Реваншът


Н. Гавазов

Реваншът

Ливърпул - Фламенго

Стадион: "Халифа", Доха

Дата: 21.12.2019 г.

Час: 19:30

Изминаха 38 години от деня, когато мърсисайдци, спечелвайки три Купи на европейските шампиони дотогава, бяха победени от Фламенго с 3:0 в Токио в мач за Междуконтиненталната купа. Раната отдавна е зараснала, а днешните футболисти на "червените" едва ли си спомнят за онзи сблъсък, но със сигурност има фенове на мърсисайдци, които си спомнят за онази среща, но белегът остава и той няма как да бъде скрити, особено когато човек погледне статистиката. Днес Ливърпул получава шанс да вземе своя реванш. И не само това. Англичаните имат възможността  да спечелят  втория си трофей за сезона.

Ливърпул никога не е печелили официален двубой срещу южноамерикански отбор. През 1981 г. в Междуконтиненталната купа, която се състоеше от един мач, той бе победен от Фламенго, три години по-късно отново в Токио загуби от аржентинския Индепендент с 1:0, а през 2005 г., вече на финалите на Световното клубно първенство английският колектив загуби с минимален резултат от Сао Пауло. В резултат на това един от най-титулуваните клубове в Европа и света оформи катастрофалният баланс от 3 загуби в 3 мача и голова разлика 0:5.

На два пъти - през 1977 и 1978 г. - британците отказват да участват в мача поради твърде натоварения график на  вътрешен календар. През 1981 г. обаче Бирмингам се съгласи да отложи мача във си срещу "червените", за да даде възможност на противника да отлети за Япония. Тогава беше заложен значителен награден фонд - Toyota спонсор на състезанието обеща да плати по 200 хиляди паунда бонус на всеки клуб, което си бе сериозна сума за онези години.

Фламенго нямаше късмет в началото: тимът  пристигна в Токио със значително закъснение поради лоши метеорологични условия. Чакането по летищата по маршрута изтощи и изнерви  играчите. Трудностите обаче не разклатиха доверието на президента на клуба Душет. След пристигането си той каза на смаяните репортери на летището, че "ако всичко върви както трябва, тогава ще спечелим с резултат от 2: 0 до 5: 0".  "Не виждам какви проблеми може да имаме в този мач. Очаквам уверена победа с марж от три гола", бе категоричен пък наставникът на "рубро-негро" Пауло Карпеджани, на което залата за пресконференции се отнесоха с кикотене. Бразилците обаче се оказаха ясновидци. Или реалисти.

Още в първите минути на Националния стадион в Токио се създаде впечатление, че Ливърпул е жертва на дълъг полет: отборът действаше бавно и примитивно, без присъщата агресия в атака. Вярно, британците бяха първите, които създадоха опасност: в 3-ата минута Греъм Съннес от трудна позиция уцели вратата на противника, но пропусна. И това бе всичко от страна на европейците. След това Фламенго, воден от известния Зико, овладя инициативата. На моменти изглеждаше, че капитанът на бразилците наблюдава без интерес какво се случва на терена, но когато получаваше  топката, веднага се превръщаше в смъртоносна опасност  за противника. Един от най-добрите голмайстори на бразилския футбол по това време не вкара, но точните му като по конец подавания на няколко пъти извеждаха съотборниците му очи в очи с Гробелар. Фил Нийл и Алън Хансен бяха неузнаваеми, а Сами Лий и Тери Макдермът на няколко пъти станаха за посмешище с нескопосаните си действия. Три гола влетяха в мрежата на вратата на англичаните още преди почивката. Нунес се възползва от два точни паса на Зико, а още един гол вкара Адилио. Фламенго изнесе истинска лекция на британците, а футболът на бразилците изненада дори и репортерите от Страната на кафето. На схемата по-долу може ясно да се разбере в какъв стил действаха "рубро-негро", разчупвайки традиционните схеми и концепции. Андраде оперираше в центъра и помагаше на защитата, Адилио се намираше в нападението, но с много движение се връщаше ту назад, ту се озоваваше на върха до Нунес, а Зико бе навсякъде. Никакъв шанс за англичаните! Боб Пейсли отдаде дължимото на уменията на бразилците, но не падна на гръб, определяйки два от головете за "идиотски", а третият от засада.  

След почивката Фламенго намали оборотите и се ограничи само в контрол на центъра на терена, но правейки го толкова уверено, че мърсисайдци по никакъв начин не представляваха някаква опасност за Раул. Кени Далглиш и Рей Кенеди бяха незабележими и единственият, който се опита да направи нещо бе дебютантът Крейг Джонсън.

След мача бразилците с приятели и съпруги веднага отидоха на почивка на Хаваите. Англичаните пък се отправиха към Острова където ги чакаше месомелачката на Висшата лига и Боксинг Дей.

