Баку


FUTBOL-TV

Баку

Баку е столица и най-голям град на Азербайджан, а също така и най-големият град на Каспийско море и в Кавказ. Това е място, където се срещат минало и настояще, източна и западна култура, традиция и съвремие. Намира се на южния бряг на полуостров Абшерон, на Бакуския залив и на 28 метра под морското равнище, което го прави най -ниско разположената национална столица в света и също така най-големият град в света, разположен под морското равнище. Тук живеят малко над 2.2 милиона човека, а това е около 1/4 от населението на страната.

Баку е древен град, като за първи път се споменава през VI век. Това е регион, който е превърнат в арена на войни и постоянната несигурност се отразява на цялостното развитие на Баку през годините. Относително спокойствие има по време на управлението на Ширваншахите - персийска династия от арабски произход. Именно тогава са изградени много съоръжения и масивни укрепления, включително и крепостта Ичери Шехер, а градът бележи разцвет. Той става отправна точка за търговци от различни страни, включително и от Индия. Баку е включен в състава на Руската империя през 1828 година след поредната Руско-персийска война. Тогава населението на града наброява едва 8 000 човека. Откриването на петрол и постояването на първата фабрика за преработване на "черното злато" през 1837 г. променя развитието на Баку. Населението на града нараства по-бързо от това на Лондон и Париж! Картината е непроменена и сега - Баку дължи своето съществуване и просперитет на петрола, чието производство надхвърля това във всеки друг район, където се намира петрол.

Ичери Шехер или Старият град е историческото ядро на Баку, най-древната част на града. Тук Баку разкрива бурното си минало, от корените си като пристанищен град на Пътя на коприната, през петролния си подем до съветския си период. Старият град е лабиринт от алеи, джамии, исторически сгради и останки от укрепления, включително Двореца на Ширваншахите и Моминската кула, сега включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Интересното е, че тук има и много европейски сгради, построени от руснаците през 19 и 20 век, което променя традиционния архитектурен облик на Ичери Шехер.

Бакинският морски булевард

Той е построен преди 100 години, когато местните барони издигат своите именния. В момента това е любимо място за разходка на местните жители, които се радват на над 30 развлекателни атракции, увеселителен парк, яхт клуб и музикален фонтан.

Улица Низами е голяма пешеходна и търговска улица в центъра на Баку, носеща името на класическия персийски поет Низами Ганджави. Улицата е уникална със своя синтез на различни стилове - от неомавритански до съвременен. Тук се намират различни търговски обекти, банки, театри, музеи, както и посолствата на някои европейски държави.

Кулите на пламъка (Flame towers) са едни от най-високите небостъргачи в Баку, с височина от 190 м. Кулите са изцяло покрити с LED екрани, които пресъздават светлините и движението на огън и възхищават туристите дори от най-далечните точки на града. Сградите се състоят от апартаменти, хотелска и офисна част. Приблизителната стойност е около 350 милиона долара. Строителството започва през 2007 г. и завършва през 2012 г.

Олимпийският стадион

Вместимост: 69 870 човека

Строежът на арената започва на 6 юни 2011 г. и завършва на 28 февруари 2015 година. Официалното откриване е на 6 март 2015 година. Общата площ на съоръжението е 617 000 кв.м. Висок е шест етажа, а максималната височина от земята е 60 метра. Заедно със стадиона са построени няколко хотела и 3 617 места за паркиране.

Стадионът ще е домакин на три мача от груповата фаза на Евро 2020, както и на среща от четвъртфиналите на турнира:

12 юни Уелс - Швейцария (група А)

16 юни Турция - Уелс (група А)

20 юни Швейцария - Турция (група А)

3 юли четвъртфинал

  Сподели
424