Изненада по баварски


Н. Гавазов

Изненада по баварски

Преди дни популярното издание FourFourTwo представи своя версия за класацията на най-добрите треньори в световния футбол сред тези под 40 години. Първа позиция в подреждането очаквано зае старши -треньорът на Байерн, 35-годишният Юлиан Нагелсман, който оглави отбора от Мюнхен на 1 юли 2021 г.

Очевидно FourFourTwo не е можел да си представи, че Юлиан Нагелсман ще бъде уволнен само след няколко десетки часа. Първите съобщения за това започнаха да идват от Германия вечерта на 23 март и изглеждаха като нечия преждевременна първоаприлска шега, като дори някои сайтове си позволиха да не обърнат внимание на тези съобщения, но след известно време стана ясно, че германската преса не е започнала да разпространява фалшификати, както е обичайно в някои страни.

Защо историята на Нагелсман и Байерн приключи, и то толкова набързо и неочаквано? И дали наистина неочаквано? Нека се опитаме да идентифицираме основните причини за това ...

 

Пукнатини в разбирателството

Според германски инсайдери,  Юлиан Нагелсман изобщо не е смятал, че може да бъде уволнен. Президентът на Байерн Херберт Хайнер наскоро увери младия специалист, че има пълната подкрепа на ръководството, особено на фона на важните четвъртфинални сблъсъци срещу Манчестър Сити в Шампионска лига.

Футболистите на Байерн също не очакваха, че сега може да имат нов треньор. Някои от тях заминаха за националните си отбори, където ги завари тази шокираща новина. Самият Нагелсман, казват те, разбрал за уволнението, докато бил на кратка ваканция в ски курорт в Австрия.

Според Фабрицио Романо обаче, зад кулисите отдавна има известно напрежение между Нагелсман и ръководството на клуба. До определен момент висококачественото представяне и резултати на отбора позволиха на шефовете на Байерн да си затворят очите за пукнатините във взаимното разбирателство със специалиста, но веднага щом нещата не протекоха толкова гладко, босовете решиха да действайте бързо и решително.

 

Притеснения за крайния резултат от сезона

Байерн в Германия обикновено си поставя само една задача - спечелване на Бундеслигата и спечелване на националната купа. В идеалния случай тези два трофея трябва да бъдат придружени от триумф в Шампионска лига, но дори достигането до четвъртфиналите, полуфиналите или финалите на турнира, при спазване на всички други условия, по правило би се възприело доста лоялно от ръководството при оценка на работата на треньорския щаб през даден сезон.

С Нагелсман Байерн се движеше към требъл този сезон, но след паузата заради Световното първенство в Катар, отборът от Мюнхен се срина рязко в националния шампионат, където пропиля преднина от 10 точки пред Борусия Дортмунд, а в последния кръг допусна "черно-жълтите" да заемат първата позиция в класирането на Бундеслигата.

Предвид факта, че Борусия Дортмунд загуби от Челси в 1/8-финалите на Шампионска лига и сега може да насочи усилията си изключително към националните турнири, Байерн се притесни за съдбата на шампионската титла. Предвид факта, че след паузата заради мачовете на националните отбори, отборът от Мюнхен ще трябва да играе само срещу Борусия Дортмунд, а след това да се изправи срещу Фрайбург два пъти (в Купата на Германия и Бундеслигата) и Манчестър Сити, клубните шефове разбраха че съдбата на сезона в голяма степен на вероятност може да се реши за Байерн през следващите няколко седмици, а с Нагелсман, към когото имаше определени въпроси, би било доста наивно да се надяват на безусловен триумф.

 

Проблеми в съблекалнята

В отношенията между Нагелсман и футболистите от първия отбор на Байерн нещата напоследък също не са толкова гладки. По-рано наставникът имаше проблеми със звездния бивш нападател на мюнхенци Роберт Левандовски и получи подкрепата на босовете си, но впоследствие Юлиан намираше все по-малко подкрепа в обществото и от останалите си възпитаници.

По-специално, не толкова отдавна Bild публикува подробен анализ на тактиката на Байерн за мача срещу Бохум, който разкри схемата за позиционна атака, подреждането при разиграване пред вратата и конфигурацията при преса.

В резултат на това Нагелсман трябваше да реагира на случилото се и в хода на комуникацията с пресата наставникът даде да се разбере, че не изключва изтичане на информация отвътре ...

"Раздразнен съм. Човек, който издаде нещо подобно, вреди на всеки играч. Това не е в духа на нашата кауза. Къртиците са защитен вид, така че се намират много трудно. Когато шофирате през баварската провинция, можете да видите 80 000 червееви дупки - и те са забранени за почистване. За мен е важно да мога да се гледам в огледалото. Този човек не може да го направи. Често се питам: каква е целта на този акт? Каква е надеждата на човека, който е направил това? Мотивът не ми е ясен. Не става въпрос за пари. Публикувана бе не концепцията на подготовката, а планът за мача с Бохум. Това не са основи, така че не можем да бъдем дешифрирани чрез тези бележки. Не се притеснявам за това“, заяви Нагелсман.

Всъщност 35-годишният специалист бе крайно недоволен от случващото се, заради което недоверието му към редица играчи от първия отбор се засили още повече. Говореше се, че едва ли не единственият абсолютен довереник на треньора е Джошуа Кимих, който се очакваше да бъде капитан след скандала с Мануел Нойер...

Между другото, относно Нойер. Тази ситуация също не играеше в полза на Нагелсман. Уволнението на дългогодишния треньор на вратарите в Мюнхен Тони Тапалович, което накара опитния вратар на Байерн да се разбунтува, допълнително изостри разрива в съблекалнята, който съществуваше между старши- треньора и редица важни играчи от първия отбор...

 

Възможност за преговори с Тухел

Друг основен аргумент в полза на версията за незабавно прекратяване на сътрудничеството с Нагелсман за ръководството на Байерн очевидно е ситуацията около бившия наставник на Челси, Пари Сен Жермен и Борусия Дортмунд Томас Тухел. 49-годишният мениджър е без работа от септември миналата година, но с наближаването на края на сезона той получава все повече внимание от различни топ клубове.

По-конкретно, само през последния месец различни европейски медии съобщиха, че Тухел през новия сезон може да води или Тотнъм, или Реал, или Барселона, или Рома. Интерес към сътрудничество с Томас в Байерн никога не бе скриван по време на работата му в Бундеслигата с Борусия Дортмунд, но специалистът предпочете да отиде във Франция и да приеме ПСЖ.

Ако Байерн бе изчакал лятото и след това все пак реши да прекрати договора с Нагелсман, тогава щеше да бъде много по-трудно да получи Тухел, отколкото сега. Просто защото през лятото много клубове биха били готови да направят промени и да намерят нов наставник. И така мюнхенци сами си създадоха страхотна възможност да сложат ръка на Тухел точно сега и в крайна сметка бившият треньор на Челси ще направи първата си тренировка като старши -треньор на Байерн в понеделник...

  Сподели
1382