Бундеслигата одобри използването на VAR


Н. Гавазов

Бундеслигата одобри използването на VAR

Бундеслигата от сезон 2018/19 ще използва системата за видеоповторения във всички мачове от първенството, съобщава официалният сайт на Немската футболна лига (DFL). Това решение бе взето на практика единодушно на състоялата се във Франкфурт Генерална асамблея на DFL. За официалното гласуване за въвеждането на VAR гласуваха 17 клуба от елитния немски дивизион, като само един се въздържа.

В момента видеоповторенията се използват в тестови режим, като през сезон 2016/17 той бе автономен - видеопомощникът на арбитъра нямаше право да се меси в хода на мача.

През този сезон системата преминава пълна проверка и за 26 кръга помогна да се избегнат грешките в 68 епизода.

Системата VAR от следващия сезон ще бъде тествана и във второто ниво на немския футбол, като през това време DFL ще обучава специалисти за работа в долните дивизии.

Напомняме, че VAR успешно бе въведена в италианската Серия А през този сезон, както и в шампионатите на Белгия и Полша, а от следващия ще се прилага и в Примера дивисион. На заседание на Изпълкома на Световната федерация по футбол (ФИФА) през този месец стана известно, че тя ще се използва и на финалите на Мондиал 2018.

По-рано президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че във всички първенства трябва да бъде въведена видеотехнологията, която помага на съдиите да вземат решения по спорни моменти на терена.

"Не мога да си представя футбола без видеоповторенията. Абсолютно всички шампионати се нуждаят от възможно най-бързото й въвеждане. Арбитрите се нуждаят от техническа помощ. Ние от доста време тестваме VAR и се стараем да я усъвършенстваме, но в момента действително ми е трудно да кажа кога ще бъдем готови да я въведем повсеместно", заяви Инфантино.

 

  Сподели
95