Пет от пет или един опит за обощение на трансферното лято


.

Пет от пет или един опит за обощение на трансферното лято

Снощи в 19 часа бе затворен официално трансферния пазар в Европа. Най-после страстите утихнаха, трансферният казан спря да ври, няма вече спекулации, слухове, бомбастични заглавия...остават анализите. Ние от Futbol TV се постарахме да Ви направим съпричастни към всичко което се случи и да се надяваме, че останахте доволни от своевременната информация, която Ви поднасяхме. Но смятаме да не спираме до тук. Дойде време за анализ на случилото се, което прилича на малка Европейска война в която сили премериха футболните клубове, футболисти и техните агенти, собственици на клубове с техните амбиции, треньори, а журналистите не смогваха да отразяват случващото се.

За да обобщим всичко което се случи, ние от Futbol TV сме го систематизирали в пет групи, всяка със своя отделна характеристика .

Петте утвърдени клуба

1. Манчестър Сити

За да избегнем стреса, който можем да причиним на привържениците на Реал, ще уточним: "гражданите" са клубът, който най- много укрепна в сравнение с пролетното си състояние. Сити може да нямат играч от класата на Тери, но с Адебайор, Тевес и сие, манкунианците сега ги очаква Голямата четворка на Англия. Има ли смисъл да продължаваме?

2. Реал Мадрид

Флорентино Перес, връщайки се в креслото на мадридския гранд, не може да направи впечатление ако не направи нужните разходи. Няма да е той просто. Това е стилът му на работа, неговият почерк. Роналдо, Кака, Алонсо, Бензема, Арбелоа, Албиол, Гранеро.......чрез тях Флорентино бе в центъра на трансферната оргия заляла футболна Европа.

3. Ювентус

В съответствие с каталунските традиции, ръководството на "Старата госпожа" не се хвърлиха с главата напред в боя, а се позоваха при трансферите на добре запознат човек с азбуката на футбола: Чиро Ферара. Може да предположим, че Зидан и Дешан си имат заместници - Фелипе Мело и Диего. А Гросо, Канаваро и Касерас подсилиха защитата. Сега вече бианконерите спокойно могат да хвърлят ръкавицата на Интер и на футболна Европа.

4. Байерн Мюнхен

Загубата на титлата доведе до там да се гледа несериозно на немският клуб и спешно да бъде докаран диктатора Луис Ван Гаал. Но началото на първенството направи така, че останалите отбори да излизат спокойни срещу гранда и накара ръководството на клуба да се размърда в края на прозореца. Така се появи Робен, след чиито дебют Флорентино Перес сигурно съжалява, че го е продал.

5. Волфсбург

Шампионът на Германия успя да съхрани всички тези футболисти които донесоха златните медали. Отидоха си само резервите Окубо и Дзакардо, но пък докараха Зиани, Мартинес и Каленберг, които започнаха да вкарват.

Петте отслабнали клуба

1. Милан

Един от най-силните европейски отбори в последните 50 години, загуби Кака, не успя да задържи Гуркюф, загуби Бекъм и остана с един Роналдо. След заминаването и на татко Карло резултатите не закъсняха: 0:4 срещу Интер

2. Арсенал

Мениджърът Арсен Венгер след победата над Селтик предположи, че след половин година отборът му ще има опит за да вземе Шампионската лига. Но дотогава изражението му което ще гледаме става ясно и без да имаме кой знае каква провиденческа дарба. В отбора дойде Вермален, а си заминаха Адебайор и Коло Туре. Защитата що годе е възстановена, но по въпросите на нападението и опорната линия лондончани има да мислят много.

3. Манчестър Юнайтед

Сър Алекс вместо Роналдо и Тевес предложи на милионите привърженици на Юнайтед Антонио Валенсия и Майкъл Оуен. В допълнение загубата на Роналдо повлече след себе си промяна в тактическата постройка на играта, което отслаби потенциала на манкунианците в сравнение с конкурентите. Разбира се ако Бербо се разиграе горното няма да важи.

4. Порто

След продажбата на Гонсалес, Лопес, Сисоко и накрая и Сектиуи, "драконите" мисля, че изпадат в тежка ситуация.

5. Херта

Претърпяла финансов колапс "Стара дама" този сезон няма да бъде сред лидерите. Без Пантелич, Воронин, Шимунич, Шахид и Бабич, си остава само с амбициите на новият собственик.

Петте охарчили се клуба

1. Реал Мадрид 257 милиона евро

За проекта Перес вече говорихме. За любовта на милионите фенове на отбора към Флорентино, който сякаш вади някакви хартийки от джобовете си също говорихме. Ще успее ли след тези пръснати суми Реал да направи поне половината от това което Барса направи през този сезон обаче? И до колко трайна ще бъде връзката между президент и фенове?

