Анонс на 1-ви кръг на Бундеслигата


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Бундеслигата

Байер Леверкузен – Падерборн 07
Стадион: "БайАрена“, Леверкузен
Дата: 17.08.2019 г.
Час: 16:30

Байер Леверкузен записа успешен последен сезон. "Аспирините“ започнаха колебливо, но след идването на Петер Бош тимът се преобрази и успя да завърши на 4-то място в крайното класиране и да си осигури място в Шампионската лига. През текущата кампания най-важното предизвикателство за Байер ще е да успее да съхрани инерцията и ядрото на отбора. Бранд и Кор напуснаха "аспирините“, но пък на тяхно място дойдоха Демирбай и Амири (Хофенхайм), Диаби (ПСЖ) и Синкгравен (Аякс).

Падерборн 07 поднесе сензацията през отминалия сезон във Втора Бундеслига, изпреварвайки някогашния гранд Хамбургер ШФ от завръщане в елитната дивизия. Вестфалци завършиха на 2-ро място в крайното класиране с актив от 57 точки, с колкото бе третият Унион Берлин и с точка повече от ХШФ. Сега целта пред хората на Шефен Баумгарт ще е да съумеят да избегнат угрозата от изпадане, въпреки че Падерборн е фаворит за това, а за никого не е тайна, че това е отборът с най-скромни възможности в Бундеслигата. Като доказателство за това е, че "синьо-черните“ заздравиха редиците си само чрез привличане на футболисти със свободни трансфери.

Прогноза: Байер Леверкузен – Падерборн 07 4:0


Борусия Дортмунд – Аугсбург
Стадион: "Сигнал Идуна Парк“, Дортмунд
Дата: 17.08.2019 г.
Час: 16:30

Борусия Дортмунд бе повече от достоен претендент в борбата да наруши хегемонията на Байерн Мюнхен на домашната сцена. "Жълто-черните“ на моменти имаха аванс от седем точки на върха, но за зла участ не успяха да го запазят и в крайна сметка финишираха на два пункта от върха със своите 76 точки.

В Дортмунд много добре си дават сметка, че разполагат с напълно конкурентно способен отбор, който може да спечели 9-та титла в клубната витрина и да свали баварците от трона. Показателен факт е, че Борусия спечели напълно заслужено Суперкупата на Германия, побеждавайки с 2:0 именно Байерн. За да могат да постигнат целите си, в ВVB се завърна Матс Хумелс (от Байерн Мюнхен), а другите нови са Торган Азар (Борусия Мьонхенгладбах), Нико Шулц (Хофенхайм), Юлиан Бранд (от Байер Леверкузен), а голаджиата Пако Алкасер вече официално собственост на "жълто-черните“. С тима се разделиха Диало (ПСЖ), Роде (Айнтрахт Франкфурт) и Исак (Реал Сосиедад).

Аугсбург пък доста се поизмъчи, но в крайна сметка постигна своето и се спаси от изпадане. Баварците завършиха кампанията на спасителното 16-то място с актив от 32 точки. Отборът бележи прогрес от назначаването на Мартин Шмид, а клубното ръководство прави всичко възможно да освежи състава и за целта се привлякоха Яго (Интернасионал), Груесо (ФК Далас), Нидерлехнер (Фрайбург), Варгас (Люцерн), Оксфорд (Уест Хем), Базее (Хановер 96) и Фридрих (Унион Берлин). Хинтерегер, Шмид и Стафилидис пък напуснаха.

Прогноза: Борусия Дортмунд – Аугсбург 3:0


Фрайбург – Майнц 05
Стадион: "Шварцвалдщадион“, Фрайбург
Дата: 17.08.2019 г.
Час: 16:30

Фрайбург се утвърди в елитната дивизия, а с годините южняците привлякоха симпатиите и на неутралните привърженици, като един от "най-германските“ отбори, който разчита предимно на местни момчета от собствената школа. Миналогодишната кампания не бе лесна за клуба, но пък Кристиан Щрайх отново постигна целта и спаси южняците от изпадане. Фрайбург завърши на 13-та позиция с актив от 36 пункта. Сега съставът ще направи опит да надгради представянето от последния сезон.

