ФИФА започва тестове на видео технологията


И. Ангелов

ФИФА започва тестове на видео технологията

ФИФА обяви, че дава старт на двуфазова тест програма за технология, свързана със зачитането на голове, след като напрежението по въпроса се засилва все повече. ФИФА промени становището си по въпроса след непризнатия гол на Франк Лампард на Световното първенство, след който англичаните бяха елиминирани. Същият футболист беше в центъра на вниманието и тази събота, когато пък му бе признат нередовен гол.

Сега световната футболна сила ще приеме технологията, обаче само ако се докаже да е напълно безпогрешна. Прототипите на системата ще минат първата фаза, само ако успеят да покажат над 90% точност на решението. Това ще стане през идния септември-декември. През периода март- юни пък ще се отсее най-точната система.

От изявление на ФИФА прочитаме: "Повече тестове ще бъдат използвани, за да се избере възможно най-прецизно правилната система. Това ще включи симулации на мачове, издръжливост на софтуера, качество на сигнала, поведение на техниката под различни метеорологични условия, а и различни повърхности."

Тестовете ще се проведат в 3 части - удари в празна врата, "динамичен" тест със стени пред и зад гол-линията, както и "статичен" тест, където топката поставена на плоскост ще се движи бавно към линията. След всеки тест системата ще сигнализира директно към съдийски часовник. 

Националният борд на футболната асоциация ще престави резултатите през юли 2012 година, като при добро стечение на обстоятелствата всичко ще заработи на Световното първенство в Бразилия през 2014 година.

  Сподели
191