Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 28.01 - 04.02


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 28.01 - 04.02

В първенството на Примера дивисион има нов лидер, а във Франция и Италия фаворитите увеличиха разликата от най-близките си преследвачи. Валенсия и Стоук Сити постигнаха сензационни победи, а Шалке 04 за първи път от началото на сезона се промъкна в шампионска лига. Най-интересното обаче се случи в понеделник вечер на "Етихад", където геният на Моуриньо взе връх.

Представяме ви: Dream Team за периода 28.01 - 04.02. Тактическа постройка 5-4-1.


ВРАТАР

Вито Маноне (Съндърланд)

Бившият вратар на Арсенал пристигна в Съндърланд като дубльор на Кирън Уестууд, но късметът на италианеца се усмихна заради травмата на основния страж. И сега е много малко вероятно, че Маноне може да бъде изместен от титулярното място. Вито демонстрира великолепна игра, не един път превръщайки се в герой за отбора си. Така се случи и срещу Нюкасъл. Отразявайки няколко опасни удара, Маноне даде увереност на съотборниците си, които постигнаха крупна победа над историческия си съперник.


Подгласници: Консигли (Аталанта)


ЗАЩИТА


Бранислав Иванович (Челси)

Иванович има способността да вкарва голове във важни мачове. Двубоят срещу Сити имаше огромно значение за Челси, тъй като евентуална загуба означаваше, че лондончани ще се сбогуват с шампионските си надежди. Това обаче не се случи благодарение на страхотния удар на Бранислав Иванович, който отлично се включи в атаката. Освен точният си изстрел, сърбинът показа и много надеждна игра на десния край на отбраната.


Андреас Бек (Хофенхайм)

Левият защитник на Хофенхайм в мача с Хамбургер не само игра блестящо в отбрана, спечелвайки 94% от единоборствата си, но и вкара гол, с което помогна на тима си да постигне важна победа.

Рафиня (Байерн Мюнхен)

Бразилският защитник попадна в символичния отбор на FUTBOL TV защото срещу Айнтрахт направи 79 паса, а от тях 72 бяха точни. Освен това, играчът три пъти пресече топката и спечели 92% от единоборствата си.


Алекс (ПСЖ)

Още един бразилец в нашия отбор. Вижте му само статистиката в мача с Бордо, в който шампионите постигнаха победа с 2:0 и увеличиха дистанцията си от своя преследвач Монако: един гол, десет шпагата и 81точни паса от общо 84.


Пер Мертезакер (Арсенал)

Не е тайна, ако кажем, че немският защитник на Арсенал е муден и неповратлив играч, често каращ феновете на "артилеристите" да се притесняват когато срещу Пер има някой скоростен нападател. Но погледнете статистиката на Мертезакер в двубоя с Кристъл Палс: седем изчистени топки от наказателното поле, 90% спечелени единоборства и точност на паса от невероятните 97 %.


Подгласници: Кейхил (Челси), Данило (Удинезе)

 

ПОЛУЗАЩИТА

Софиан Фегули (Валенсия)

Фегули и неговата Валенсия сътвориха гръмка сензация в Барселона, по-голяма от тази на "Британия". "Прилепите", които на практика са в технически фалит, победиха Меси и Ко с 3:2. В този мач крилото на Валенсия подаде два пъти, а за неговите съотборници не оставаше нищо друго освен да вкарат топката във вратата на Виктор Валдес.


Неманя Матич (Челси)

Много хора бяха изненадани от завръщането на Матич в Челси, който преди няколко години продаде сърбина на Бенфика. Едва ли обаче вече ще се намерят хора, които да критикуват Моуриньо за неговия ход. Високоскоростният и атлетичен футболист възмъжа и укрепна в Португалия и сега е готов да стане един от героите на английския футбол. В мача срещу Сити на Неманя се отдаде почти всичко. От него не успя да се измъкне нито един играч на "гражданите", включително и не по-малко мощният Яя Туре. А за пасовете на Матич няма смисъл да говорим - те бяха блестящи.


Чарли Адам (Стоук Сити)

Може би това е главният герой на европейския уикенд. Срещу Манчестър Юнайтед опитният шотландец игра страхотно както в атака, така и в отбрана. А двата му гола помогнаха на Стоук да постигне сензационна победа.


Кевин Нолан (Уест Хем)

Когато отборът ти се намира на границата на изпадането, винаги тимът има нужда от играч, който е способен сам да реши даден мач. Именно такъв футболист за Уест Хем се явява неговият капитан Кевин Нолан. Във важния мач срещу Суонзи лидерът на "чуковете" се отчете с дубъл, помагайки на своите за победата и на практика уволнявайки Михаел Лаудруп.


Подгласници: Азар (Челси), Джонсън (Съндърланд), Гьотце (Байерн Мюнхен), Окслейд-Чембърлейн (Арсенал), Кейта (Лацио), Пирло (Ювентус).

 

НАПАДЕНИЕ

Даниел Стъридж (Ливърпул)

Ливърпул не успя да победи УБА, но в този мач Стъридж се отчете с гол и заедно с Джерард и Стърлинг бе един от най-добре представилите се футболисти на "червените". Няколко дни по-рано Даниел също влезе в полезрението на медиите, отбелязвайки два гола в мърсисайдското дерби.


Подгласници: Ламбърт (Саутхемптън), Диуф (Хановер 96), Меси (Барселона), Мираляс (Евертън), Денис (Аталанта)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Жозе Моуриньо (Челси)

Преди мача Манчестър Сити - Челси всички журналисти и експерти бяха убедени в това, че "сините" ще използват своята любима "автобусна" тактика. Но Моуриньо за пореден път демонстрира феноменалното си умение да построи играта на отбора си според конкретния съперник. Единствено в първите 15-на минути гостите се намираха в отбрана, но след това събитията на "Етихад" се развиха според сценария на португалеца. Няма да правим анализ на мача, само ще кажем, че Жозе доказа, че Челси може да играе и ярък, атакуващ футбол. Друг е въпросът, защо лондончани демонстрират това срещу преките си конкуренти, а не и срещу останалите.

 

  Сподели
247