Майнц 05 превъзмогна финансовите сътресения, а това доведе и до подобряване в представянето на "червените“. Клубът завърши на 12-то място с 43 точки, а треньорът Сандро Шварц продължава с надграждането на боеспособен тим. До момента Майнц е доста активен на трансферния пазар и новите в клуба са Фернандеш (Уест Хем), Мартин (Еспаньол), Пиер-Габриел (Монако), Жи (Аугсбург). Звездата Гбамен обаче напусна към посока Евертън.

Прогноза: Фрайбург – Майнц 05 1:1


Вердер Бремен – Фортуна Дюселдорф
Стадион: "Везерщадион“, Бремен
Дата: 17.08.2019 г.
Час: 16:30

Вердер направи приличен последен сезон в първенството и остави много добри впечатление под ръководството на Флориан Кофелд. "Бременските музиканти“ завършиха на 8-мо място подреждането с 53 точки и само на точка от зона "Европа“. И през текущата кампания северняците ще правят нов щурм по посока европейските клубни турнири, въпреки сериозната конкуренция. Фюлкруг (Хановер 96), Фрийдъл (Байерн Мюнхен) и Голер (Шалке 04) са новите в клуба край река Везер.

Съставът на Фортуна Дюселдорф успя да мине първи сериозен тест в елитната дивизия и се спаси от изпадане през миналогодишния сезон, когато вестфалци бяха със статута на новак. "Червените“ завършиха на 10-то място с 44 точки, а сега селекцията на Фридхелм Функел ще се опита да надгради или поне да затвърди добрите впечатления отпреди година.

Прогноза: Вердер Бремен – Фортуна Дюселдорф 2:1


Волфсбург – Кьолн
Стадион: "Фолксваген Арена“, Волфсбург
Дата: 17.08.2019 г.
Час: 16:30

Волфсбург записа успешен сезон, в който "вълците“ успяха да завършат на 6-то място в крайното класиране с актив от 55 точки и да се класират за участие в Лига Европа. Проблемът пред тима от едноименния град е в непостоянството и честите треньорски рокади. Сега начело на Волфсубрг е не особено известният Оливер Гласнер, под чието ръководство през миналогодишната кампания австрийският ЛАСК Линц завърши на 2-ро място в местната Бундеслига. Част от новите в редиците на Волфсбург също дойдоха от Австрия в лицето на Шлагер (РБ Залцбург) и Виктор (ЛАСК), а освен тях зеления екип ще облекат Мбабу (Йънг Бойс) и Отавио (Инголщад).

Кьолн бързо взе поправителния и се завърна в елитната дивизия. Отборът от едноименния град спечели безапелационно Втора Бундеслига със своите 63 точки. "Козлите“ имат ново лице и с по-малко познати играчи ще се опитат да се утвърдят в горния ешелон. Безспорно най-големият коз на Кьолн ще е фанатичната подкрепа на темпераментните привърженици на "козлите“. Новите в редиците на предвождания от Ахим Байерлорцер тим са Скхири (Монпелие), Верстрете (Гент) и Ехизбуе (Цволе). Гираси пък напусна по поска Амиен.

Прогноза: Волфсбург – Кьолн 1:0


Борусия Мьонхенгладбах – Шалке 04
Стадион: "Борусия Парк“, Мьонхенгладбах
Дата: 17.08.2019 г.
Час: 19:30

И през новия сезон отборът на Борусия Мьонхенгладбах ще търси място в Топ 4 и участие в Шампионската лига. През миналогодишната кампания "жребчетата“ бяха много близо до участие в най-престижния клубен турнир, но в крайна сметка останаха в подножието на върха към реномираната надпревара и завършиха на 5-то място с 55 точки. Сега начело на вестфалци е Марко Розе, който остави отлични впечатления в РБ Залцбург и ще се опита да надгради и в германската Бундеслига. С него дойде и Лайнер, а другите нови са Емболо (Шалке 04) и Тюрам (Гингам). Звездата Торган Азар пък бе продаден на съименника от Дортмунд.

Шалке 04 ще се опита бързо да си стъпи на краката, след като изигра един от най-слабите си сезони в своята история, в който се намираше много често в опасна близост до зоната на изпадащите. Целите пред "кралскосините“ винаги са били големи, а ръководството реши да бъдат преследвани начело с Дейвид Вагнер. Новите в клуба от Гелзенкирхен са Кабак (Щутгарт), Раман (Фортуна Дюселдорф), Текпетей (Падерборн 07) и Кени (Евертън). Емболо бе продаден, а Ферман и Руди няма да играят за Шалке този сезон.

