Анонс на 1-ви кръг на Лига 1


FUTBOL-TV

Анонс на 1-ви кръг на Лига 1

Бастия - Рен
Стадион: "Арман Сезари", Бастия
Дата: 08.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Себастиен Морейра


Бастия записа сравнително успешна миналогодишна кампания. Тимът от остров Корсика финишира на 12-то място в крайното подреждане с актив от 47 точки, дошли чрез 12 победи, 11 равенства и 15 загуби. Освен това островитяните играха и финал за Купата на Лигата, където обаче загубиха от Пари Сен Жермен. Иначе треньорът на тима Жислен Принтан привлече трима нови - Секо Фофана, Ясин Джебур и Франк Етунди, а напусналите Бастия са Рияд Будебуз, Кристоф Винсен и Джовани Сио.

Рен записа сезон, изпълнен със спадове и възходи. В крайна сметка бретанци завършиха на топ 10, заемайки 9-та позиция с актив от 50 точки чрез 13 успеха, 11 ремита и 14 поражения. И през настоящата кампания шефовете на клуба гласуваха доверие на треньора Филип Монтание, който запази поста си. Людовик Баал, Педро Мендеш, Якуба Сила и привлеченият именно от Бастия Джовани Сио подписаха с Рен, а Хозинер бе преотстъпен на Кьолн. Винсен Пажо пък подписа със Сент Етиен. Наказан за дебютния двубой за сезона е Нтеп.

Прогноза: Бастия - Рен 1:1


Олимпик Марсилия - Каен
Стадион: "Велодром", Марсилия
Дата: 08.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Франк Шнейдер


Олимпик Марсилия записа не особено сполучлив сезон. Единият от грандовете на френския футбол дълго време бе в схватка с ПСЖ и Лион за лидерската позиция, но в крайна сметка силите на южняците не стигнаха дори до участие в Шампионската лига и ОМ завърши на 4-то място в крайното подреждане с актив от 69 точки. Както обикновено, от "Стад Велодром" са особено дейни по време на трансферните прозорци. Към клуба от пристанищния град се присъединиха Хавиер Манкийо, Карим Рекик, Абу Диаби, Ласана Диара, Лукас Окампос, Йоан Пеле, Жорж-Кевин Н'Куду и Буна Сар. Олимпик обаче бе напуснат от голмайстора си Андре-Пиер Жиняк, който подписа с мексиканския Тигрес, друг ключов футболист - Андре Аю, пък парафира със Суонси, Жереми Морел се присъедини към Лион, а другите, които вече не са част от клуба, са Дмитри Пайе, Род Фани и Жанел Имбула.

Каен успя да се спаси от изпадане през миналогодишния сезон, в който тимът от Нормандия успя да се завърне в елитната Лига 1. "Синьо-червените" завършиха на 13-то място с актив от 46 точки с 12 победи, 10 равенства и 16 загуби. Новите попълнения за тима от едноименния град са Джонатан Делпласе, Микаел Нкололо, Анди Делор, Винсен Бесат и Джеф Луис, а напусналите са Бенгали-Фоде Коита, Н'Голо Канте, Томас Лемар и Мусаву-Кинг.

Прогноза: Олимпик Марсилия - Каен 1:0


Монпелие - Анже
Стадион: "Стад де ла Мусон", Монпелие
Дата: 08.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Хаким Бен Ел Хадж

Коравият състав на Монпелие завърши на 7-мо място през изминалия сезон. Южняците събраха 56 пункта на сметката си, реализирани чрез 16 победи 8 ремита и 14 загуби. От управата на тима не са особено активи на трансферния пазар и екипа на Монпелие облякоха до момента Рияд Будебуз и Вилфред Моимбе, а Ясин Джебур и Абделхамид Ел Каутари напуснаха. Ролан Курбис пък продължава да е начело на клуба. За първия двубой наказан е Елтон.

