Швейцария отговори на обвиненията на Путин


Н. Гавазов

Швейцария отговори на обвиненията на Путин

Прокуратурата на Швейцария излезе с изявление, в което уточни с какво е свързана активността на американските правоохранителни органи по отношение делото за корупция във ФИФА. Както е известно, днес президентът на Русия Владимир Путин се опита да политизира скандала, заявявайки, че чрез арестите на висши чиновници в Швейцария, САЩ се опитва да разпространи своята юрисдикция върху други държави.

Асоциацията на юристите в Русия пък стигна още по-далече, обвинявайки САЩ в политически заговор срещу ФИФА, с цел да се сложи ръка върху управлението на Световната организация, а след това да се отнеме домакинството на Русия на Мондиал 2018.

Много проруски медии, както и анализатори, направиха своите коментарии също в тази посока, създавайки грешно впечатление сред обществеността за истинската същност на събитията.

Това накара Прокуратурата на Швейцария да уточни за какво става дума.

"Работата на всички организации по отношение на ФИФА е разделена на две части - разследване на корупция по отношение на сключване на различни договори и разследване на обстоятелствата по избор на страните-домакини на Мондиал 2018 и 2022. Американските органи се занимават с разследването на първата част, която касае продажба на маркетингови и медия права, а също така и сключването на спонсорски съглашения във връзка с организирането на футболни турнири в САЩ и Латинска Америка. Общата сума на подкупите, получени от представители на ФИФА по тази схема, превишава сума от 100 милиона долара. Тези престъпления са обсъждани, съгласувани и подготвяни изцяло на територията на САЩ. Освен това, повече плащания са ставали през американски банки", се казва в изявлението на прокуратурата на Швейцария.

 

  Сподели
290