Прогноза: Борусия Мьонхенгладбах – Шалке 04 4:2


Айнтрахт Франкфурт – Хофенхайм
Стадион: "Комерцбанк Арена“, Франкфурт на Майн
Дата: 18.08.2019 г.
Час: 16:30

Айнтрахт Франкфурт остави отлични впечатления в Бундеслигата и в Лига Европа. "Орлите“ завършиха 7-мо място с 54 точки и сега ще трябва да играят бараж за участие във втория по сила турнир на Стария континент. Иначе селекцията на Адолф Хютер напълно заслужено достигна до полуфинал в Лига Европа, където малшансът ги лиши и от място в спора за трофея.

Силните изяви на "орлите“ се дължаха най-вече на триото Ребич, Йович и Алер, но последните двама бяха продадени на Реал Мадрид и Уест Хем, а в клубната каса влязоха 100 млн. евро. Сега Айнтрахт ще се опита да надгражда със състава от миналата година, но и с новите в лицето на Хинтерегер (Аугсбург), Соу (Йънг Бойс), Кор (Байер Леверкузен), Костич (Хамбургер ШФ), Йовелич (Цървена звезда) и Роде (Борусия Дортмунд).

Вече никой в Бундеслигата не възприема тимът на Хофенхайм като малък провинциален тим от селцето Зинсхайм. Под ръководството на Юлиан Нагелсман "сините“ се утвърдиха като фактор в елитната дивизия, а дори участваха и в Шампионската лига. През последния сезон Хофе завърши на 9-то място с 51 точки и няма да участва в Европа. Нагелсман напусна по поска РБ Лайпциг, но пък ръководството гласува доверие на нов млад специалист в лицето на Алфред Шройдер. С него в Зинсхайм пристигнаха още Сков (ФК Копенхаген), Бебу (Хановер 96), Руди (Шалке 04), Стафилидис (Аугсбург). Тимът припечели доста от трансфери – над 111 млн. евро, вследствие продажбите на Жоелитон (Нюкасъл), Демирбай и Амири (Байер Леверкузен) и Шулц (Борусия Дортмунд).

Прогноза: Айнтрахт Франкфурт – Хофенхайм 3:1


Унион Берлин – РБ Лайпциг
Стадион: "Щадион Ан дер Алтен Фьорстерей“, Берлин
Дата: 18.08.2019 г.
Час: 19:00

Унион Берлин може спокойно да послужи като модел за подражание на малките отбори в Германия и показа, че мечтите се сбъдват. Столичани завършиха на 3-то място в крайното класиране на Втора Бундеслига, с актив от 57 точки, колкото събра и Падерборн 07. Поради това играчите на Урс Фишер играха бараж срещу Щутгарт и след 0:0 в първия двубой Унион стигна до 2:2 като гост на "швабите“, за да играе за първи път в своята 53-годишна история в елитната дивизия. Сега "железните“ ще водят тежка битка за оцеляване, но пък имат солидни основи. Клубът от "Стадиона на старото лесничейство“ среща още в първия кръг сериозен опонент, който разполага с много пари, но пък Унион има друг скрит коз – необятната обич на привържениците си от берлинското предградие Кьопеник.

Многомилионната селекция на РБ Лайпциг става все по-сериозен фактор в Бундеслигата. През изминалия сезон "червените бикове“ дори имаха на моменти хипотетични шансове да атакуват Салатиерата, но в крайна сметка тимът от Източна Германия завърши на 3-то място в класирането с актив от 66 точки. Въпреки това, Лайпциг отново ще участва в Шампионската лига. През лятото тимът направи удар и привлече за треньор направилия фурор с Хофенхайм младок Юлиан Нагелсман, който през годините отклони оферти на грандовете Байерн и Борусия Дортмунд.

Новите в клуба са Лукман (Евертън), Нкунку (ПСЖ), Волф (РБ Залцбург) и Кандидо (Палмейрас). Брума пък напусна в посока ПСВ Айндховен.

Прогноза: Унион Берлин – РБ Лайпциг 1:3

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
712