Италия ще излъже Хърватия


Н. Гавазов

Италия ще излъже Хърватия

Хърватия – Италия

Стадион: "Лайпциг“, Лайпциг

Дата: 24.06.2024 г.

Час: 22:00

Съдия: Дани Макеле ( Нидерландия)

Борейки се за второто място в група B на Евро 2024 , Хърватия и Италия ще се срещнат в понеделник вечер в Лайпциг.

Докато "адзурите" знаят, че една точка е достатъчна, за да си осигурят място в 1/8-финалите, техните съседи трябва да спечелят и се надяват Албания да не победи победителя в групата Испания.

Въпреки че претърпяха сериозен неуспех в сряда - когато допуснаха последен гол срещу Албания, за да останат само с една точка след два мача от група B - Хърватия все още може да продължи към елиминациите на Европейското първенство.

Те със сигурност ще продължат до осминафиналите, ако победят Италия в понеделник и Албания не успее да разстрои Испания - ако албанците също спечелят, двойката ще бъде разделена чрез голова разлика.

Поражението ще доведе до преждевременно отпадане на бронзовите медалисти от Световната купа - или равенство и Албания ще избегне поражението - тъй като резултатът на двата отбора е равен след събитията на "Фолкспаркщадион" в Хамбург.

След като загубиха с 3-0 от Испания в първия мач, "ватрените" направиха драматично равенство 2-2 с Албания четири дни по-късно, като отбелязаха два гола през второто полувреме, за да обърнат мача с главата надолу, преди да изравнят в добавеното време.

Хърватия вече имаше повече удари и повече опити към вратата на Евро 2024, отколкото успяха в три мача от групата преди три години, но остарялата халфова линия и неуспешната атака не помагат на каузата им това лято.

Тъй като неговият отбор също така допусна пет гола досега - и е изправен пред перспективата да остане без победа на големи финали за първи път от 2006 г. насам - дългогодишният старши -треньор Златко Далич трябва да вземе някои трудни решения.

Сега две нации, разделени от Адриатическо море, се срещат за състезание с високи залози в Източна Германия, като Хърватия е без загуба в осем мача срещу своите италиански колеги.

Среща Хърватия за трети път на голям турнир - след като загуби с 2-1 на Световното първенство през 2002 г. и направи равен на Евро 2012 - Италия е наясно, че равенството в този случай ще им осигури второто място в квартета.

Действащите европейски шампиони можеха вече да са си осигурили място в 1/8-финалите, но поражението с 1-0 от Испания последния път оставя "адзурите" в известна опасност от разочароващо отпадане.

Въпреки че само автоголът на Рикардо Калафиори раздели двата отбора в Гелзенкирхен, Ла Роха бе далеч по-добрият отбор в почти всеки показател, причинявайки много проблеми на италианците.

С поредицата от 10 мача без загуба в главното събитие на УЕФА най-накрая приключи, мечтите да станат едва втората страна, която печели последователни Европейски първенства, сега зависят от бързото обръщане на нещата.

Хората на Лучано Спалети имат какво да доказват, след като отправиха най-малко удари в мач от Европейското първенство до момента и изглеждат неубедителни отзад.

Избягването на загуба от Хърватия е минимално изискване, защото ако Италия загуби и Албания по някакъв начин шокира вече класиралата се Испания, защитата на титлата на адзурите ще се срине.

Тъй като всичките 25 останали играчи тренираха през уикенда, селекционерът на Хърватия Златко Далич може да обмисли няколко промени в титулярните си 11.

Бруно Петкович може да направи път на Анте Будимир в предни позиции, докато бившият полузащитник на Интер Марчело Брозович може да бъде отхвърлен заради по-свежия 21-годишния Лука Сучич , който не успя да се представи досега.

За разлика от това, капитанът Лука Модрич със сигурност ще започне, след като направи 34-ото си участие на голям турнир срещу Албания. Плеймейкърът на Реал Мадрид също направи 64 подавания в последната третина, което е вторият най-голям рекорд за един мач на Евро.

Към Модрич ще се присъедини Матео Ковачич, а  Йосшко Гвардиол трябва да продължи в центъра на защита, като Борна Соса или ветеранът крило Иван Перишич ще се нареди на левия бек.

Италия също се очаква да направи промени в понеделник, след представянето на играчи като Джанлука Скамака , Жоржиньо и Джовани Ди Лоренцо срещу Испания.

Матео Дармиан , Брайън Кристанте и нападателят на Дженоа Матео Ретеги са жизнеспособни алтернативи, докато младият полузащитник Николо Фаджоли също е в състезание, въпреки че прекара по-голямата част от миналия сезон извън терена поради дисквалификация.

Отборът на Лучано Спалети беше унищожен от контузия преди началото на турнира и тъй като присъствието на Федерико Димарко сега е под съмнение поради натъртен прасец, универсалният Дармиан може да се наложи да замести.

Единствената победа на Италия над Хърватия дойде в приятелски мач през 1942 г., но откакто груповата фаза беше въведена преди повече от четири десетилетия, те загубиха последния си мач от групата на Европейско само веднъж - от Република Ирландия през 2016 г.

В този случай тежестта е върху Хърватия да излезе и да атакува крехката италианска защита, така че адзурите може да се съсредоточат върху поемането на малко напрежение и организиране на контраатаки.

В крайна сметка нашите предположения са, че италианците ще изиграят хитро срещата и ще измъкнат равенството, изпращайки хърватите у дома.

Прогноза: Хърватия – Италия 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Италия (Лучано Спалети)
 
Донарума
   
Ди Лоренцо
Бастони
Калафиори
Дармиан
Кристанте
Барела
Киеза
Пелегрини
Закани
Ретеги
Крамарич
Будимир
Пашалич
Ковачич
Сучич
Модрич
Соса
Гвардиол
Сутало
Станишич
   
Ливакович
 
Хърватия (Златко Далич)

Обоснована прогноза: Хърватия - Италия 1:1

  Сподели
154