Анонс на 1-ви кръг на Лига 1


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Лига 1

Олимпик Лион - Каен
Стадион: "Стад дьо люмиер", Лион
Дата: 19.08.2016 г.
Час: 21:45
Съдия: Беноа Мило


Звездата на Олимпик Лион Александре Лаказает се развихри в първия кръг на надпреварата, а "хлапетата" разбиха с 3:0 като гост новака Нанси, като нападателят отбеляза хеттрик. Иначе ОЛ за втори пореден сезон завърши със сребърните медали. Ако не броим тима на ПСЖ, който без съмнение е с няколко класи над останалите отбори в Лига 1, то безспорно "хлапетата" са най-добрият друг тим в страната. Треньорът Брюно Женесио успя да си осигури услугите на новопривлечените Мачией Рибус (от Терек Грозни), Никола Нкулу (от Олимпик Марсилия) и Емануел Мамана (от Ривър Плейт). С клуба се разделиха Бедимо, Коне, Малбранк и Умтити.

Каен пък започна с шеметен обрат в началото на тазгодишната кампания. Нормандци губеха с 0:2 до 19-ата минута при домакинството си на Лориен, но с попадение на Роделен и два гола на Сантини, последните от които бе в 87-ата минута, стигнаха до пълния комплект точки. Новите играчи, с които Каен ще е опита да надгради представянето си през тази година, са Исмаел Диоманде (от Сент Етиен), ветеранът Стед Малбранк (от Олимпик Лион), Рони Роделин (от Лил) и Мухамаду Дабо (от Троа). Единственият напуснал е Денис Апиа. Куаку и Макенго са под въпрос за гостуването в Лион.

Прогноза: Олимпик Лион - Каен 2:1


Нант - Монако
Стадион: "Ла Божоар", Нант
Дата: 20.08.2016 г.
Час: 18:00
Съдия: Стефан Ланоа

Нант стартира с минимален успех като гост новия сезон. "Канарчетата" победиха с 1:0 новака Дижон. Иначе последната кампания на Нант бе поредица от възходи и падения. В крайна сметка "канарчетата" завършиха на 14-та позиция в подреждането с актив от 48 точки след 12 победи, 12 равенства и 14 загуби. Сега играчите на новия треньор Рене Жирар ще се опитат да подобрят значително представянето си. Единственият нов до момента за Нант е Александър Качаниклич (от Фулъм), а с клуба се радели Бирама Туре.

Монако стартира с измъчено домакинско реми кампанията. "Монегаските" губеха с 0:2 при домакинството си на Гингам, но в с два гола последната четвърт на мача играчите на Леонардо Жардим спасиха точката. През седмицата тимът от Княжеството направи важна крачка към класиране в групите на Шампионската лига, след като победи с 2:1 като гост коравия испански Виляреал. Новите в състава на Монако са завърналият се от неуспешно странство в Англия Радамел Фалкао, както и Морган Де Санктис (от Рома), Джибрил Сидибе (от Лил), Бенжамен Менди (от Олимпик Марсилия), Камил Глик (от Торино) и Юсеф Аит Бенасер (от Нанси). Напусналите са Ласина Траоре, Жереми Туалан и Сен Максимен.

Прогноза: Нант - Монако 1:2


Лориен - Бастия
Стадион: "Мустоар", Лориен
Дата: 20.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Амаури Делеру


Лориен започна с драматична загуба новия сезон. "Мерлузите" бързо поведоха с 2:0 като гости на Каен, но в крайна сметка възпитаниците на Силвен Риполи загубиха с 3:2. През лятото в тима бе привлечен Кафу (от Витория Гимараеш), а напусналите са Жуфре и Рафаел Герейро. Меслуб, Туре, Вари и Ле Гоф са с травми преди първия мач за кампанията.

Бастия също започна с поражение новата кампания. Съставът от остров Корсика имаше нелеката задача да е първото препятствие пред колоса ПСЖ, а играчите на Франсоа Чичолини отстъпиха с минималното 1:0. През лятото на средиземноморския остров акостираха Сен Максимин (под наем от Монако), Жерсон Кабрал (от Твенте), Лени Нанжис (под наем от Лил), Тиеви Бифума (под наем от Еспаньол), Пол Жаруо (от Валансиен). Напусналите редиците на Бастия са Хансен, Фофана, Айите, Палмиери и Камано. Аут за първия двубой за домакините са Распентино и Диало.

