Санкт Петербург


FUTBOL-TV

Санкт Петербург

Санкт Петербург със своите 5 225 690 човека е вторият по численост град в Русия. Град с федерално значение. Той е административен център на Северо-Западния федерален окръг и на Ленинградска област. Основан е на 27 май 1703 година от Петър I, като идеята на императора е това да бъде прозорецът към Европа - град, намиращ се по-близо до духа на Стария континент, отколкото до руската държава. От 1712 до 1918 година е столица на Руската империя.

Разположен е в северозападната част на Европейска Русия, в делтата на делтата на река Нева при вливането ѝ във Финския залив на Балтийско море, както и на 42 острова в самата делта. В чертите на града има над 40 реки, ръкави, протоци и около 20 изкуствени канала с обща дължина над 160 км, в т.ч. ръкавите и протоците на Нева, чиято ширина в пределите на града е 340 – 650 метра, а дълбочината достига 14 – 23 метра.

Именно заради водното си богатство Санкт Петербург е наричан и Венеция на Севера. Другите му наименования са Северната Палмира, северната столица и културната столица. Площта на целия град е 1436 кв.км.

Невъзможно е в кратък преразказ да разкажем за цялата красота на Северната столица. За да разберете мащаба на Санкт Петербург като културен център от световно значение, ще споменем, че в града се намират 8 464 обекта на културното наследство, над 200 музея, над 70 театри, 1100 библиотеки, над 50 кина, 10 киностудия. Всяка година тук се организират около 300 фестивала.

Ермитажът

Това е най-известният и голям музей в Русия. Един от най-големите в света. Общата му площ е над 230 000 квадратни километра. Възниква през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II (1729 – 1796). Открит е за посещения през 1852. Но официалната му рождена дата е 1764 г., когато в залите на сградата на Зимния дворец били изложени 225 платна на западноевропейски художници. С тях западащият берлински търговец Гоцковски погасил дълговете си към Екатерина Втора. Ако посетителят прекарва по 1 минута на всеки един експонат, ще му бъдат необходими 11 години, за да разгледа всичко – при условие, че прекарва в музея по 8 часа дневно.

Исакиевският събор е най-тиражираният образ на Петербург, не на последно място заради колосалните му размери: позлатеният купол на този трети по височина събор в Европа се вижда от десет километра извън пределите на историческия център. Това е най-големият православен храм на Северната столица. Строен е в продължение на 40 години (1818-1858). От 1928 година има статут на музей. Човек никак не бива да съжалява за 262-те стъпала, които трябва да изкачи, за да стигне до колонадата на събора, защото ще получи страхотен подарък - накъдето и да погледнеш, оттук се вижда Петербург, разрязан от реките и каналите на десетки острови. На касите на музея и на автоматите на входовете на колоната се продава отделен билет и в сезона на "белите нощи" от юни до август тук пускат посетители до 4 часа сутринта.

Петропавловската крепост е мястото, където е поставено началото на Санкт Петербург. Сега на територията на крепостта са разположени няколко музея. Тук се намира и Петропавловският събор, който е най-старият храм на Петербург (построен е през 1712 г.) и е най-високият в историческата част на града. Острият му позлатен връх се издига на 122,5 метра. По закон в центъра на града не може да се построи нищо по-високо. Първият руски император и основател на Санкт Петербург – Петър I, иска новият главен храм на новата руска столица да бъде по-висок от кремълските камбанарии на Иван Велики в старата столица – Москва. Пак той заповядва от Москва да бъде пренесена в още недовършения Петропавловски събор гробницата на руските царе. Тук са погребани почти всички руски императори – включително и Николай II, убит от болшевиките през 1918 г.

Казанската катедрала се намира се на Невски проспект. Той е сред най-големите православни храмове в града и главната светиня е Чудотворната икона. Осветен през 1811 г., година по-късно Казанският събор става паметник на победата на Русия над Наполеон. Статуите на двамата главни пълководци в тази война се издигат на озеленения площад пред събора. Тук се намира гробът на Михаил Кутузов.

Домът на Братя Елисееви е построен през 1903 година и е бил собственост на известните руски търговци братя Елисееви. Луксът, в комбинация с изящни стъклописи и бронзов интериор са изкушавали богатите граждани. Сега човек може да се наслади на витрина с движещите се кукли от "Лешникотрошачката". Освен това вътре е разположена прочутата сладкарница с прекрасен интериор, реконструкция от оригиналния дизайн на братя Елисееви. Любителите на покупките пък могат да посетят пазара "Ситний", който е най-старият в града - от 1711 година. Тук може да намерите кавказко сирене, финландска риба, южни плодове и източни лакомства. И дори грузинските изкушения хачапури.

Северната столица ще е домакин на седем мача от Световното първенство, в това число единия 1/2-финал, както и малкия финал, а феновете в града ще имат възможността да видят на живо Мохамед Салах, Лео Меси и Неймар.

Стадион "Газпром Арена"

Вместимост: 56 196 човека

Проектът е на японския архитект Кишо Курокава, който е създател на общи планове на няколко големи градове, в това число столицата на Казахстан Астана и на стадион "Тойота" в родината му. Строежът започва през 2007 година и е планирано да завърши през март 2009 г. Впоследствие крайният срок няколко пъти е изтеглян във времето, а стойността му се увеличава. " Газпром Арена " е открит през пролетта на 2017 година. Силуетът на арената навява асоциации с космически кораб, който се е приземил на брега на Финския залив. На него може да се маха тревното покритие, с което да се запази при провеждането на концерти и други мероприятия. Има плъзгащ покрив, а в съоръжението ще се поддържа постоянна температура от 21 градуса.

Стадионът ще бъде домакин на три мача от груповата фаза на турнира и на среща от четвъртфиналите на турнира;

13 юни Русия - Белгия

17 юни Русия - Финландия

22 юни Финландия - Белгия

3 юли четвъртфинал

  Сподели
303