Господа, не ви искам версията


Н. Гавазов

Господа, не ви искам версията

В последно време голяма част от футболните трофеи и награди които се раздават в края на годината, започнаха да си приличат твърде много с едни конкурси, където млади и хилещи се момичета от всевъзможни сцени се опитват да впечатлят с единственото конвертируемо нещо, което притежават - цици и дупета. Обикновено тези конкурси се печелят не от любимката на публиката и респективно кандидатката, която що годе хваща окото, а момичето на чичкото с парите, който организира състезанието или си плаща, за да може след време да разказва на приятели, че е „забил" поредната миска. Явно някой хора имат нужда да лекуват егото си, а и все пак това си е начин за реализация на изпразнените откъм съдържание момиченца. Тяхна си работа.

Мен ме вълнува друго. Правейки аналог със сегашното раздаване на наградата за най-добър футболист на годината, която се връчва от ФИФА и „Франс футбол", виждам твърде много прилики с гореспоменатите конкурси. Виждам твърде много толериране на един отбор, виждам и твърде много негативизъм спрямо друг отбор. Просто ей така си седя, сравнявам нещата, задавам си въпроси, търся отговорите им и очевадното просто си излиза на преден план. А то не е никак добро. А към него като прибавим скандалното избиране на Русия и Катар за домакини на Мондиал 2018 и 2022, започвам да си мисля, че нещо започва да се сбърква във футбола, че започват да изчезват понятия като джентълменство, почтеност и принципност и все повече чувам думите комерсиалност и пари, пари, пари....

Може вече да е банално, но нека започнем оттам, защо сред номинираните за „Златната топка" липсва човекът-гол на Интер Диего Милито? По какви критерии там попаднаха например Касияс, Алонсо, Фабрегас, Клозе ( с 3 гола в Бундеслигата!), Роналдо, Дани Алвеш, Лионел Меси, Дидиде Дрогба, Асамоа Гиан (13 гола за деветия в Лига 1 Рен), Шави и Иниеста, а Милито го няма? Човекът, който на 5 май тази година вкара  гола във вратата на Рома, за да донесе на Интер Купата на Италия, който след единадесет дни вкара победният гол срещу Сиена и донесе титлата на Интер, който на 22 май вкара и двата гола на финала за Шампионската лига срещу Байерн и донесе европейска титла за Интер? Не казвам, че горепосочените футболисти са лоши, но какво повече те направиха през годината от Диего Милито? Меси? Той спечели само титлата в Испания и нищо повече. И той като Милито се провали с Аржентина на Мондиал 2010. Тогава какво търси сред номинираните, а Диего го няма? Головете? Лео вкара 17 гола повече от Милито през сезона, но нека не забравяме факта, че 12 от тях са в Примера. А мисля ще се съгласите, че два гола в Серия А се равняват на три в Примера. Изглежда организаторите на наградата си имат свои собствени критерии, които будят недоумение.

Когато казах Диего се сещам за един друг Диего - Форлан. И пак задавам въпрос: какви са критериите относно номинациите за „Златната топка"? Защото организаторите благоволиха да уточнят, че това е представянето на даден играч в годината на Световното първенството по футбол. И никой от вманиачените зрители не зададе въпроса: какво търси тогава Меси сред призовата тройка, а играчът, който вкара пет гола и бе избран за номер 1 на Мондиал 2010 го няма? Да, колкото и невероятно да ви се струва, но най-добрият футболист на изминалото Световно не е сред първите трима! Сигурно защото е от Атлетико Мадрид. Аз лично не мога да асимилирам случващото се и нещо ми се губи логиката. Ако причината е, че не играе в „правилния" отбор, това е друго нещо. Но поне си го кажете ясно и на висок глас да чуят всички, а не като мишоци да вадите от девет кладенеца вода.

И най-интересното оставих за накрая. Защото тук недоумението ми е най-голямо. Става дума за един магьосник, който спечели требъл с Интер (шампион на Италия, Купата на Италия и победител в Шампионската лига) и игра финал на Световното първенство. Не само това. Вкара и пет гола на Мондиал 2010. Именно Снайдер бе в основата на успехите на клубния си и национален отбор. Именно неговия Интер изхвърли Барса на Шави, Иниеста и Меси от Шампионската лига. И ако Лео е в основата на успехите на Барселона (която стана само шампион на Испания), то за кой ли път ще кажа, че аржентинецът се провали в ЮАР и според логиката би трябвало Уесли да е пред него. Нисичкият холандец притежава невероятни индивидуални качества, играе красив футбол, умее да подава и е един наистина завършен футболист. И въпреки това не може да намери място сред първите трима в класацията! Дали защото и той не е от „правилния" отбор?

Оттук нататък няма какво повече да се добави. Очевидно е, че са се появили някакви чичковци с костюми, които първо не разбират от футбол и второ съсипаха престижната допреди години класация. Цялата трагикомична ситуация ми напомня за прословутия член 1 от бай Тошовата Конституция, според който България можеше да се управлява само от една партия. За това сме и на тоя хал сега, а по-голяма част от народа продължава да е зомбиран. Е, ясно е, че по-голям маймунджалък от сегашните номинации на ФИФА и Франс Футбол за Златната топка няма (бих казал тяхната си версия). Аз обаче нито съм маймуна, нито съм зомбиран. Затова господа, не ви искам вашата версия. Най-добре е да си я заврете.....където решите.

 

  Сподели
242