Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (05.04-08.04)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (05.04-08.04)

Вече имаме един шампион - Байерн Мюнхен спечели титлата в Германия, като баварците го направиха най-убедително от всички, поставяйки рекорд - това е най-бързо спечелената победа в 50-годишното съществуване на шампионата на Бундеслигата. Много близо до успех са също така Манчестър Юнайтед (въпреки снощната загуба) и Барселона, а вероятно след още един- два мача ще кажем същото и за Ювентус - небето на европейския небосклон се прояснява, но с това не се изчерпва интригата в топ-шампионатите на Европа, защото битката за оцеляване и участие в евротурнирите продължава.

Представяме ви: Dream Team за периода 05.04 - 08.04. Тактическа постройка 3-6-1.

 

ВРАТАР

Дани Ернандес (Валядолид)

Рядко в нашия състав намира място вратар, който е допуснал гол в мача на своя отбор, а за страж, два пъти вадил топката от собствената си врата е цяло чудо да оглави символичния ни отбор. В нашия случай обаче сме длъжни да направим компромис. Валядолид загуби с 1:2 от Валенсия, но вратарят на гостите няма никаква вина за загубата. Ернандес извърши цифром и словом десет спасявания (най-много от всички вратари в Европа) и спаси дузпа. Т.е. Дани спаси отбора си от по-голямо поражение.

Подгласници: Яскелайнен (Уест Хем)

 

ЗАЩИТА

Филип Лам (Байерн Мюнхен)

Капитанът на шампионите във Франкфурт се занимаваше не само с разрушаване на чуждите атаки, но по традиция активно участваше в създаването на своите. В актива на Лам е асистенцията му за единствения гол в мача, три създадени шанса за гол, които бяха пропилени от съотборниците му и три откраднати топки. Не е зле за защитник?

Бранислав Иванович (Челси)

Един от най-резултатните защитници във Висшата лига на Англия развали дебюта на Паоло Ди Канио на мениджърския пост на Съндърланд. В 55-та минута сръбският бранител се възползва от удара на Давид Луис, който дезориентира вратаря на "черните котки" и с хубав удар изпрати топката в мрежата. Голът се оказа победен за Челси.

Пер Нилсон (Нюрнберг)

30-годишният швед подобри формата си напоследък - изглежда, че затоплянето на времето се отразява добре на Нилсон - в миналия кръг вкара гол срещу Волфсбург, а този уикенд огорчи два пъти Майнц 05. Като добавим и 86% спечелени единоборства, как бихме могли да не включим Пер в нашия отбор?

Подгласници: Лоутън (Астън Вила), Соли (Катания), Касадо (Райо Валекано), Конгре (Монпелие)


ПОЛУЗАЩИТА

Флориан Товен (Бастия)

Това е един от най-интересните млади французи, който продължава да дърпа Бастия нагоре. Флориан отбеляза два от четирите гола във вратата на Брест. В първия случай Товен игра като истински централен нападател, изпреварвайки вратаря, а във втория случай проби мощно по фланга и оставайки "очи в очи" със стража на противника, оформи дубъл.


Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен)

Авторът на шампионския гол на Байерн Мюнхен заслужава място в символичния ни отбор не само заради попадението си, с което донесе победата и титлата на своите, но и с това, че срещу Айнтрахт проведе невероятен мач. Лидерът на баварците бе неудържим в средата на терена, където напълно неутрализира Ланг и Рус,но освен това бе архитектът на играта на своите. Бастиан раздаде също така и пасове с 93-процентова точност, което показва акуратността в действията му.

Роберто Фирмино (Хофенхайм)

Бразилският полузащитник проведе един от най-добрите си мачове за Хофенхайм: един гол, 31 единоборства, девет пробива - всичко това показва, че той наистина бе един от най-активните в състава на "селяните". Осен това попадението на Фирмино е с двойна стойност: първо, голът е в мач, за който казваме, че трите точки са равностойни на шест, второ, попадението разстрои играта на Фортуна, накара дюселдорфци да се открият и така дойдоха другите две попадения за домакините.