Съставът на Анже отново успя да се завърне в елитната дивизия. Клубът от едноименния град в провинция Пеи дьо ла Лоар хвана последния влак за Лига 1, след като финишира на 3-то място в по-долния шампионат с актив от 64 точки чрез своите 18 победи, 10 равенства и 10 загуби. Ясно е, че голямата цел пред играчите на Стефан Мулен ще е да успеят да не изпаднат в първия си сезон сред най-добрите. Новите в състава на Анже са Томас Мангани, Билел Мохши и Горан Каранович.

Прогноза: Монпелие - Анже 3:0


Нант - Гингам
Стадион: "Ла Божоар", Нант
Дата: 08.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Вилфред Биен


Нант започва нова кампания с надежди за по-добро представяне. През изминалата "канарчетата" завършиха на 14-то място с актив от 45 точки с 11 победи, 12 ремита и 15 поражения. Мишел Дер Закарян запази поста си, а чистката не подмина стадион "Ла Божоар" и с клуба се разделиха Хансен, Бесат, Гакпе, Н'Куду, Сисоко и Верету, а новите до момента са само двама и това са Сигторсон и Моимбе. Наказани за първия двубой са Джилободжи и Вискарондо.

Гингам успя да се дореди до Топ 10 през изминалия сезон, завършвайки именно на тази позиция. "Червено-черните" събраха 49 точки и бяха отборът с най-малко равенства - едва 4. Победите на водения от Жослен Гурвенек тим бяха 15, а пораженията - 19. Слоан Приват, Нил Де Пау и Никола Бенезет са новите на "Рудуру", а единственият напуснал е Кладио Бове, който подсили тима на Олимпик Лион.

Прогноза: Нант - Гингам 1:1


Ница - Монако
Стадион: "Алианц Ривиера", Ница
Дата: 08.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Лионел Жафредо


Ница започва ударно настоящия сезон с регионално дерби срещу солидния тим на Монако. През изминалия сезон "орлетата" оставиха много двуполюсни впечатления. Играчите на Клод Пюел завършиха на 11-то място в таблицата с актив от 48 точки и имаха в актива си 13 победи, 9 ремита и 16 поражения. Към отбора от Лазурния бряг се присъединиха Жан Сери, Хатем Бен Арфа и Валер Жермен. Напусналите са Дигард, Амави, Босети и Дел.

Монако пък вече започна с официалните двубои. "Монегаските" дори успяха да отстранят швейцарския Йънг Бойс и така тимът от Княжеството е на плейоф за влизане в групите на Шампионската лига. През лятото богатият клуб бе напуснат от българския нападател Димитър Бербатов, който е пред трансфер в Астън Вила, а другите, които се разделиха с Монако до момента, са Радамел Фалкао (под наем в Челси), Яник Караско (в Атлетико Мадрид), Валер Жермен (в Ница), Жофри Кондогбия (в Интер) и Лукас Окампос (в Олимпик Марсилия).

Прогноза: Ница - Монако 0:1


Троа - Газелек Аячо
Стадион: "Стад дьо л'Об", Троа
Дата: 08.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Жером Мигелгори


Още в първия кръг ще има дерби между новаци в Лига 1. Шампионът в Лига 2 от последния сезон посреща завършилият на втора позиция в по-долния ешелон, но въпреки това и двата състава си гарантираха промоция сред най-добрите във френския футбол. Троа не остави никакви шансове на останалите отбори и събра 78 точки, което бе с 13 повече именно от настоящия си опонент. През лятото новакът се подсили само с Фабиен Камус, а напусналите са Карол и Бекаменга.

През този сезон ще има още един отбор от остров Корсика и това е тимът на Газелек Аячо, който е абсолютен дебютант в Лига 1 и до момента най-големият успех на островитяните бе полуфинал в турнира за Купата на Франция през сезон 2011/2012. Треньор на тима е роденият именно в град Троа Тиери Лаурей. През лятото към клуба от град Аячо се присъединиха Сила, Лемоин, Туре и Джокович.

