Севиля


FUTBOL-TV

Севиля

Севиля е град в южна Испания, център на автономна област Андалусия и провинция Севиля. Разположен е на река Гуадалкивир. Със своите 690 000 жители, а на градска агломерация 1 500 000 човека, това е четвъртият по големина град в страната и 26-ти в Европа. Пристанището, което се намира на 80 километра от Атлантическия океан е единственото речно пристанище в Испания.

Градът възниква през 8 век пр. н.е. След завладяването от римляните е наречен Хиспалис, а след завоюването от мюсюлманите през 711 г. е преименуван на Исбилиях. През 1248 година градът е включен към християнското кралство Кастилия. Севиля се превръща в един от икономическите центрове на Испанската империя след откриването на Америка. През 1519 г, Фернандо Магелан заминава от Севиля на първото си околостветско плаване.

Богатото историческо минало на града допринася и за разнообразния му архитектурен облик. Фактът, че в различни периоди от време Севиля е била под контрола на мюсюлманите, стои в основата на това днес в града да бъдат видяни множество обекти-символ на мюсюлманската архитектура. Редом до готическите катедрали може да се видят пищни детайли на мюсюлманската архитектура, оформящи интересен архитектурен стил, носещ името Mudejar.

Катедралата на Севиля

Това е най-голямата готическа катедрала в християнския свят, абсолютно несравнима по размери и изобилието от съкровища на изкуството. Включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, тази катедрала е построен между 1402 и 1506 година на мястото на главната джамия в Севиля. Кулата Хиралда (Giralda) първоначално е била минарето на джамията, построена през 12 век от маврите. Тази 93-метрова кула на катедралата все още е емблемата на Севиля. Първият етаж се простира на 117 метра дължина и 76 метра в ширина и се издига на височина до 40 метра.

Площад "Испания"

Често наричана "испанската Венеция“, площад "Испания" е друга впечатляваща забележителност на Севиля поради мащабите и величието си. Огромният площад от близо 50 000 квадратни метра е заобиколен от пищните балкони на ренесансова, нео-мавритански сграда. Тази полукръгла постройка се извива, следвайки формата на канала, преминаващ през площада. Не на последно място, монументалният фонтан в центъра на площада е отлично място за снимки и леко разхлаждане в изпепеляващите летни жеги (температурите в Севиля понякога достигат 42 градуса през лятото!).

Дворцовият комплекс Алказар е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Първоначално това е била средновековна крепост на мавританските владетели, а след това на християнските царе. Любопитно обстоятелство е, че тук са заснети сцени от "Игра на тронове".

Стадион "Ла Куртуха"

Вместимост: 60 000 човека

Стадионът е построен през 1999 г. за Световното първенство по лека атлетика, но и с идеята да бъде включен в офертите на Севиля за домакинство на Игрите през 2004 и 2008 г. След провала на тези заявки, на практика съоръжението е неизползваемо, защото големите футболни отбори на града разполагат със собствени стадиони. "Ла Куртуха" получи правото да бъде домакин на мачове от Евро 2020 след провала на заявката на "Сан Мамес" в Билбао.

Тук ще се състоят три срещи от груповата фаза на Евро 2020 и един двубой от осминафиналите:

14 юни Испания - Швеция (група Е)

19 юни Испания - Полша (група Е)

23 юни Словакия - Испания (група Е)

27 юни осминафинал

  Сподели
412