Какво научихме от груповата фаза на Евро 2020?


Н. Гавазов

Какво научихме от груповата фаза на Евро 2020?

Завърши груповата фаза на Евро 2020. Назад са 36 мача или 70% от общото количество срещи. Осем отбора се прибраха у дома, а 16 продължават битката. В навечерието на плейофите на турнира, FUTBOL TV се връща към груповата фаза на Евро 2020, в опит да запознае своите читатели с някои статистически показатели.

464 футболисти взеха участие в шампионата. 88 от тях изиграха и трите мача без замени.

 

Голмайстори

Роналдо с разлика - 5 гола! Да, три от тях са от дузпа. Но също така трябва да умеете да реализирате 11-метрови наказателни удари на Евро и тук Испания със сигурност ще се съгласи с нас. Друг рекорд на неуморимия португалец е най-много голове на Световно и Европейското първенство (изпревари  Герд Мюлер и Миро Клозе). Освен това Кристиано най-накрая настигна Али Даей по брой голове за националния отбор. Следващото точно попадение ще бъде 110-то и абсолютно рекордно.

Шик, Форсберг, Лукаку, Вийналдум и Левандовски имат по три гола (Роберт е единственият в този списък, чийто отбор отпадна).

Дванадесет играчи нанесоха по два ефективни удара.

Най-добрата статистика по превръщането на минута в голове е с Горецка: отне му само 49 минути. Средно Роналдо вкара веднъж за 54 минути. 79 - Шик и Линети (Шик е по-висок, тъй като има три гола и 236 минути), 80 - Локатели.

 

Асистенти

Алаба и Зубер имат по три асистенции (швейцарецът, за разлика от австриеца, прекара само 118 минути на терена). 13 футболисти имат по две асистенции

Най-ефективен е Кулусевски, който имаше нужда от 35 минути за две ефективни действия. Тоест средно - 17 минути и половина. 25.5 е резултатът на Рафа Силва. Споменатият Зубер се нуждаеше от около 39 минути за голово подаване.

Гол плюс пас

Неподражаемият Роналдо има 6 точки по тази система (5 + 1). 4 - при Депай (2 + 2).

14 души имат по 3 точки.

Най-висока еднократна скорост бе демонстрирана от Спинацола и изненадващо от 30-годишния Него -  33.8 км / ч. В петицата са Коман (33.7), нидерландецът Гакпо (33.6) и уелсецът Джеймс (33.5).

Най-голяма дистанция за три кръга измина Головин - 36 километра.

 

Голове

На Европейското първенство бяха отбелязани общо 94 гола (средно по 2.61 на мач). Статистиката бе повишена от третия кръг, където отборите вкараха 39 гола (3.25 на мач). В първия бяха 28, а във втория - 27.

27 гола бяха отбелязани с левия крак (Роналдо и Вийналдум - по 2), 14 - с глава.

Само 12 гола са извън наказателното поле (всички от различни изпълнители). Най-запомнящото се и далечно е това на Шик. Всичките голове на Роналдо са до 11-те метра.

 

Удари

Левандовски е стрелял най-много - 12 пъти. Един по-малко за Роналдо. Шик, Мората, Емболо, Вайналдум, Имобиле, Брайтвайт имат  по 10 изстрела.

Най-голям брой изстрели в очертанията на вратата (6) са на  Роналдо, Шик и  Мората. Сравнете броя на головете: 5, 3 и 1. При удари извън очертанията на вратата  (също 6) Имобиле и Морено нямаха  равни.

Левандовски и Трайковски успяха по два пъти да ударят гредите.

А всичките пет удара на  Макгин и Похянпало бяха блокирани! Симптоматично е, че Шотландия и Финландия също се прибраха у дома и то с минимум отбелязани голове.

 

Подавания

Трима са испанците в четворката по брой изпълнени подавания - Алба, Лапорте и Коке. Най-добрият по този показател обаче е Кроос- 314 подавания.

Атакуващи действия

Алаба изпълни най-много корнери в турнира - 15. Зиелински и Робъртсън изпратиха топката от ъгъла на терена 14 пъти, Депай 12 пъти, Родригес и Коке по 11 пъти.

Дзюба нямаше равен по засади - 7. Най-близките преследвачи (Лукаку, Йълмаз, Гавранович) бяха извън играта само 4 пъти.

Мбапе имаше най-много опити за дриблиране в турнира - 17. След това идва, колкото и да е странно, датският страничен Меле - 15. Следват Вайналдум и Солой  (по 12).

 

Вратари

Най-много спасявания - 18 - принадлежат на Угурджан Чакър. Димитриевски, Градецки и Уорд имат по 14. Украинецът Бущан (11).

Спасени дузпи. Засега само Бущан и Димитриевски, които ги създадоха последователно в един мач, както и Храдецки и Дубравка, могат да се похвалят с подобни подвизи. Последните двама се отчетоха и с автоголове.

 

Дисциплина

Съдиите в това първенство са изненадващо добронамерени. Само два червени картона (Криховяк, Ампаду) за 36 битки са направо нищо в сравнение с Шампионска лига например.

Съответно имаше и малко жълти. Криховяк успя да събере три (два в един мач), по два имат Чалханоглу, Союнджу, Боржил, Алиоски, Дуда, Ботко и Ловрен. И още 80 човека - по един.

Интересното е, че най-фаулиращият играч Куцка не получи предупреждение. Словакът наруши правилата 10 пъти. Фиоло има фаул по-малко, Дзюба и Канте са с по 8 фаула.

Най-много бе фаулиран "унгарският Скоулс" Клайнхайслер (10). В топ 7 са неговият съотборник Шолой, както и Дуда, Погба, Камара, Брейтвайт и Пандев.

 

Рекорди/антирекорди

Нидерландците установиха рекорд, вкарвайки осем гола. Трудно можем да кажем, че това е така заради недостатъчното ниво на съперниците. "Оранжевите" изглеждаха" много мощно в атака, постоянно пресираха съперника си и постоянно създаваха положения.

Англия влязоха в историята като отборът, спечелил своята група с най-малко отбелязани голове в историята. Британците вкараха само две попадения в три мача, като и двете попадения са дело на Рахим Стърлинг.

  Сподели
643