Пенярол - Сантош: Минимална победа за домакините


Н. Гавазов

Пенярол - Сантош: Минимална победа за домакините

Пенярол - Сантош
Стадион: "Сентенарио", Монтевидео
Дата: 16.06.2011
Час: 03:50
Съдия: Карлос Амарила (Парагвай)

В ранното утро на четвъртък, в Монтевидео ще се състои първият финален двубой от турнира за Копа Либертадорес. Уругвайският Пенярол приема бразилският Сантош. На знаменития „Сентенарио" ще влязат в люта битка два велики клуба. Първият бе признат за най-добрия в Южна Америка за 20 век, а във втория игра Пеле.

Пенярол бе единственият представител на Уругвай, който прескочи груповата фаза на турнира Копа Либертадорес. „Въглищарите" се класираха втори в група 8, след като постигнаха 3 победи и 3 загуби. Уругвайците с нищо не показаха, че могат да достигнат до последните срещу в Копа Либертадорес - освен, че бяха с отрицателна голова разлика от тимовете, които прескочиха групите, те се оказаха и отбора, който отбеляза най-малко голове и този, който допусна най-много такива. На осминафиналите Пенярол елиминира победителя в група 6 и миналогодишен шампион Интернасионал, след истинска драма в реванша в Бразилия, където само за 4 минути уругвайците не само обърнаха резултата, но и постигнаха важна победа с 2:1. Очакванията бяха, че това беше тавана за „въглищарите", които на ¼-финалите трябваше да се изправят срещу друг победител в фруповата фаза - Универсидат Католика, който пък на плейофите бе отстранил не кой да е, а друг бразилски гранд - Гремио. След победа в Монтевидео с 2:0, в Сантяго нещата не бяха никак добри за Пенярол, който губеше с 0:2, но в 85-та минута уругваецът с български корени Естояноф отбеляза гол, който изненадващо класира гостите за полуфинал. И тук отново любителите на футбола станаха свидетели на чудо - шампиона на Клаусура Велес Сарсфийлд трябваше да преклони пред бойкия уругвайски тим, който пишеше своята най-нова история. В първия мач в Монтевидео Пенярол победи с гол на Родригес в 45-та минута, а реванша в Буенос Айрес започна повече от щастливо за гостите, които поведоха с гол на Миер, но след това бяха подложени на истинска обсада, в резултат на която домакините вкараха два гола и обърнаха резултата. Когато всички очакваха трето попадения за Велес, Ортис си изкара глупав червен картон и оставайки с човек повече, Пенярол успя да запази вратата си суха.

Когато завърши груповата фаза на Копа Либертадорес, по-голямата част от специалистите очакваха чисто бразилски финал. Нямаше как да бъде иначе, след като на 1/8-финалите представителите на петкратния световен шампион бяха пет! В крайна сметка, до финала достигна единствено Сантош, в чиито състав се подвизаваха любимците на европейските медии Неймар и Гансо. Бразилския отбор достигна до последните два мача в турнира, като втори отбор в група 5, където записа три победи, две равенства и допусна само една загупба и бе изпреварен с по-добра голова разлика от Серо Портеньо. На 1/8-финалите Неймар и компания отстраниха с общ резултат 1:0 мексиканския Америка, след това дойде ред на колумбийския Онсе Калдас (2:1), за да се изправят на полуфинала срещу своя стар познайник от груповата фаза - парагвайския Серо Портеньо. С единственият гол на Драсена в 43-та минута Сантош постигна минималното 1:0 на своя земя, а в реванша двата отбора си отбелязаха по три гола, като бразилците не оставиха никакво съмнение за превъзходството си, въпреки че загубиха преднината си от два гола.

В навечерието на утрешния двубой, Пенярол има в музея си пет Копа Либертадорес, докато за Сантош те са само две. Любопитно е, че бразилския отбор вече е побеждавал уругвайския си съперник в решаващия - трети мач за трофея - това се случи през 1962 година и тогава Сантош бе безапелационен с 3:0, а два от головете бяха дело на Пеле.


В състава на Пенярол са малко познатите фамилии. На вратата е добре познатия в Италия Фабиан Карини, а в полузащита подвизавалият се в Шалке 04 Дарио Родригес. Любителите на испанския футбол пък си спомнят Естояноф, а Карлос валдес известно време играеше в Италия.

Сегашният Сантош няма нужда да го представяме особено. Главните действащи лица в него са Неймар и Гансо, но втория за съжаление не успя да се възстанови от травмата и отпадна от двубоя. В отбора обаче се завърнаха Родриго и Агухар, което ще засили със сигурност отбранителната линия на тима. Други по-известни имена са още Елано, Драсена, Данило и Зе Едуардо. Схемата на игра, която ще използват бразилците ще бъде 4-4-2-1, с Неймар отпред, а зад него най-вероятно ще се разположи Зе Едуардо.

Очакванията са за много интригуващ двубой. Лек фаворит в него е бразилският отбор, но кой със сигурност би си позволил да отпише уругвайците, които за да стигнат до тук, по пътя си взеха скалповете на няколко гранда. Точно в Монтевидео Пенярол със сигурност няма да се даде и не бива да се изненадваме, ако домакините се наложат над своя съперник и въпроса с крайния победител остане отворен за реванша. 

Прогноза за: Пенярол - Сантош 1:0


Коефициенти от bet365:
Пенярол - 2.60
Равен - 3.20
Сантош - 2.75

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
232