркане в средата на таблицата.

Миналогодишните смутители на спокойствието Майнц05 и Хофенхайм едва ли ще повторят постижението си. Първите загубиха Фухс и Шюрле, а вторите своя боен дух. Все пак, с по-големи шансове за добро представяне са възпитаниците на Тухел, които с потенциала, който имат спокойно биха се преборили за място в първата половина на таблицата, докато Хофенхайм не впечатлява със състава си, а контузията на Ибишевич и напускането на Алаба могат да се окажат решаващи.

Към аутсайдерите бихме причислили Нюрнебрг, Фрайбург, Кайзерслаутерн, Борусия Мьонхенгладбах и отчасти Кьолн. Специално за „козлите" спокойно можем да твърдим, че с играта си през миналия сезон те спечелиха уважението на специалистите. Голям жокер в тима ще бъде пристигането на Солбакен, който изведе Копенхаген до плейофи в Шампионската лига и показа, че има намерение да работи както трябва с отбора. С малко повече късмет, бих твърдял, че Кьолн спокойно може да се пребори за място в първата половина на таблицата, още повече, че играчите миналия сезон показаха красив и бърз футбол, който може да бъде усъвършенстван още повече от норвежкия наставник на тима.

Другият тим, за когото думата аутсайдер е твърде относителна е Нюрнберг. Миналия сезон отборът изненада с представянето си и показа много свеж футбол, но сега бе напуснат от редица футболисти като Гюндоган, Волф, Шибер и това несъмнено ще се отрази върху играта на отбора.

Кайзерслаутерн е от отборите, който може да вкара 4 гола на Байерн и да допусне пет от някой слабак. Това прави „лаутерите" твърде непрогнозируеми, а с напускането на Лакич и Тиферт, аз лично не виждам, кой би могъл да вкарва голове за тима, което прави успешното представяне на Кайзерслаутерн твърде спорно.
Борусия бихме свързали с две новини - лоша и добра. Лошата е, че прогнозите за добра кампания са твърде неблагоприятни. Мьонхенгладбахци, които лятото играха полейофи за оставане в елита, не направиха почти нищо, за да се подсилят - идването на Кинг, Руп и Цимерман едва ли би компенсирало напускането на Финк, Андерсон и редица други футболисти. Добрата новина е, че според статистиката, от последните 13 плейофа, които се играха в Бундеслигата и девет бяха спечелени от елитните отбори, на следващата година осем от тях се представиха много силно.

Новите членове Херта и Аугсбург не е съвсем ясно как ще се представят. „Старата дама" се завърна там, където и е мястото, но дали ще го запази? Шансове все пак има, след като начело на тима е добре познатия Бабел, който залага изцяло на вътрешната конкуренция в тима, като гаранция за успехи. Аугсбург - най-големият бедняк измежду клубовете, който на всичкото отгоре бе напуснат от Траоре, Синкевич и Рудолф. Но в Бундеслигата е имало и други бедни отбори, които са оцелявали. Според мен обаче, най-важната задача за тима от Бавария е да не се опозори и да се представи достойно. Ако оцелее - това ще е фантастично.

Борусия Дортмунд - Играчи: 28 Средна възраст: 24,3 Трансферна стойност: 158 400 000 евро

Байерн Мюнхен - Играчи: 25 Средна възраст: 25,4 Трансферна стойност: 333 000 000

Байер Леверкузен - Играчи: 23 Средна възраст: 24,8 Трансферна стойност: 137 850 000

Шалке 04 - Играчи: 30 Средна възраст: 24,9 Трансферна стойност: 129 800 000

Вердер - Играчи: 35 Средна възраст: 24,2 Трансферна стойност: 113 075 000

Волфсбург - Играчи: 31 Средна възраст: 25,8 Трансферна стойност: 110 025 000

Хамбургер - Играчи: 33 Средна възраст: 23,7 Трансферна стойност: 102 100 000

Щутгарт - Играчи: 25 Средна възраст: 26,0 Трансферна стойност: 94 350 000

Хофенхайм - Играчи: 29 Средна възраст: 23,9 Трансферна стойност: 89 850 000

Кьолн - Играчи: 31 Средна възраст:25,2 Трансферна стойност: 68 975 000

Борусия Мьонхенгладбах - Играчи: 29 Средна възраст: 24,4 Трансферна стойност: 67 050 000

Хановер - Играчи: 27 Средна възраст: 25,7 Трансферна стойност: 64 650 000

Фрайбург - Играчи: 26 Средна възраст: 25,6 Трансферна стойност: 54 725 000

Майнц 05 - Играчи: 27 Средна възраст: 25,8 Трансферна стойност: 49 850 000

Кайзерслаутерн - Играчи: 22 Средна възраст: 24,7 Трансферна стойност: 46 450 000

Херта - Играчи: 28 Средна възраст: 24,8 Трансферна стойност: 45 775 000

Нюрнберг - Играчи: 28 Средна възраст: 23,8 Трансферна стойност: 41 300 000

Аугсбург - Играчи: 29 Средна възраст: 26,6 Трансферна стойност: 22 200 000

 

  Сподели
200