Белгия и Холандия направиха крачка към обединено първенство


Н. Гавазов

Белгия и Холандия направиха крачка към обединено първенство

Официалният  уебсайт на Кралския холандски футболен съюз (KNVB) обяви, че проучването за възможното създаване на съвместна лига на холандските и белгийските клубове (BeNeLiga) е стигнало до втория етап.

Идеята за такова съвместно първенство на Холандия и Белгия се обсъжда от няколко години. През лятото на 2019 г. възможността за създаване на такава лига стана по-реална. Лидерите на петте най-добри клуба от Белгия (Гент, Брюж, Генк, Андерлехт и Стандарт) се срещнаха с колегите си  от шестте най-добри клуба в Холандия (Аякс, АЗ Алкмар, Утрехт, Фейнорд, ПСЖ и Витесе). Клубовете обсъдиха възможността за създаване на съвместна лига, за да се намали разликата с петте водещи национални европейски първенства.

В резултат на това лидерите сключиха споразумение с консултантската компания Deloitte, която проведе проучване и оцени перспективите на новата лига. Според пресслужбата на KNVB, резултатите от проучването са били положителни.

Сега започна втората фаза на изследването. По време на него ще бъде разгледан възможен формат на лигата и въздействието, което създаването му може да окаже върху първенствата на Холандия и Белгия.

  Сподели
139