Ливърпул достигна до финала на тазгодишното издание на Световното клубно първенство след победа над Монтерей с 2:1. Ако трябва обаче да сме честни, ще кажем, че Юрген Клоп подцени тази среща, пускайки в стартовия състав не най-силните си футболисти при положение, че мениджърът не скри намерението си да спечели турнира.  Опасността от загуба срещу мексиканците бе напълно реална, но в хода на мача немецът все пак вкара в игра лидерите си и точно резервите Александър - Арнолд и Фирмино донесоха победния гол.

Предположенията за днешната среща са, че Александър-Арнолд, Садио Мане и Роберто Фирмино ще се появят на терена от първите минути. Но липсата на Върджил ван Дайк и Жоржиньо Вайналдум в центъра на отбранителните структури може да създаде сериозни проблеми. Холандският защитник се разболя от  настинка, но все пак вчера тренираше с общата  група. Холандският полузащитник нарани крака в последния мач от първенството на Англия и тренира в Катар по специална програма. Към момента не е ясно дали ще играе.

Що се отнася до Фламенго, хората на Жорже Жезуш също се измъчиха в полуфинала срещу Ал Хилал. Шампионът на Азия поведе и имаше няколко добри възможности да удвои и утрои резултата, но Гомис, Джовинко и Диас не показаха достатъчно майсторство. След почивката бразилците вдигнаха оборотите и вкараха три гола, но остана усещането, че Фламенго се е разминал с поражението.

Предполага се, че Жезуш ще пусне най-боеспособните си футболисти, които се наслаждаваха на почивка с един ден в повече от съперника си. Очаква се Барбоса да води атаката, а по крилата да застанат Рибейро и Енрике. Арао и Жерсон ще са в опорната зона.

Към днешна дата бразилският колектив  безспорно е най-зрелищният отбор в Южна Америка. Тази оценка обаче започна да звучи едва след пристигането на 65-годишния португалски специалист Жорже Жезуш. Смяната на треньора се състоя на 1 юни 2019 г. и донесе моментални резултати. В бразилското първенство Фламенго изпревари най-близкия си конкурент с 16 точки, а в Копа Либертадорес помете всичко по пътя си. Бързите нападатели  Габриел Барбоса и Бруно Енрике, заедно с уругвайския плеймейкър Де Араскаета и работохолика Рибейро успяха да пробият всякаква защита. Фламенго се затрудни само на финала срещу упорития и дисциплиниран аржентински Ривър Плейт, но в последните две минути вкара два гола и издърпа победата от ръцете на съкрушения съперник.  

На практика Фламенго стана глътка свеж въздух в бразилския футбол, където прагматизмът зае трайно място за сметка на романтиката. Хората на Жезуш постоянно се опитват да атакуват, да играят открито и разнообразно в атака.

 

Ето защо очакванията към днешния мач са за един зрелищен двубой, в който среща ще си дадат два колектива, изповядващи атакуващ футбол.

И все пак, какво ни очаква днес? Най-баналното е да кажем, че срещата е непредсказуема, но няма да го направим по ред причини. Вероятно Жезуш ще се опита да неутрализира крайните защитници на Ливърпул с голяма активност на своите и тук ще бъде първата треньорска битка в срещата. Но тя няма да е толкова решаваща за изхода на мача. Решаващо ще се окаже класата на играчите. А тя е в полза на европейците, които при това ще излязат с най-силния си състав, който към момента е в състояние да унищожи всеки съперник. В допълнение, бразилците имат една голяма слабост и това е защитата. Рафиня се представя изключително неубедително, често греши при изнасянето на топката и много бавно се връща назад. Почти същото важи и за централния защитник Мари. Подобни действия срещу Ливърпул могат да бъдат обобщени само с една дума - харакири.  

За това предположенията ни  са за много  емоционален мач, в който обаче мърсисайдци ще проявят повече хладнокръвие и практичност, и ще направят това, което Боб Пейсли и хората му не сториха преди 38 години.

Прогноза: Ливърпул - Фламенго 3:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Ливърпул
(Англия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
18.12.2019 Св. клубно първ. Монтерей 1 - 2 Ливърпул
17.12.2019 Купа на Лигата Астън Вила 5 - 0 Ливърпул
14.12.2019 Висша Лига Ливърпул 2 - 0 Уотфорд
10.12.2019 ШЛ група E Ред Бул Залцбург 0 - 2 Ливърпул
07.12.2019 Висша Лига Борнемут 0 - 3 Ливърпул


Последни 5 срещи - Фламенго RJ
(Бразилия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
17.12.2019 Св. клубно първ. Фламенго RJ 3 - 1 Ал Хилал Рияд
08.12.2019 Серия А Сантос SP 4 - 0 Фламенго RJ
06.12.2019 Серия А Фламенго RJ 6 - 1 Авай SC
01.12.2019 Серия А Палмейрас SP 1 - 3 Фламенго RJ
28.11.2019 Серия А Фламенго RJ 4 - 1 Сеара CE


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
  Сподели
770