Юве, Барса и Реал Мадрид с гръмко изявление за Суперлигата


Н. Гавазов

Юве, Барса и Реал Мадрид с гръмко изявление за Суперлигата

Ювентус, Реал Мадрид и Барселона направиха ново гръмко изявление относно създаването на Европейската Суперлига. Клубовете изразиха увереност в успеха на проекта на новия турнир, а също така заявиха, че монополното положение на УЕФА е вредно за футбола.

"Барселона, Ювентус и Реал Мадрид с удоволствие приемат решението на съда в Мадрид, който нареди на УЕФА да прекрати действията срещу клубовете -основатели на Европейската Суперлига, включително дисциплинарно производство срещу трите клуба, които написаха това изявление и глобите, ограниченията, наложени на останалите девет клуба, участващи в турнира.

Трибуналът уважи искането на основателите на Европейската Суперлига, отхвърли жалбата на УЕФА и уведоми УЕФА, че ако решението на съда не бъде спазено, организацията ще бъде съдена с глоби и наказателна отговорност. Случаят ще бъде разгледан от Европейския съд, който ще анализира монополното положение на УЕФА в европейския футбол.

Наш дълг е да решаваме сериозните проблеми, пред които е изправен футболът. УЕФА се е определила като законодател, изключителен оператор и единствен признат притежател на правата на европейски състезания. Тази монополна и противоречива позиция е пагубна за футбола и неговия състезателен баланс. Убедително бе доказано, че финансовият контрол е неадекватен и неподходящ. Клубовете, участващи в европейски състезания, трябва да имат право да председателстват състезанието.

Доволни сме, че отсега нататък няма да бъдем изложени на заплахи от страна на УЕФА. Нашата цел е да продължим конструктивното и съвместно развитие на проекта за Суперлигата, като разчитаме на участието на всички заинтересовани страни във футбола: фенове, играчи, треньори, клубове, национални и международни лиги и федерации. Разбираме, че някои елементи от нашето предложение ще бъдат преразгледани и разбира се, могат да бъдат приложени чрез диалог и консенсус. Оставаме уверени в успеха на този проект, който винаги ще бъде в съответствие със законодателството на Европейския съюз", се казва в изявление на официалния уебсайт на Ювентус.

Напомняме, че Суперлигата бе сформирана от 12 европейски топ клуба: Реал, Барселона, Атлетико (всички - Испания), Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал, Тотнъм (всички - Англия), Ювентус, Интер и Милан (всички - Италия).

  Сподели
241