Решението на Саутгейт - конспирация или липса на избор?


Н. Гавазов

Решението на Саутгейт - конспирация или липса на избор?

Италианският национален отбор заслужено стана шампион на Европа, побеждавайки националния отбор на Англия при изпълнението на дузпи. "Трите лъва“ имаха всичко, за да спечелят финала на Евро 2020. Като се започне от невероятната подкрепа на феновете на собствения си стадион "Уембли“ и завърши  с ранния гол на Люк Шоу.  Въпреки това, футболът не се завърна у дома.

По-агресивните действия от страна на англичаните в продълженията в никакъв случай не са случайност. И двата отбора имаха паритет при физическите сили, съставите и схемите на игра практически бяха същите, а и Саутгейт след мача призна, че не е посмял да направи смени, защото това ще разруши играта на отбора. Действителната причина за агресивността на островитяните е, че всички знаеха, че колективът на Роберто Манчини има много повече шансове за победа.

В края на второто продължение, старши треньорът на Англия Гарет Саутгейт все пак направи две смени, пускайки Джейдън Санчо и Маркус Рашфорд на мястото на Кайл Уокър и Джордан Хендерсън. И двамата играчи на Манчестър Юнайтед, както и 19-годишният Букайо Сака, пропуснаха наказателните си удари, което предизвика възмущение и критики от страна на феновете и експертите към треньора на Англия за избора на дузпи за поредицата след мача. Стигна се до там, че провалилите се футболисти бяха атакувани в социалните мрежи, включително и на расистка основа, защото по една случайност Рашфорд, Санчо и Сака са чернокожи.

Нещо повече. В социалните мрежи се появиха изказвания, че Саутгейт преднамерено е подредил изпълнителите на дузпи така, че последните трима играчи да донесат очакваната победа за Англия. Първите двама изпълнители са бели, а последните трима са чернокожи. Каква чудесна възможност да бъде запушена устата на противниците на мултикултурализма, да бъдат издигнати в култ чернокожите и особено на фона на падането на коляно преди първия съдийски сигнал.

Ако трябва да съм честен, аз също се хванах на това  и заподозрях конспирация в плана на Саутгейт за дузпите. Светът така е устроен, че винаги трябва да търсим дълбочината в събитията, но понякога видимото е по-просто, отколкото ни се струва.  

Наистина ли Гарет имаше друг изход от тази ситуация, в която победителят трябваше да бъде определен чрез дузпи?  

"Не ми е лесно да подбирам думите, мога само да повторя, че играчите дадоха всичко на терена и съм много горд от тях. Никой не е виновен за нищо. Печелим и губим като отбор. Тренирахме дузпи в тренировките", заяви  Саутгейт след загубата на финала на Евро 2020.

За да оценим случилото се, трябва да погледнем  миналите статистически данни на играчите от националния отбор на Англия по отношение на реализирани / нереализирани дузпи.

 

Кой изпълни  дузпите за Англия:

1. Хари Кейн (на 27 години, 44 реализирани дузпи в кариерата, 8 пропуснати).

2. Хари Магуайър (28 години, 0 дузпи в кариерата).

3. Маркус Рашфорд (23 години, 15 изпълнени дузпи, 2 пропуснати).

4. Джейдън Санчо (21 години, 10 реализирани дузпи, 1 пропусната).

5. Букайо Сака (19 години, 2 реализирани дузпи, 1 пропусната).

 

Кой не изпълни дузпи за Англия:

Джон Стоунс (27 години, 0 дузпи в кариерата)

Люк Шоу (26 години, 0 дузпи в кариерата)

Калвин Филипс (25 години, 0 дузпи в кариерата)

Джордан Пикфорд (27 години, 0 дузпи в кариерата)

Джак Грилиш (25 години, 1 дузпа в кариерата през сезон 2015/16, която в крайна сметка бе реализирана)

Рахим Стърлинг (26 години, 2 реализирани дузпи в кариерата, 4 пропуснати)

 

Кои бяха заменени от Рашфорд и Санчо директно при изпълнението на дузпи:

Кайл Уокър (31 години, 0 дузпи в кариерата)

Джордан Хендерсън (31 години, 1 реализирана дузпа, 1 пропусната).

 

Въз основа на горната статистика можем да заключим, че Гарет Саутгейт просто не е имал голям избор относно изпълнителите на дузпи. Някой ще попитам какво търси Магуайър при стрелците, още повече, че Хари е защитник. Така е, но играчът на Манчестър Юнайтед има мощен удар, освен това в интервю след мача с Шотландия призна, че постоянно тренира дузпи. Същото каза и след двубоя с Дания.

Това, за което треньорският щаб на Саутгейт може да бъде критикуван при избора на изпълнителите от "бялата точка" е, че решителната дузпа отиде при 19-годишния Букайо Сака, който нямаше много опит в този "занаят" преди финала на Евро 2020. Въпреки това, за разлика от Стърлинг, талантът на Арсенал имаше положителна статистика, а за разлика от Грилиш и повече опит. Също така критиките може да са в посока смяната на Хендерсън, който има здрава психика и силен удар. И на всичкото отгоре бе загрял. А може да критикуваме Саутгейт за това, че направи смените две минути преди последния съдийски сигнал и влезлите играчи за първи път докоснаха топката в серията с дузпите. Но Гарет вече обясни каква е причината за късните смени. И сме склонни да му вярваме, защото това със сигурност е било обсъждано с помощниците.

Но в никакъв случай изборът на треньора не е бил свързан с това да прави пиар на чернокожите футболисти. Напротив, сметките на специалиста са направени на съвсем друга основа. За това и Пикфорд е бил негов шести избор, а не Стърлинг

Очевидно е, че никой от треньорския щаб в Англия не е възнамерявал да залага всичко на картата на дузпите, докато Италия бе готова за всички сценарии. Още на полуфинала хората на Роберто Манчини проведоха "тренировка" с испанския национален отбор и впоследствие излязоха победители. А на "Три лъва“ дори не помогна и  Пикфорд, който наистина приятно изненада и демонстрира чудеса от реакции, но това се оказа недостатъчно, за да бъде спечелен дългоочакваният трофей.

И в заключение ще дам един пример, който е пред очите ми, въпреки че се случи преди близо 37 години и тогава бях дете. Марсилия, "Стад Велодром", полуфинал на Евро 1984 Дания - Испания. Мачът завърши 1:1 в редовното време и продълженията, стигна се до рулетката на дузпите, в които първи започнаха испанците. При 5:4 за "Ла Фурия" зад топката застана Пребен Елкер, по-старият вариант на Антонио Касано, но с много по-мощен удар. Един от тримата най-добри нападатели на Европа по онова време. Нямах никакви съмнения, че "Лудият" (това бе един от прякорите на датчанина) ще вкара испанския вратар с топката във вратата. Бях фен на датчаните. След секунди обаче коженото кълбо полетя на метър над горната греда...

  Сподели
853