Испания – Италия: Без победител


Н. Гавазов

Испания – Италия: Без победител

Испания - Италия

Стадион: "Арена АуфШалке", Гелзенкирхен

Дата: 20.06.2024 г.

Час: 22:00

Съдия: Славко Винчич (Словения)

Два отбора от "тежка категория" на европейския футбол излизат на ринга в четвъртък вечерта, като Испания и Италия ще се стремят да си осигурят място във фазата на елиминациите на Евро 2024.

И двата съперника спечелиха първия си мач от Група B , така че още една точка трябва да се окаже достатъчна за продължаване на действащите шампиони и техния съперник от Лигата на нациите.

Когато треньорът на Испания Луис де ла Фуенте изпрати отбора си на "Олимпиащадион" в Берлин за срещата на откриването на Евро 2024, той едва ли е мечтал, че хората му ще се върнат на полувремето с преднина от три гола пред Хърватия.

Алваро Мората, Фабиан Руис и Дани Карвахал вкараха преди почивката, за да започнат кампанията с огромен успех, като Мората достигна двуцифрен брой на големи турнири, а Карвахал стана най-възрастният испански голмайстор на Евро.

След като пуснаха и най-младия играч в турнира - 16-годишният Ламине Ямал, създателят на третия гол на Ла Роха – спокойно можем да кажем, че испанците са претенденти за трофея това лято.

Надеждата на Испания да добави четвърта континентална титла след европейския триумф от 1964, 2008 и 2012 г. са големи, тъй като Ла Роха загуби само един от 11 състезателни мача под ръководството на Де ла Фуенте, като спечели всеки от последните седем.

Това представлява най-доброто им представяне от 2017 г. насам, а последните резултати срещу следващите им опоненти в така наречената "Група на смъртта“ са особено положителни. Испания  победи Италия в последователни полуфинали на Лигата на нациите на УЕФА, като спечели и миналогодишното издание - но никога досега испанците не са печелили три последователни мача срещу своите италиански съперници.

Тук обаче трябва да напомним, че Италия се наложи над Испания с дузпи преди три години, по пътя към славата на Евро 2020.

Откакто загубиха от Ла Роха в Лигата на нациите миналия юни, адзурите с новия си облик бяха победени само в един от следващите си 12 мача - спечелвайки осем - и Лучано Спалети възроди отбора, който започна да пропада под ръководството на Роберто Манчини .

Италия обаче започна защитата на титлата си по възможно най-лошия начин, преди бързо да се възстанови от ранния си удар в съботния сблъсък от група B срещу Албания, за да вземе максимален брой точки.

Недим Байрами от Сасуоло постави нов еврорекорд за най-бърз гол в историята - отбеляза само след 23 секунди - но отборът на Спалети скоро се върна: Алесандро Бастони изравни резултата 10 минути по-късно, преди неговият съотборник в Интер Николо Барела да ги изведе напред.

Сега непобеден в 10 мача на Европейското първенство - като първият мач от тази серия бе победа с 2:0 над Испания през 2016 г. - последното поражение на Италия в състезанието дойде срещу Република Ирландия преди осем години.

Въпреки че са смятани за аутсайдери за евротитла това лято, крайната амбиция на адзурите е да станат едва вторият отбор, който печели поредни Евро, следвайки стъпките на Испания. Първо обаче италианците трябва да си осигурят преминаване към фазата на елиминациите.

Успокоявайки притесненията относно тяхната физическа форма след победата над Хърватия миналата седмица, Родри и Алваро Мората взеха участие в пълна тренировка и ще бъдат на разположение в четвъртък.

Въпреки това, Емерик Лапорт все още се бори с контузия на адукторите, след като роденият във Франция защитник пропусна напълно първия мач на Испания. Сега той може да заеме място на резервната скамейка, като Начо и Робин Льо Норманд продължават да бъдат в центъра на задната четворка на Ла Роха.

Алваро Мората е капитан на отбора, като вкара 10 гола в 15 двубоя от големи турнира до момента, като само Давид Вила (13) сега е пред него.

В халфовата линия Фабиан Руис ще се стреми да надгради върху това да бъде пряко замесен в два от трите гола срещу Хърватия - асистенция за първия гол на Мората и отбелязване на втория.

Удържайки конкуренцията на Давид Рая, Унай Симон продължава между гредите, въпреки че вратарят на Атлетик ще трябва да претърпи лека операция на китката след Еврото.

Всъщност малко промени - ако има такива - се очакват в състава на Луис де ла Фуенте, като Дани Олмо и Алекс Грималдо чакат на дълга опашка за попадане в титулярните 11.

Междувременно Италия също може да посочи непроменен отбор в Гелзенкирхен, тъй като всички техни играчи бяха на разположение за тренировки след победата над Албания.

Лучано Спалети твърди, че не е обвързан с конкретна формация, но можем да очакваме по-предпазлив подход: Джанлука Манчини е консервативен централен защитник в сравнение с Рикардо Калафиори; Браян Кристанте може да замени съотборника си в Рома Лоренцо Пелегрини, за да стегне халфовата линия на адзурите.

И Калафиори, и Пелегрини също са на един жълт картон от отпадане за следващия мач, но все още остават фаворити за титуляри.

Един човек, който със сигурност ще играе е Николо Барела, който вече има пет гола от последните си седем международни изяви. Звездата на Интер ще се стреми да вкара в три последователни международни мача за първи път в кариерата си.

Междувременно, отпред, нападателят на Дженоа Матео Ретеги се надява да измести скорошния победител в Лига Европа Джанлука Скамака, който претърпя разочароваща нощ в Дортмунд.

Това ще бъде 11-ата среща между Испания и Италия на голям турнир, което е  рекорд между две европейски нации.

По-разнообразният атакуващ подход донесе дивиденти на испанците срещу Хърватия, докато защитата на Италия остава под съмнение след гола от албанците. Може би заради това повечето анализатори предполагат успех на иберийците, отколкото такъв на италианците, но трябва да кажем, че европейските шампиони имат качество и опит в състава за да дадат битка на съперника си, а и опитен треньор, който вероятно е анализирал последните мачове на съперника и е взел нужните мерки.

Нашите предположения са, че двата тима няма да предприемат излишни рискове, по-скоро ще внимават отколкото да се хвърлят в авантюри, а това предполага и постигане на равенство, което ще осигури комфорт на отборите преди последните двубои в групата.

Прогноза: Испания – Италия 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Италия (Лучано Спалети)
 
Донарума
   
Ди Лоренцо
Бастони
Калафиори
Димарко
Жоржиньо
Барела
Фратези
Пелегрини
Киеза
Скамака
Уилямс
Мората
Ямал
Руис
Родри
Педри
Кукурела
Начо
Ле Норманд
Карфахал
   
Симон
 
Испания (Луис де ла Фуенте)

Обоснована прогноза: Испания - Италия 1:1

  Сподели
204