Прогноза: Троа - Газелек Аячо 2:1


Бордо - Реймс
Стадион: "Бордо-Атлантик"
Дата: 09.08.2015 г.
Час: 18:00
Съдия: Руди Буке


Нов сезон и нов стадион за Бордо. От настоящата кампания "жирондинците" се местят на новия ултрамодерен "Бордо-Атлантик", който, по време на Европейското по футбол догодина, ще домакинства на 5 мача от форума на Стария континент. Бордо успя да хване влака за европейските клубни турнири и ще се бори за участие в групите на Лига Европа, след като играчите на Вили Саньол завършиха на 6-то място в крайното подреждане с актив от 63 точки със 17 победи, 12 равенства и 9 загуби. До момента тимът от провинция Аквитания е пасивен на трансферния прозорец и привлече само сърбина Милан Гайич, а клубът се раздели с Ажбе Йуг и Мариано Ферейра.

Съставът на Реймс успя да се спаси от изпадане през изминалия сезон, след като един от най-успешните френски отбори направи много силен финален щурм и в крайна сметка финишира 15-то място в подреждането с актив от 44 точки с 12 успеха, 8 ремита и 18 поражения. Единственият, който подсили отбора до момента, е Фредерик Було.

Прогноза: Бордо - Реймс 3:1


Тулуза - Сент Етиен
Стадион: "Мюнисипал", Тулуза
Дата: 09.08.2015 г.
Час: 18:00
Съдия: Бартоломю Варела

Тулуза завърши на спасителната 17-та позиция през изминалата кампания. "Виолетовите" бяха почти до последните кръгове от сезона заплашени от угрозата да изпаднат, но в крайна сметка всичко се разви добре за играчите на Доминик Арибаж, които събраха 42 точки, на 5 от първия от отборите под чертата. През лятото в клуба от едноименния град пристигна Мауро Гойкоечеа, а тимът се раздели с Буже, Сила и Орие.

Сент Етиен не успя да се класира за Шампионската лига и в крайна сметка един от най-титулуваните френски клубове се примири с участие в Лига Европа. "Зелените" завършиха на 5-то място през изминалия сезон, след като събраха 69 точки, на 2 от Топ 3. През лятото треньорът Кристоф Галатие и управата на клуба направиха няколко трансфера, като Кевин Теофил-Катерин окончателно пристигна от Кардиф, както и Пайо, Ру, Асу-Екото и Виркшаш, но "Жофроа Гишар" бе напуснат от ключови играчите като Градел, Едринч, Сен-Максимин и Табану.

Прогноза: Тулуза - Сент Етиен 1:1


Олимпик Лион - Лориен
Стадион: "Жерлан", Лион
Дата: 09.08.2015 г.
Час: 22:00
Съдия: Беноа Мило


Вицешампионът Олимпик Лион не успя да се справи с конкуренцията на хегемона от последните години в Лига 1 Пари Сен Жермен и в крайна сметка "хлапетата" завършиха на 2-ро място през миналогодишната кампания с актив от 75 точки, на 8 от столичани. Освен това футболистите на Юбер Фурние не успя да победят ПСЖ и в двубоя за Суперкупата на Франция, игран в Канада, отстъпвайки с 2:0. През лятото към клуба се присъединиха Клаудио Бове от Гингам, Жереми Морел от Марсилия и Рафаел от Манчестър Юнайтед, а тимът се раздели с Мохамед Ятара и Фарес Бахули. Поради контузии в първия двубой за сезона участие няма да могат да вземат Фофана, Грение и Нжие, а Фекир е наказан.

Лориен успя да се спаси от изпадане в предишния сезон. "Мерлузите" доста често бяха в зоната на изпадащите, но след силния финален рейд успяха да си гарантират участие в елита на френския футбол и през настоящата кампания. Играчите на Силвен Риполи завършиха на 16-та позиция с актив от 43 точки с 12 победи, 7 равенства и 19 загуби. Единственият нов на "Мустоар" е Мурик Фофана, а тези, които се разделиха с клуба, са Педриньо, Джордън Аю и Фабиен Робер.

Прогноза: Олимпик Лион - Лориен 3:1

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
168