Играчката


Н. Гавазов

Играчката

Главното събитие в понеделник стана състоялата се в швейцарския град Цюрих церемония по връчване на "Златната топка" 2013. Предшестващите скандали и ситуации отдавна снизиха имиджа на някога престижната награда, като някои експерти дори я обявиха за играчка в главите на "малолетни идиоти и съвсем далече от футбола хора" (справка Twitter-a на Ейвън Робъртс)... Може да е така, още повече, че при сегашната система на гласуване вотът на хора от Папуа Нова Гвинея или Афганистан има по-голяма тежест от този на журналисти експерти, които дълги години следят футбола и тяхното мнение е по-обективно.

Впрочем, ако се опрем на мнението на експертите, "Златната топка" за 2013 година трябваше да бъде дадена на Франк Рибери (за 2010 - Снайдер, за 2011 - Меси, за 2012 - Иниеста). Специалистите от Камбоджа, Океания и Катар обаче решиха друго (снощи старши-треньорът на националния отбор на Катар призна, че му е оказан натиск да гласува за Роналдо, а наставникът на Украйна заяви, че е гласувал по друг начин, не по този, който ФИФА го обяви).

Напълно нормално е да попитате: заслужава ли Роналдо играчката, пардон - наградата? Заслужава я. Щом това са резултатите от гласуването. Но съм сигурен, че ще се намерят и хора, които ще подложат на съмнение този избор. А тези хора не са никак малко. Имат и своите аргументи.

Например, невероятна буря от критика предизвика решението на ФИФА да продължи гласуването за "Златната топка" 2013. Според почитателите на Франк Рибери, това е направено с цел да се помогне на Роналдо, който пък преди това не без основание се обиди на Йозеф Блатер за това, че чиновникът го набеди, че отделя много време във фризьорските салони.

"Много съм разстроен от това, че Рибери не получи "Златната топка". През следващата година отново ще избираме между Роналдо - Меси, след две или три години тази ситуация няма да се промени. В продължение на 50 години "Златната топка" се връчваше за постижения през сезона, а сега хората гледат как футболистите са играли по-рано. Смятам, че това е сериозен проблем, макар че Роналдо е достоен за "Златната топка". Всичко се промени, откакто за тази награда отговаря ФИФА", заяви Платини.

Французинът, който три пъти спечели наградата, има своите основания за подобно изказване. Франк помогна на Байерн да спечели Шампионска лига, Бундеслигата, Купата на Германия, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. И не само помогна - във всички тези турнири Рибери бе един от най-добрите в състава на своя отбор. Рибери спечели всичко, което можеше да се спечели, но накрая остана трети, не само зад Роналдо, но и зад Меси, който имаше един противоречив сезон.

Всичко това обаче няма никакво значение. В Цюрих се получи една красива вечер, която трябваше да заличи спомена от предишните скандали свързани с наградата откакто ФИФА започна да я администрира. Дори имаше толкова много сълзи, толкова много прегръдки и целувки, че церемонията заприлича на малка семейна идилия, на която Дядо Мраз раздава играчки.

"Няма да е логично, ако не получа "Златната топка", но аз се смятам за отборен играч, поради това са ми по-интересни колективните постижения. Предпочитам да спечеля Световното с Франция, отколкото "Златата топка". Предишната година се оказа успешна за мен, най-добра в кариерата. Играх важна роля в Байерн и националния отбор на Франция. Дори не знам какво още трябва да направя за "Златната топка", заяви Рибери няколко часа преди да започне церемонията.

Предчувствал ли е Франк какво ще се случи? Не знам. Не искам и да мисля над това кой заслужаваше наградата и каква е нейната стойност в очите на хората, които все още са си запазили разсъдъка. Не искам и да се задълбочавам в думите на Хьонес за конспирация. Още по-малко да разсъждавам в духа, че най-големият успех на Роналдо за миналата година е Ирина Шейк. Но нека не забравяме, че в света на футбола, а и на спорта, постиженията се измерват само по един-единствен начин: чрез спортните успехи, резултатите и купите. За ревльовците остават играчките.

 

  Сподели
273