Спалети коментира предстоящия старт на Евро 2024


Н. Гавазов

Спалети коментира предстоящия старт на Евро 2024

Селекционерът на националния отбор на Италия Лучано Спалети сподели очакванията си за предстоящото Евро 2024.

"Добре известни сме с нашата игра в защита и умения за контраатаки. Поне ние се считаме за такъв отбор. Но сега променяме подхода си. Искаме играчите да вървят напред и да спрат постоянно да чакат. Искаме да оказваме натиск, внимателно да изграждаме атаки и да работим като един блок.

Футболът е гъвкава игра. Сега всичко се свежда до намиране на свободните зони, оставени от противника, защото вече няма място между линиите. Свободно пространство се появява там, където другият отбор оставя празнини. Понякога започвате да използвате една формация и в крайна сметка правите нещо друго: използвате две различни формации в един и същи мач. Започвате да действате различно, защото играта е динамична. Вече не се придържаме към строгия модел, по който някога лесно ни разпознаваха. Футболът стана много по-креативен.

Да бъдеш в такива ситуации е рай. Имам достатъчно опит, за да знам, че днес, въпреки всички възходи и падения във футбола, можеш да станеш номер едно или да се доближиш много до него, а в следващия момент да паднеш на дъното.

Мачовете идват и стават история. Тези турнири са много важни и трябва да сме готови за всичко. Както се казва в нашия химн, "ние сме готови да умрем“ за тези мачове“, заяви Спалети.

Припомняме, че Евро 2024 ще се проведе от 14 юни до 14 юли. Националният отбор на Италия ще играе в група с Испания, Хърватия и Албания.

  Сподели
114