Прогноза: Лориен - Бастия 1:1


Лил - Дижон
Стадион: "Пиер Моруа", Лил
Дата: 20.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Оливие Туал


Лил на два пъти повеждаше, но в крайна сметка двата гола на Лопещ не помогнаха на тима от севера, който загуби с 3:2 визитата си на новака Метц. През миналогодишната кампания Лил завърши на 5-то място в крайното подреждане с актив от 60 точки след 15 победи, 15 ремита и 8 поражения, а дори игра и финал за Купата на Лигата, където, обаче, не успя да се справи с конкуренцията на колоса ПСЖ. Уви, северняците рано-рано приключиха европейската си авантюра, след като изненадващо бяха елиминирани в Лига Европа от азербайджанския ФК Габала. Новите в отбора на Лил са Юсуф Санхаре (от Гингам), Никола де Превил (от Реймс), Жулиан Палмиери (от Бастия) и човека, който направи Португалия европейски шампион - Едер (под наем от Суонси).

Новакът Дижон загуби с минималното 1:0 у дома срещу Нант първия си мач в елитната Лига 1 след завръщането си от долния ешелон. Тимът от провинция Бургундия завърши на 2-ро място в крайното класиране в Лига 2, което гарантира промоцията на "совите" в елитната дивизия. Без съмнение целта на водения от Оливие Дал‘Олио тим ще е да остане в Лига 1 след края на сезона. Именно за това Дижон се подсили с няколко играчи като Бенжамен Лероа (от Евиан ТГ), Флорен Балмон (от Лил), Арнолд Муту (от Анже), Фуад Шафик (от Лавал) и Дилан Бахамбула (под наем от Монако).

Прогноза: Лил - Дижон 2:0


Тулуза - Бордо
Стадион: "Мюнисипал", Тулуза
Дата: 20.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Тони Шапрон


Тулуза започна с нулево реми новия сезон. "Виолетовите" си тръгнаха с точка при гостуването си на "Велодром" срещу местния Олимпик Марсилия. Иначе Тулуза сътвори истински подвиг и стори почти немислимото след феноменални последни мачове, които гарантираха мястото на "виолетовите" в Лига 1 и през настоящия сезон. Отборът от едноименния град завърши на спасителната 17-та позиция с актив от 40 точки, с 1 повече от Реймс, постигайки 9 победи, 13 равенства и 16 поражения. Сега тимът на Тулуза е предвождан от Паскал Дюпрас, който ще трябва да не допуска толкова инфарктен сезон, какъвто бе последният на отбора. Новият в тима е Кристофър Жулиен (от Фрайбург), а с клуба се разделиха Дидо и Фурман.

Отборът на Бордо победи с 3:2 Сент Етиен в мач от първия кръг на Лига 1. Жирондинците започнаха силно новия сезон и поведоха с 3:0 срещу "зелените" след попадения на Гаетан Лаборд, Диего Ролан и Малком. В последните минути на мача обаче сами вкараха напрежение в тима си, след като допуснаха два късни гола, но в крайна сметка не се стигна до изравняване. Сега начело на клуба от Западния бряг е Жослен Гурвенек, а новите в тима са Жереми Менес (под наем от Милан), Франсоа Камано (от Батия) и Жереми Туалан (от Монако). С клуба се разделиха Клемен Шантом и Седрик Ямбаре.

Прогноза: Тулуза - Бордо 1:2


Анже - Ница
Стадион: "Жан Боен", Анже
Дата: 20.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Жером Мигелгори


Анже започна със загуба новата кампания. Отборът отстъпи с минималното 1:0 при гостуването си на Монпелие. Иначе Анже остави добри впечатления с изявите си през изминалия сезон. "Черно-белите", които бяха немалка част от времето в Топ 6, в крайна сметка завършиха на 9-то място с актив от 50 точки чрез 13 успеха, 11 ремита и 14 поражения, като резултатът е много добър за новак, какъвто бе Анже преди година. Новите в отбора са Матео Павлович (от Вердер Бремен), Екамби (от Сошо) и Мартинес (от Газелек Аячо). Ангула и Нгосо пък напуснаха.

