Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (25.01 - 28.01)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (25.01 - 28.01)

През уикенда почитателите на английския футбол имаха възможност да се насладят на двубоите от четвъртия кръг на най-стария турнир в света - Купата на Англия, поради което в символичния отбор не намериха място футболисти от най-силното първенство на планетата. Това не прави по-малко достойни играчите по-долу, всеки един от които остави своя отпечатък през уикенда.

Кои са героите на изминалата седмица по европейските терени? Представяме ви: Dream Team за периода 25.01 - 28.01. Тактическа постройка 4-4-2.


ВРАТАР

Рон-Роберт Цилер (Хановер 96)

Изобщо не е ясно какво щеше да се случи в мача между Хановер 96 и Волфсбург, ако на вратата на саксонците не беше Цилер. „Червените" останаха с човек по-малко в 34-та минута и до края на мача стражът на Хановер 96 извърши девет спасявания, шест успешни прехващания на топката и на три пъти показа съобразителност в наказателното поле. В крайна сметка отборът му победи и се изкачи на десето място в таблицата за класиране.

Подгласници: Хилдебранд (Шалке 04)


ЗАЩИТА

Серхио Рамос (Реал Мадрид)

Защитникът на Реал Мадрид Серхио Рамос, който пресече четири топки, със своите уверени действия помогна на отбора си да запази своята врата чиста и да постигне съкрушителна победа над Хетафе - испанецът ще прави компания на Кристиано Роналдо в списъка на авторите на попаденията във вратата на противника.


Фелипе Сантана (Борусия Дортмунд)

Когато отборът ти побеждава с 3:0, всички говорят за блестяща игра на нападателите. Не бива обаче да забравяме, че добрата атака е невъзможна без добрият първи пас. За това, колко полезен беше в мача с Нюрнберг централният защитник на Борусия красноречиво говори статистиката - 116 успешни паса и 100 % спечелени единоборства.


Николче Новески (Майнц 05)

Независимо от разгрома над Гройтер Фюрт, срещата вървеше много трудно и почти се изплъзваше от ръцете на Макнц 05. Нулевият резултат се задържа чак до второто полувреме и за тези, които не са гледали мача трябва да кажем, че представителите на „карнавалния клуб" доста се изпотиха, за да постигнат трите точки. В тази насока много работа имаше и централният защитник на гостите, който успя да спре всички атаки на противника - първоначално неутрализирайки Ньоте, а след това и Джурджич.


Никола Легроталие (Катания)

Какво ли ще прави Катания без опитния Легроталие, който не един път е спасявал отбора си? Централният защитник на „слоновете" се бореше като лъв срещу връхлитащите нападатели на Фиорентина и имаше няколко решаващи намеси, непозволявайки на Адем Ляич да застраши вратата на Андухар. През второто полувреме пък ветеранът отбеляза гол, с който още повече помогна на своите за победата.


Подгласници: Констант (Милан), Конко (Лацио), Коентрао (Реал Мадрид), Хумелс (Борусия Дортмунд), Сорг (Фрайбург), Сане (Бордо)

 


ПОЛУЗАЩИТА

Маркел Сусаета (Атлетик Билбао)


Атлетик Билбао възкръсна! И то не срещу кой да е, а точно против кандидата за сребърните медали в шампионата Атлетико. „Лъвовете" пометоха своите съименници от столицата, а огромна роля за разгрома на „дюшекчиите" имаше талантливият баски полузащитник Маркел Сусаета. Благодарение на негов пас Сан Хосе вкара първия гол в мача, а второто попадение в изпълнение на Маркел сне всички въпросително относно победителя в срещата.

 

Педро Обианг (Сампдория)

След мача Сампдория - Пескара, който завърши с катастрофа за „делфините", всички говореха за един герой - Мауро Икарди. Но в Генуа имаше още един герой, скрит и далече от погледа на хората. Но статистиката показва, че Педро Обианг заслужава нашето уважение, защото без него не е ясно как би изглеждала полузащитата на домакините, която както знаем е гръбнакът на всяка победа. Педро има на сметката си 1 гол, 2 асистенции, 4 опасни ситуации в полето на Пескара, като при две от тях се получиха голове. Идеална статистика за един нападател.


Алесандро Диаманти (Болоня)

В един луд мач с Рома, Диаманти бе определен за играч на срещата. Основанията за това са много - ефективността в халфовата линия на домакините се дължеше изцяло на Алесандро, освен това той стана диригентът на всичко хубаво в атаката на своя отбор, а двете греди само му попречиха да се разпише.


Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Лидерът на шампионите беше просто неукротим в мача с Хетафе. По едно време коментаторът на испанската телевизия изказа съмнение, че португалецът забелязва противниковите защитници. В крайна сметка ние не може да знаем дали това наистина е така. Въпросът е, че бранителите на Хетафе не успяха да попречат на Роналдо да оформи хеттрик в мача.


Подгласници: Тачидис (Рома), Зунига (Наполи), Ди Мария (Реал Мадрид), Аого (Хамбургер), Алесандрини (Рен).

 


НАПАДЕНИЕ

Лионел Меси (Барселона)

Повече от Роналдо вкараха през този уикенд само двама аржентинеца. Единият е Лионел Меси. Лео отбеляза 4 от общо петте гола на своя отбор във вратата на бедната Осасуна, при това той постави рекорд - стана най-младият играч, който достига границата от 200 гола в шампионата на Испания.

Мауро Икарди (Сампдория)

Това е другият наш герой, който вкара повече голове от Роналдо. Ако някой не е разбрал, става дума за нападателя на Сампдория Мауро Икарди, който от началото на сезона започна като титуляр само в 10 мача. Другото, което трябва да кажем за него е, че е само на 19 години. Нападателят блесна в мача с Ювентус когато оформи дубъл и донесе на отбора си трите точки, но през изминалия уикенд Икарди изнесе истински концерт - неговите четири гола станаха украшение в мача с Пескара, а успехът отдалечи „моряците" на шест точки от опасната зона.


Подгласници: Меджиорини (Торино), Левандовски (Борусия Дортмунд),

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Джампиеро Вентура (Торино)

За мнозина резултатът 2:2 в мача между Интер и Торино изглежда изненадващ, но това не е точно така. „Нерадзурите" имаха две много тежки визити в Рим, освен това Касано не се намира в добра форма, а на всичкото отгоре отсъстваше и Милито. Най-лесно за „биковете" щеше да бъде окопаването пред собствената си врата в търсене на точката. Поздравления за наставника на торинци, който заложи на атакуващ стил на игра в борба за трите точки - постави начело на атаката Меджиорини и Барето, а на Сантана и Черчи вмени да излизат на предни позиции при владеене на топката. Бековете Амбросио и Масиело пък заиграха като крила и всичко това доведе до създаване на непрекъснат натиск върху и без това колебливата отбрана на Интер, която в този мач беше изградена от трима футболисти. Така или иначе „биковете" спечелиха точката, но по-важното е, че ни подариха един превъзходен мач, който няма как да не зарадва любителите на италианския футбол.

 

  Сподели
178