Джей Родригес (Саутхемптън)

Поредният мач на "светците", в който главен солист е Родригес. Полузащитникът на Саутхемптън се отличава в трети пореден кръг. Най-активно участие 23-годишният футболист взе при втория гол, извеждайки Адам Лалан лице в лице с Федеричи. Родригес можеше да запише и дубъл, но гредата спаси домакините.


Джеймс Милнър (Манчестър Сити)

Почти всички играчи на Сити се представиха много добре в снощния двубой срещу Манчестър Юнайтед и заслужено "гражданите" се добраха до победата, която е втора подред на "Олд Трафорд" - нещо, което не се бе случвало от 1972 година насам. Специално в този мач сме длъжни да отличим представянето на Джеймс Милнър. Рядко англичанинът прави подобни мачове, но явно Манчини е имал своите основания да включи сред титулярите Милнър. 27-годишният футболист от своя страна се отблагодари на своя мениджър - справи се с Йънг и Гигс, активно и мощно се включваше в атаките на своите, а малко след почивката откри резултата,с което помогна на своите за победата.

Сенад Лулич (Лацио)

Римското дерби винаги се отнасяло към онези мачове, за които започва да се говори седмица преди тяхното начало, а коментарите продължават дълго време след това. Въпреки, че Лацио и Рома са далече от предишната си класа, зарядът в "Дерби де Капитале" си остава както преди - яростно противоборство между феновете преди, по време и след мачовете, битка по терена и всичко това в името да бъдеш новият владетел на Вечния град. Обикновено героите в такива срещи са голмайсторите, които с точните си удари са донесли победата за своя отбор. В снощния сблъсък, който завърши наравно, имаше двама такива футболисти. За играч на мача обаче беше определен лявото крило на Лацио Лулич, който има на сметката си само асистенция. Но Сенад свърши повече работа, отколкото отбелязването на някой гол. 27-годишният футболист успешно се противопостави на Роси и Брадли, постоянно тормозеше Торосидис, помагаше на неубедителния Раду и бе в основата на всичко хубаво, което отборът му сътвори.

Подгласници: Росицки (Арсенал), Джемаили (Наполи), Погба (Ювентус), Санчес (Барселона), Фарфан (Шалке 04), Сане (Нанси)

 

НАПАДЕНИЕ

Херман Денис (Аталанта)

Това е човекът, който развали юбилея на Хавиер Санети - хеттрикът на Денис донесе на Аталанта победата над Интер в 600-я мач на Санети в Серия А. Сънародникът на капитана на "нерадзурите" откри резултата в 65-та минута, малко по-късно оформи дубъл, а в 83-та минута като император напусна "Сан Сиро", където остана да лежи поваленият съперник.

Подгласници: Бентеке (Астън Вила), Ди Натале (Удинезе), Фабрегас (Барселона), Игуаин (Реал Мадрид ), Йедер (Тулуза)

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Джузепе Санино (Палермо)

Работата на Санино се вижда с просто око - статистически, отборът му побеждава във втори пореден мач и вече се намира на еднакви точки със 17-я Сиена. Игрово,сицилианци изглеждат много по-различно - взаимодействието между нападателите и полузащитата е чудесно, а защитниците подпомагат играчите пред себе си, включвайки се активно в атаките на съотборниците си. Изобщо, наблюдавайки играта на "новия Палермо", виждаме някои белези от действията на Ювентус - двама нападатели, петима полузащитника, трима бранителя, плеймейкър в лицето на Къртич. Някой ще каже: нищо ново. Новото е, че отборът си върна духа, а с това и увереността. Сега вече битката за оцеляване ще стане още по-интересна, защото сегашния Палермо няма нищо общо с анемичния, а главната причина за прераждането на тима е на треньора. Впрочем, президентът на клуба призна в понеделник, че е допуснал грешка с уволнението на Санино през септември.

 

  Сподели
177