Букурещ


FUTBOL-TV

Букурещ

Букурещ e столицата на Румъния и същевременно – най-големият град в страната, промишлен и търговски център с широка гама от конгресни съоръжения, учебни и културни заведения, търговски пасажи и зони за отдих. Букурещ е също така най-големият град в Югоизточна Европа (Балканския полуостров) по брой на население населението наброява 2.3 милиона жители, а по неофициални данни е повече от 3 милиона.

Букурещ е разположен в югоизточната част на Румъния, в Долнодунавката равнина и на 70 километра от град Русе.

За пръв път се споменава в писмени документи от 1459 година, а през 1862 година става столица на Румъния. Легендата за създаването на града разказва как преди много години живял овчар на име Букур (означава "радост"). Един ден, когато овчарят пасял стадото си се спуснала непрогледна мъгла, която объркала Букур и той се загубил. Единственото, което можел да направи, било да се помоли на Господ. И станало чудо - мъглата се вдигнала. В знак на своята признателност Букур построил малък параклис, което сложило началото на поселището. Букурещ е наричан "Малкия Париж" заради известната прилика с френската столица - характерната архитектура в града от 19 век; целият град е белязан от красивото течение на река Дъмбовица; Триумфалната арка, която е висока 27 метра и е издигната в чест на загиналите румънски войници в Първата световна война, а вътрешнотостълбище в нея позволява на посетителите да се изкачат до върха за панорамна гледка над града; булевард Съединение, който е по-широк с 1.5 метра от френският Шанз е Лизе, като същевременно е и по-дълъг.

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului)

Това е най-голямата административна сграда в света след сградата на Пентагона в САЩ. Висока е 86 м, като има и подземна част с няколко етажа. Дължината на двореца е 270 м. Стаите са 1100, като 440 от тях са офиси, 30 са конферентни зали, 4 ресторанта, 3 библиотеки, концертна зала. Тук се помещава парламентът на Румъния. Дворецът е изграден и почти завършен по времето на диктатора Николае Чаушеску.

Площадът на революцията (Piaţa Revoluţiei)

Намира се в центъра на Букурещ. Наоколо се намират Дворецът на парламента и Библиотеката. Тук е мраморният паметник на Прераждането, изграден в памет на жертвите на революцията от 1989 г. Монументът пресъздава свободата, проправяща си път през тъмен облак.

Триумфалната арка

Оригиналната конструкция на Триумфалната арка (Arcul de Triumf) била от дърво в чест на румънските войници от Първата световна война. Настоящата арка е изградена от гранит и бетон. Висока е 25 м и има вътрешно стълбище, по което можете да се изкачите до терасата на върха й и да се насладите на панорамна гледка към града.

Старият град на Букурещ е симбиоза между Изтока и Запада. Реставрирани сгради са запазени по улица "Липскани" (Lipscani) и в околностите й. Ще видите Старият княжески съд (Curtea Veche) на Влад Цепеш, известен като Дракула, Старата княжеска църква (Biseruca Curtea Veche), която е най-старата сграда в Букурещ, и бившият хан "Луи Манук" (Hanul Lui Manuc), превърнат отвътре в луксозен хотел-ресторант. Наоколо има много ресторанти и барове, красиви сгради на съвременни банки и много пазари, предлагащи антики и предмети на изкуството.

Паркът Чишмиджиу (Gradina Cișmigiu)

Зона на природна красота и спокойствие в центъра на Букурещ. Паркът е разположен около голямо езеро, където можете да бъде наета лодка с гребла. А през зимата то се превръща в естествена ледена пързалка. Това е идеалното място за разходка, пикник, спорт или почивка сред природата.

"Арена Национала"

Вместимост: 55 634 човека

Старият стадион бе разрушен между 18 декември 2007 г. и 20 февруари 2008 г. Строителството на новото съоръжение приключи на 6 септември 2011 година. Стадионът включва 3, 600 места във ВИП ложата, 126 журналистически места (чиито брой може да бъде увеличен до 548), 360 тоалетни и общо 2100 паркоместа. Покривът на "Арена Национала“ е подвижен, като може да се отвори или затвори в рамките на 15 минути.

Стадионът ще бъде домакин на три мача от груповата фаза на Евро 2020 и на един двубой от осминафиналите на турнира:

13 юни Австрия - Северна Македония (група С)

17 юни Украйна - Северна Македония (група С)

21 юни Украйна - Австрия (група С)

28 юни осминафинал

  Сподели
634