Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (29.03-01.04)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (29.03-01.04)

След международната пауза свързана с мачовете на националните отбори, дойде време и за качествения футбол в топ първенствата на Европа, които навлязоха в своя решаващ стадии. За разлика от предишни години нещата около титлите и в петте шампионата са почти ясни, но не така стоят въпросите около позициите в евротурнирите и изпадащите отбори. Така например във Франция в битката за оцеляване са замесени цели седем обора и още толкова за местата в Европа. В Германия пък половината Бундеслига има претенции да играе догодина в Европа!

Представяме ви: Dream Team за периода 29.03 - 01.04. Тактическа постройка 3-5-2.

ВРАТАР

Джанлука Курчи (Болоня)

Ако някой е гледал мача Удинезе - Болоня веднага ще разбере значението на поговорката, че "добрият вратар е половин отбор". На сметката на Курчи в срещата с фриулци има пет отлични спасявания и седем пресечени центрирания. В резултат на добрата игра на 27-годишния страж, неговият отбор не допусна гол в Удине, което например не успяха да направят през този сезон Ювентус, Милан, Интер, Фиорентина и Рома.

Подгласници: Адриан (Бетис)

 

ЗАЩИТА

Йоан Беналуан (Парма)

Както е известно, някои флангови защитници отбелязват повече голове, отколкото например Фернандо Торес. Но появата на французина в нашия състав е обусловено не само заради попадението му срещу Пескара. На негова сметка има пет спечелени единоборства и пет успешни шпагата.


Тиаго Силва (ПСЖ)

Бразилският централен защитник бързо дойде на себе си след слабите си мачове за националния отбор. По всичко изглежда, че Тиаго играе по-добре за клубния си тим и това се видя в двубоя на неговия тим срещу Монпелие, в който столичани не само, че не допуснаха гол от шампиона, но и не дадоха шансове на съперника си. Всъщност, няма нищо учудващо, тъй като Силва спечели на 100% единоборствата си, освен това осъществи девет успешни шпагата и десет пъти открадна топката.


Гаел Клиши (Манчестър Сити)

Майсторската асистенция на Клиши помогна на "гражданите" да започнат разгрома на Нюкасъл. Всъщност, това действие на французина символизира цялостната му игра. Гаел ликвидира заплахите от страна на Обертан и Симпсън, раздаде пасове с 95%-ва точност, а всичките му три нахлувания в чуждото наказателно поле завършиха с голове за неговия отбор.

Подгласници: Алкарас (Уигън), Видич (Манчестър Юнайтед).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

За 63 минута игра срещу Хамбургер, на сметката на Робен се оказаха два гола, една асистенция и шест майсторски дрибъла. Сега остава да видим, дали холандецът ще повтори играта си и срещу Ювентус тази вечер.


Блерим Джемаили (Наполи)

Четири удара и три гола. Това направи полузащитникът на Наполи Джемаили в мача на неговия отбор срещу Торино. Внушителните 93-процентова точност на подаванията само са едно от обясненията, защо Eurosport постави оценка "10" на 26-годишния швейцарец.


Етиен Капу (Тулуза)

Победа на Тулуза в Аячо е заслуга само и единствено на Капу и никой друг. Отборът на 24-годишния централен защитник победи с 3:2, като на сметката на Етиен има два гола и асистенция. Корсиканци просто не успяха да се справят с Капу, който се оказва най-успешния футболист играл на острова през последните няколко години.


Константин Рауш (Хановер 96)

Немецът от руски произход рядко вкарва голове и поради това дубълът му във вратата на Аугсбург се оказа неочакван. Трите шпагата, осемте откраднати топки и добрата игра срещу Хан само допълват картината от представянето на Рауш, който донесе едва третата победа на отбора си извън Хановер.


Гарет Бейл (Тотнъм)

Трудно се играе на терена на Суонзи през този сезон и това го разбраха Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул, Арсенал, Нюкасъл. Не бяха много тези, които предполагаха, че Тотнъм ще победи, но в крайна сметка Гарет Бейл отново демонстрира добра форма и буквално сам поднесе победата на отбора си. Уелсецът асистира за първото попадение на своите, отбеляза гол срещу единствения уелски отбор във Висшата лига и ако не беше гредата щеше да запише дубъл.

Подгласници: Касорла (Арсенал), Давис (Саутхемптън), Кандрева (Лацио), Моралес (Малага), Шакири (Байерн Мюнхен).


НАПАДЕНИЕ

Клаудио Писаро (Байерн Мюнхен)

Четири гола и две асистенции! Това направи Писаро в мача на неговия отбор срещу Хамбургер. Кога за последен път сте виждали подобно нещо?! А дали въобще се е случвало?!


Димитър Бербатов (Фулъм)

До последно това място беше заето от Анди Керъл, но снощната игра на Бербо в мача на неговия Фулъм срещу КПР ни накара да размислим. И двамата нападатели отбелязаха по два гола, но Митко има с 24 % по-голяма точност на паса от своя колега в състава на "чуковете", освен това българина умело дирижираше действията на съотборниците си в атака и в средата на терена, повече пъти игра с топката отколкото го направи Керъл и единственото, в което Митко отстъпи на Анди са спечелените въздушни двубои от страна на англичанина. Защо тогава Sky Sports постави по-висока оценка на Керъл?

Подгласници: Суарес (Ливърпул), Амаури (Парма), Сола (Осасуна), Кислинг (Байер Леверкузен), Пиниля (Каляри).

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Ерик Хели (Сошо)

Защо се спряхме на 48-годишния наставник на борещия се за оцеляването си в Лига 1 Сошо? Истината е, че тук можеше да бъде както старши-треньора на Палермо Джузепе Санино, така и кормчията на Каляри Иво Пулга, но смятаме, че победата на Сошо на терена на доскорошния кандидат за титлата във Франция и намиращ се на трето място в Лига 1 Олимпик Лион е много по-гръмка, отколкото успехите на островитяните съответно срещу Рома и Фиорентина. 48-годишният специалист просто избра тактика срещу страховития си съперник, с която буквално уби футбола: играчите му оставиха топката в притежание на своя противник, който обаче отправи само 5 удара в очертанията на вратата на Пуплин (срещу 6 на гостите), освен това гостите извършиха 21 нарушения в мача, с което накъсаха играта и не позволиха на домакините да се съсредоточат върху действията си, а подреждането в ромб позволи на играчите на Сошо да контраатакуват успешно и в същото време да се връщат бързо назад. Хитро, остроумно, практично, но най-важно - трите точки отидоха в "лъвовете", които благодарение на успеха си се измъкнаха от опасната зона и вече са на два пункта над чертата. Ще спаси ли Хели отбора си от изпадане? Ще разберем след още осем кръга.

 

  Сподели
235