2. Манчестър Сити - 139, 3 милиона евро

За тези големи пари "гражданите" привлякоха Адебайор, Тевес, Санта Крус, Бари, Коло Туре, Лескът...Наполеоновският план на собствениците на клуба да превърнат Сити в световен отбор доведе до такива широкомащабни акции. Ами ако отборът не достигне звездните височини?

3. Барселона 113,5 милиона евро

50 милиона в наличност, плюс Ето'О и каталунците докараха Ибрахимович. Още 25 милиона за Чигирински, 14 за Кейрисон, 4,5 за Максуел. С това Барселона стана третия най-много охарчил се клуб през лятото.

4. Интер 99,5 милиона евро

Това е отборът, който се охарчи наистина, но проведе блестящо кампанията "Ибрахимович-Ето"О". Защо да казваме тогава, че покупката на Мота и Милито е излишен харч?

5. Байерн Мюнхен 74 милиона евро

Тимошчук, Олич, Робен, Пранич-все футболисти, които могат да красят всеки един клуб и които се събраха на едно място-в Мюнхен. С тях Байерн става главен фаворит за титлата, стига да се нагодят към тежкия харакер на Ван Гаал.


Петте клуба с най-големи постъпления

1. Интер 106 милиона евро

Жаждата на Гуардиола за още един таран и екстравагантността на Бегиристайн позволи на "нерадзурите" чрез обмена на Златан с Ето'о да излязат отгоре с 50 милиона. Отделно размяната на Акуафреска с Мота и Милито..какво да говорим повече?

2. Манчестър Юнайтед 103, 1 милиона евро

В основата на заработените пари е сделката с Роналдо-94 милиона евро. Другите се допълват от Гонсалес, Ферейра, Ли Мартин и Кемпбъл.

3. Реал Мадрид 87,5 милиона евро

Препълненият със звезди тим от екстра-класа се отърва от тези, които не блестят толкова и компенсира част от големите харчове: 25 милиона от Робен, 15 милиона от Снайдер, 15 от Негредо. Останалите се допълват от Торес, Шави, Хайнце, Парехо и Савиола.

4. Милан 80 милиона евро

Основна част от тази сума донесе Кака. Пускайки бразилеца за 65 милиона, миланци не попълниха отбора с нито един класен играч и се довериха безотговорно само на Роналдиньо.

5. Порто 65,8 милиона евро

Португалският гранд се раздели с трима свои големи: Гонсалес, Лопес и Сисоко. Кой обаче е на тяхно място не става ясно

Пет най-удивителни трансфера

1. Джърмейн Пенант (Ливърпул-Сарагоса)

Добрият играч на Ливърпул избра да продължи кариерата си в новакът в Примерата Сарагоса. Странно, защо толкова далече от морето?

2. Дуда (Севила-Малага, за 700 хил. евро)

Един от най-добрите леви халфове се оказа съвършенно ненужен на Севиля. За 700000 евро Малага прибраха халф с трансферна цена от 6 милиона евро.

3. Фобер (Реал-Уест Хям)

Преди шест месеца никой не разбра защо е Фобер на Реал, сега Джанфранко Дзола ще се пробв ада го обясни. Французинът стана основен десен полузащитник в отбора му.

4. Никита Алексиев (Левадия-Алмерия)

Ако някой букмейкът беше играл на " Кой руски футболист ще заиграе в Примерата" и някой заложи на Алексиев, то щеше да загуби всичко.

5. Фреди Аду (Бенфика- Беленензес)

"Чудото на Африка" разпиля таланта си и от Реал в Бенфика. Оттам крачката до Беленензес е само една

Завършваме нашия обзор с пет най-неудивителни трансфера

1. Роналдо (Юнайтед-Реал Мадрид)

Какво удивително има тук?

2. Шевченко (Челси-Динамо Киев)

Носителят на Златната топка за 2004 постепеноо се оказа излишен за лондончани. Карло Анчелоти си поигра с нервите му до последно.

3. Джон Тери (Челси-Челси)

Човекът олицетворяващ съвременният Челси устоя на страшните атаки на Манчестър Сити и преподписа с Челси.

4. Жирков (ЦСКА-Челси)

За напускането на Жирков се говореше от началото на тази година. Преминаването му в клуб като Челси не бив ада учудва никого.

5. Диего (Вердер-Ювентус)

Докато Диего вкарваше за Вердер, агентът на футболистта.......баща му, си уреждаше срещи с ръководството на Ювентус и си пиеше кафето всяка сутрин на Вия Ступиниджи.

Уважаеми посетители на Futbol TV, постарахме се чрез горните групи да обобщим колкото се може случилото се на трансферния пазар. Не претендираме за изчерпателност защото нещо което продължава с месеци не може да се обхване само с един анализ. Но все пак се опитахме за Вас да систематизираме случилото се и си оставяме една малка вратичка за бъдещи анализи и разсъждения по темата.

А какво пречи ние да се запознаем с Вашите коментарии и мнения? Удоволствието ще е взаимно.


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

  Сподели
244