Соуса: Трябва да вярваме, че можем да спечелим Евро 2020


Н. Гавазов

Соуса: Трябва да вярваме, че можем да спечелим Евро 2020

Старши- треньорът на националния отбор на Полша Пауло Соуса сподели очакванията си за стартовия мач за Евро 2020 срещу Словакия.

Специалистът говори и за целите на полския национален отбор в континенталния шампионат и ролята на нападателя на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски за отбора.

"Винаги гледам на нещата положително. Твърдо вярвам във всичко, което правим: във всичко, което трябва да предаваме ежедневно на нашите играчи. Чувствам, че футболистите възприемат всичко, което им показваме. Предстои ни дълъг път, за да се превърнем в наистина силен отбор. Имаме класа, но трябва да сме по-организирани, агресивни и амбициозни.

Вече предприехме определени стъпки в тази посока. За съжаление не спечелихме максимума точки, към които се стремихме по време на мачовете, въпреки че заслужавахме повече. Това обаче ни правеше все по-фокусирани върху постигането на тази цел. В тази връзка имам положителен поглед към успешния старт на отбора в Евро.

Това не е ключова среща, тъй като последният отбор, спечелил Евро, показа на всички нас, че победата в началния мач не е необходима, за да спечелите целия турнир. Първият двубой обаче е основен в много отношения, особено за нас, защото наскоро започнахме да поставяме нови основи с нови идеи, нова философия, нов метод на обучение и ново ръководство.

Мачът срещу Словакия няма да е лесен. Това ще бъде динамична игра с психологически нюанси. Много ще зависи от концентрацията. Не можем да си позволим грешки, трябва да сме подготвени, трябва да можем да намерим пропуски в защитата на словашкия национален отбор, а това е добре организиран тим, който много умело се защитава дълбоко пред вратата си и малко по-високо. Те са много силни в прехода от защита в атака, тези преходи са вертикални, не хабят много енергия за изграждане на атаки и освен това са страхотни в изпълнението на статичните положения.

Левандовски е много важен, защото неговият клас повишава нашето общо ниво и можете да видите, че цялата страна се надява на него. Той винаги е много разумен, винаги иска да играе. Виждате какво вече е постигнал. Дисциплината и амбицията са му важни, той винаги трябва да дава всичко най-добро.

Трябва да вървим стъпка по стъпка. Първата стъпка е да завършите груповия етап. Трудно е, защото е трудно да се спечели всеки мач срещу всеки един противник. Но можем да победим всеки, имаме всички необходими инструменти за това. Трябва да вярваме, че сме способни да спечелим този турнир", заяви Соуса.

Пауло Соуса пое националния отбор на Полша през януари, замествайки начело Йежи Бженчек.

Поляците ще играят срещу Словакия в понеделник, 14 юни. Други съперници на националния отбор в групата са  Испания (19 юни) и Швеция (23 юни).

  Сподели
156