Рим


FUTBOL-TV

Рим

Рим е столицата на Италия, а с население от 2.9 милиона жители е най-големият град в страната. Почти 3.8 милиона хора живеят в т.нар. Голям Рим, който достига до Тиренско море. Градът е разположен на реките Тибър и Аниене и известен като "Градът на Седемте хълма". Рим съществува от 2800 години, той е бил столица на Римската империя, Папската област, Италианското кралство и Италианската република. Заради това е популярен и като "Вечният град".

Смята се, че през април 753 г. пр. Хр. Ромул основава града, след като убил брат си Рем. В следващите векове Рим израснал в силна империя, чийто връх е по времето на Марк Аврелий – 161-180 г. сл. Хр. Точно като древния град и днешният Рим е основан на седем хълма: Капитолий, Палатин, Квиринал, Виминал, Есквилин, Целий и Авентин. Централният район се нарича Кампо Марцио, кръстен на бога на войната Марс. Там се намират и много от известните забележителности. Историческият център на града е част от културното наследство на ЮНЕСКО с прелестните си дворци, древноримски руини, изящни статуи и базилики на хиляди години.

Рим е уникален град и няма в света друг с толкова много забележителности. Съвсем разбираемо е, че е невъзможно да бъдат описани дори най-големите, така че ще се спрем само на някои от тях.

Колизеумът е символът на Рим. Той е открит през 80 г. и тържествата по този повод са продължили повече от три месеца. Това е най-големият древен амфитеатър, построен някога и все още е най-големият в света. Използван е за гладиаторски боеве, публични зрелища, лов на животни и екзекуции. Колизеумът може да събере до 80 000 зрители.

Римският Форум представлява може би най-важната археологическа местност в Рим. Тази зона е обитавана още от Желязната епоха и превърната в център на градския живот от края на 7 в.пр.Хр. Може да се проследи развитието й вървейки по via Sacra (Свещената улица), която пресича Форума по дължина, в редуването на базилики, храмове и триумфални арки, които са доказателство за величествената история на Рим.

 

Пантеонът е римски паметник, който е най-добре запазен, има най-големият купол от неармиран бетон в историята на архитектурата и е считан за предшественик на всички съвременни места за поклонение. Построен е между 27 и 25г. пр.Хр. от консула Агрипа, като сегашният си вид приема при Император Адриано, който го построява отново след няколко пожара. През 1870 става светилище на кралете на Италия.

Площадът Капитолий (Piazza del Campidoglio) е известно градско изобретение на Микеланджело. Капитолият, наричан още хълм Капитолино, е един от седемте хълма, на които е основан Рим. Въпреки че е най-ниският и малък хълм от седемте, Капитолият е най-свързаният с историческите събития в града като център на политическите и религиозни дейности на Рим още от древността. Легендата разказва, че основателите на града Ромул и Рем били откърмени именно тук от капитолийската вълчица.

Също така градът е известен със своите статуи, обелиски, мостове и голямото количество катакомби.

Рим е важен музикален център, световна столица на модата и домакин на най-голямото съоръжение за филмова индустрия в Европа, отстъпващо само на Холивуд.

Стадио "Олимпико"

Вместимост: 70 634 зрители.

Строежът на "Олимпико" започва през 1927 година и завършва през 1937 година. Реновиран е през 1953 година, както и в навечерието на Мондиал 1990. През 2008 година е извършена вътрешна реконструкция, намалени са местата за зрителите от 83 000 на 70 634, но пък се повишава комфортът на феновете.

Тук ще се проведат три мача от груповата фаза на Евро 2020 и една среща от четвъртфиналите на турнира:

11 юни Турция - Италия (група А)

16 юни Италия - Швейцария (група А)

20 юни Италия - Уелс (група А)

3 юли четвъртфинал

  Сподели
347