Изхвърлиха Русия от световния спорт


Н. Гавазов

Изхвърлиха Русия от световния спорт

Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) за четири години лиши Русия от правото да участва в големи международни турнири, включително Олимпиада и Световни първенства.

Изпълнителният комитет на WADA на среща в Лозана одобри препоръките на Комитета за съответствие на тази организация. Решението беше прието единодушно. Причина за това станаха  мащабните  допингови нарушения в почти всички видове руски спортове, включително опити за подмяна  на базата данни на Московската антидопингова лаборатория.

Спортистите няма да могат да участват  на Олимпийските и Световните първенства под знамето на страната. Изпълнителният комитет на WADA също така въведе четиригодишна забрана за посещения на международни спортни събития от страна на руски държавни служители и ръководството на Руския олимпийски комитет и Параолимпийския комитет.

На 25 ноември Комитетът към  WADA препоръча Русия да бъде отстранена от всички международни състезания за четири години. Освен това в продължение на четири години руското знаме не може да бъде издигано  на никакви състезания и руските спортисти ще могат да участват в тях, само ако успеят да докажат пълната  си непричастност към нарушенията. Но дори това да се случи, те няма да могат да представляват страната си официално.

Ден преди да се разгледа  въпроса за санкциите срещу руските спортисти Комитетът на спортистите към  Световната антидопингова агенция призова за пълното им отстраняване от участие в Олимпиадата през 2020 г. в Токио. Според 17 известни в миналото спортисти предложението на Международния олимпийски комитет за разрешаване на "чисти"  спортисти от Русия да се състезават в Япония под неутрален флаг не е достатъчно наказание. Така Комитетът на спортистите се присъедини към изискванията на антидопинговите агенции на САЩ и Великобритания, които се застъпват за максимални санкции и радикални срещу Русия.

Девет членове на комисията смятат, че единственото правилно решение би било напълно да се забрани на руснаците да участват  на следващите две олимпиади. Постоянната и умишлена измама, активната държавна политика в осъществяването на измамите и корупцията са обида не само за тези, които играят честно, справедливо и според правилата, но и за тези, които се опитват да защитят принципите си, се казва в изявлението на Комитета на спортистите.

Поредната  измама с допинг тестове на  руски спортисти бе открита през януари 2019 г., когато WADA получи база данни от московска лаборатория. Експертите на асоциацията откриха, че липсват стотици потенциални положителни проби.

Промените в базата данни, според експерти от WADA, са направени в периода от 2016 до 2019 г., тоест след публикуването на доклада на Макларън  за измамата с допинг в Русия на Олимпийските игри в Сочи и бягството  на служителя на RUSADA (Руската антидопингова агенция) Григорий Родченков в САЩ. Освен това, след 25 ноември 2018 г. - датата, когато Русия се съгласи да прехвърли базата данни на своята лаборатория към  WADA - управниците в  ​​Москва изфабрикуваха  фалшива кореспонденция, опитвайки се да представят всичко по начин, сякаш промените са направени от Родченков и неговите помощници. По-късно стана известно, че такава кореспонденция не съществува.

Юри Ганус, който е генерален директор на Руската антидопингова агенция, бе принуден да признае след посочените доказателства, че хиляди промени са направени в базата данни на Московската антидопингова лаборатория, преди да бъдат изпратени на експертите на Световната антидопингова агенция: „Те ни предадоха, това е някакъв вид конспирация. Промени бяха направени, включително буквално в навечерието на прехвърлянето на базата данни през януари 2019 ".

Ганус също така подчерта, че само хора, близки до руските власти, могат да имат достъп до данните. "Русия е страна с високо спортно ниво, но хората, които бяха отговорни за решението в тази ситуация, избраха грешен път", каза ръководителят на РУСАДА.

Допинг скандалът в руския спорт продължава от няколко години и съществува  благодарение на държавно ниво - чрез  протекциите руските политици и управници.

  Сподели
564