Жени искат обезщетение за 66 млн. от американския футбол


Н. Гавазов

Жени искат обезщетение за  66 млн. от американския футбол

Футболистките от  американския национален отбор искат 66 милиона долара от Американската федерация по футбол, съобщава AP News.

Женският отбор обвини Федерацията  по футбол в дискриминация между половете. По-специално, подкрепящите документи вече са представени в Окръжния съд в Лос Анджелис. Процесът трябва да започне на 5 май.

Футболистките подадоха иск срещу Федерацията по футбол на САЩ миналия март, обвинявайки Федерацията, която е техен работодател, в "законова дискриминация въз основа на пола". Спортистите твърдят, че това се отразява не само на заплатата им, но и къде и колко често играят, как тренират и получават медицински грижи, както и присъствието на мачове.

"Играчите от женския национален отбор получават  различно, защото специално поискаха и договориха напълно различен договор от мъжкия национален отбор, въпреки че им бе предложено подобно споразумение.

Те искаха договор, който им предоставя значителни допълнителни предимства, които мъжкият национален отбор няма, включително гарантирани годишни заплати, медицинска и стоматологична застраховка, платена помощ за отглеждане на деца, платена бременност и родителски отпуск, обезщетения за издръжка, продължаване на заплатите през периоди на травми, достъп до план за пенсиониране, множество бонуси и други", се казва в декларация на Федерацията.

Напомняме, че външният адвокат на Федерацията Ръсел Сойер заяви по-рано, че "пазарните реалности са такива, че жените не заслужават да получават колкото мъжете". Това изказване бе жестоко атакувано от различни феминистки организация, които поискаха отнемане на лиценза на Сойер.

Федерацията от своя страна припомни, че всеки футболист от американския национален отбор е получил по 179 000 долара за всичките 16 квалификационна мача за класиране за финалите на Мондиал 2018, докато жените са взели по над 220 000 долара за пет квалификационни мача за класиране за финалите на Световното за жени през 2019 година и още по 110 000 долара за спечелване на титлата. От Федерацията подчертаха също така, че са получили от ФИФА 9 милиона долара за класирането на мъжкия национален отбор за плейофите на Мондиал 2014 и само 2 милиона за жените, които спечелиха световна титла през 2015 г.  

Напомняме, че през юли миналата година отборът на САЩ победи Холандия и за четвърти път стана световен шампион. За този успех Федерацията получи от ФИФА 4 милиона долара.

  Сподели
134