Отборът на Ница стартира с победа новия сезон в Лига 1. "Орлетата" стигнаха до трудна победа с 1:0 над Рен на своя "Алианц Ривиера". Единственото попадение падна в средата на втората част, а точен бе 17-годишният бранител Маланг Сар. През лятото бе извършена треньорска рокада, след като Клод Пюел реши да поеме английския Саутхемптън, а на негово място дойде направилият фурор преди няколко години с тима на Борусия Мьонхенгладбах Лусиен Фавре. До момента Ница е пасивен откъм трансфери, а с тима се разделиха Бен Арфа и Менди.

Прогноза: Анже - Ница 0:1


Рен - Нанси
Стадион: "Рю дю Лориен", Рен
Дата: 20.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Микаел Лесаж


Рен започна с поражение новия сезон във френския шампионат. В първия си мач за кампанията бретанци отстъпиха с 1:0 при гостуването си на Лазурния бряг срещу Ница, като следва да се отбележи и фактът, че гол на Гюркюф не бе зачетен заради много спорна засада. Новите в тима на Рен са Клемен Шантом (от Бордо), Пал Нарди (под наем от Монако), Алфонсо Фигейредо (от Боависта), Антони Рибелен (от Монпелие) и завърналият се от Кьолн Филип Хозинер. С клуба, обаче, се раздели голямата звезда Усман Дембеле, който парафира с немския гранд Борусия Дортмунд.

Новакът Нанси допусна най-изразителната загуба в първия кръг на новия сезон. Възпитаниците на Пабло Кореа паднаха с 3:0 у дома срещу Олимпик Лион. Иначе бившият клуб на френската легенда Мишел Платини спечели втората дивизия в страната през изминалия сезон и сега отново ще мери сили сред най-добрите. Клубът от Лотарингия със сигурност ще гледа да се задържи в Лига 1.

Прогноза: Рен - Нанси 2:1


Гингам - Олимпик Марсилия
Стадион: "Рудуру", Гингам
Дата: 21.08.2016 г.
Час: 16:00
Съдия: Беноа Бастиен


Гингам пропиля комфортен аванс от два чисти гола при нелекото си гостуване на Монако и в крайна сметка тимът си тръгна само с точка, след като двубоят завърши 2:2. Сега възпитаниците на Антоан Комбуаре гонят първа победа за кампанията. Новите в отбора са Карл-Йохан Йохансон (от Рандерс), Джордан Икоко (от ПСЖ), Лукас Дю и Слован Приват (от Гент), Александре Менди (от Ница), Етиен Дидо (от Тулуза) и Ромеин Сален (от Маритимо).

Домакинската мъка в Марсилия се пренася бавно и в новия сезон. След като през миналогодишната кампания не успя да спечели 15 поредни домакинства, Олимпик Марсилия продължи кошмарната си серия на "Велодром" и на старта на тазгодишната. В първия кръг отборът на Франк Паси стигна само до нулево равенство у дома срещу Тулуза и отново прати пламенните си привърженици в размисъл още в самото начало сезона. Новите, които акостираха на "Велодром", са Хироки Сакай (от Хановер 96), Анри Бедимо (от Олимпик Лион), Бафетемби Гомис (под наем от Суонси), Флориан Тувен (под наем от Нюкасъл Юнайтед). Напусналите са Батчуай, Манданда, Манкийо, Нкулу, Окампос, Барада, Менди и Джа Джедже.

Прогноза: Гингам - Олимпик Марсилия 1:1


Сент Етиен - Монпелие
Стадион: "Жофроа Гишар", Сент Етиен
Дата: 21.08.2016 г.
Час: 18:00
Съдия: Руди Буке


Сент Етиен започна със загуба новия сезон в Лига 1. "Зелените" се бореха, но не успяха да стигнат до чудо, след като губеха с 3:0 при гостуването си на Бордо. В крайна сметка двубоят завърши 3:2. През седмицата играчите на Кристоф Галатие направиха решителна крачка за участие в групите на Лига Европа, след като победиха с 2:1 като гости израелския Бейтар Йерусалим. Единственият нов футболист до момента е Бриан Дабо (от Монпелие), а напусналите са Джонатан Брисон и Исмаел Диоманде.

Монпелие започна с пестелив успех новата кампания. Южняците спечелиха с 1:0 домакинството си на Анже. Единственият нов в редицата на предвождания от Фредерик Хантц клуб е Антони Ванден Боре (от Андерлехт). Напусналите са Мартен, Дабо, Бакар, Рибелин и Хеан Деса, който парафира с родния Левски.

Прогноза: Сент Етиен - Монпелие 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
244