Дания ще вземе скандинавския сблъсък срещу Финландия


Н. Атанасов

Дания ще вземе скандинавския сблъсък срещу Финландия

Дания – Финландия
Стадион: "Паркен“, Копенхаген
Дата: 12.06.2021 г.
Час: 19:00

Европейският шампион от 1992 г. Дания се завръща обратно на форума на Стария континент. На последното европейско преди 5 г. "червения динамит“ не успя да се класира, а сега малката скандинавка държава е определяна за фаворит, заедно с Белгия, за класиране във фазата на директните елиминации. Дания разполага с генерация от много талантливи футболисти, които играят във водещите европейски първенства.

Датчаните се класираха директно на Евро 2020, като завършиха на 2-ро място в своята квалификационна група "D", където бяха още отборите на Швейцария, Република Ирландия, Грузия и Гибралтар.

Начело на тима е Каспер Хюлманд, който трябваше да замени норвежката легенда Аге Харейде след края на Евро 2020, но тъй като турнирът беше отложен с една година, специалистът ще води "червения динамит“ това лято. Под негово ръководство Дания записа 9 победи в 13 мача.

Финландия постигна историческо първо класиране на европейски футболни финали. Скандинавската държава стори това от 14-ия опит, тъй като се проваляше във всички квалификации от 1968 до 2016 г.

"Бухалите“, какъвто е прякорът на националния отбор на страната, също завършиха на 2-ра позиция в своята квалификационна група. Финландия остана подгласник на фаворита Италия, но пък се справи с конкуренцията на европейския шампион от 2004 г. – Гърция, както и тази на Босна и Херцеговина, Армения и Лихтенщайн.

Селекционерът Марку Канерва, който е бивш учител по физическо възпитание, вече е легенда във Финландия, тъй като под негово ръководство скандинавската държава за първи път ще играе на голям футболен форум.

Прогноза: Дания – Финландия 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Финландия (Марку Канерва)
 
Храдецки
   
Араюри
Тойвио
О'Шонеси
Альо
Камара
Спарв
Кауко
Уронен
Пуки
Лод
Долберг
Брайтуайт
Ериксен
Полсен
Дилейни
Хьойберг
Мале
Кяер
Кристенсен
Вас
   
Шмайхел
 
Дания (Каспер Хюлманд)

Обоснована прогноза: Дания - Финландия 2:0

  Сподели
227