Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (21.09 - 28.09)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (21.09 - 28.09)

Futbol TV продължава с определянето на най-добрите играчи Топ 5 на първенствата на Европа. Не сме забравили тези които победиха Челси, Байерн Мюнхен, Арсенал, Олимпик Лион и Интер. Най-много колебания имахме относно вратарския пост, но за сметка на това категоричен бе избора ни при определянето на треньора на нашия отбор.

Представяме Ви: Dream-Team за периода 21.09 - 28.09. Тактическата схема е 4-3-3.


ВРАТАР

Това бе поста, за който изпитахме най-големи затруднения в избора си. Колебанията ни бяха свързвани с това кой да предпочетем измежду тримата Антониони от Чезена, Рейна от Леванте и Грийн от Уест Хем. Предпочетохме Рейна защото Антониоли допусна 4 гола, макар, че резултата можеше да бъде двуцифрен, а Грийн нямаше срещу себе си играчи като Роналдо, Игуаин и всички останали звезди на Белия балет.

Маноло Рейна (Леванте)

Леванте в първите си три мача от новия сезон в Примерата допусна 10 гола и не победи в нито една среща. За това и победата срещу Алмейра като гост дойде много изненадващо за мнозина, а предстоящата среща срещу Реал Мадрид предизвикваше опасения сред феновете, които почти бяха отписали мача. А всъщност, изненадата на кръга се получи във Валенсия, където Леванте удържа нулевото равенство срещу именития си съперник. Мислите ли, че това би могло да стане без блестящите намеси на вратаря на домакините Маноло Рейна? Неговата бдителност в и около наказателното поле обезсили темпото на нападателите на „бланкосите" и в крайна сметка донесе така скъпоценната точка за своя отбор.

Подгласници: Франческо Антониоли (Чезена), Робърт Грийн (Уест Хем)

 


ЗАЩИТА

Венсан Компани (Манчестър Сити)

Когато един отбор има проблеми в защитата си, каквото и да направят играчи като Торес и Джерард няма как тима да побеждава. За справка - Ливърпул. А ето, че през изминалия уикенд Манчестър Сити посрещнаха на Ийстландс не кой да е, а страшилището Челси. Отбраната на „гражданите" се справи по блестящ начин с нападателите на своя противник, елимирайки всякакви по-сериозни заплахи за гол от тяхна страна и в крайна сметка резултата е ясен - 1:0 за Сити.

Коло Туре (Манчестър Сити)

Бившият защитник на Арсенал бе част от ариегарда на „гражданите", който трябваше да предотврати заплахата шампиона Челси да си тръгне с нещо от Ийстландс. На всичкото отгоре Туре имаше срещу себе си Дидие Дрогба, което би накарало много от защитниците на други отбори да потреперят, но ивоареиецът се справи блестящо със задачата си и не позволи на голмайстора са „сините" да се развихри. Думите му преди мача: „ Готови сме да победим Челси", намират резон в неговите действия, а опасенията на Манчини за проблемите с контузени играчи в защитата се оказаха неоснователни - защото там бе Коло Туре.


Николас Бурдисо (Рома)

Срещу бившия си клуб Бурдисо игра уверено и надеждно. Вярно е, че миланския гранд не обсади вратата на Рома и нямаше канонада от удари в посока на Лобонт. Но в такива срещи е достатъчна една малка грешчица, една малка неточност, за да се провалят усилията на хората пред теб. А ето, Бурдисо игра уверено и надеждно и бе част от защитата, която хвана в клещи Ето'о, Милито и Снайдер.

Кристиан Фукс (Майнц 05)

Ние смятаме, че ако в отбора ни не присъства поне един представител на лидера в Бундеслигата, Dream Team няма да бъде пълноценен. Не само заради това обаче се спираме на Фукс. Майнц 05 дойде в Мюнхен и излезе срещу шампиона на Германия и финалиста в Шампионската лига уверен в собствените си сили и в това което върши. Какво начало само: още в първите минути направи впечатление, че гостите започнаха да атакуват без да се съобразяват с именития си съперник, а всичко ставаше като по учебник: Алагуй и Салай притесняваха противниковите защитници, зад тях и по крилата като стрели се вмъкваха халфовете, а двамата флангови защитници оказваха във всяка една атака подкрепа на колегите си. На всичкото отгоре австрийския защитник имаше срещу себе си Мюлер и Олич, с които се справи безапелационно: победител в 90% от единоборствата си! С риск да се повторим, но ако един отбор няма защита, то каквито и нападатели да притежава, всичко ще бъде безмислено.

Подгласници: Луис Филипе (Атлетико Мадрид), Стивън Уорнък (Астън Вила)

 


ПОЛУЗАЩИТА

Нани (Манчестър Юнайтед)

Крилото на „червените дяволи" прави до този момент невероятен сезон и продължи тази тенденция в мача на Юнайтед срещу Болтън. През целия двубой бе изключително активен, на моменти досаден с индивидуалните си изпълнения, но за сметка на това вкара отличен гол след солова акция сред четирима противникови бранители с което върна Юнайтед в мача. До самия край на срещата не престана да атакува и поема инициативата и бе най-голямата заплаха за домакините.

Милош Красич (Ювентус)

Сръбският национал намира за трети път място в нашия символичен отбор и изглежда ще се превърне в постоянен избор на Futbol TV. Но не може да пренебрегнем отличните му изяви, а изглежда, че футболистът намери своето място в лицето на Ювентус. В предишния кръг той имаше две асистенции, а сега записа хеттрик срещу Каляри. Първият му гол дойде след като отправи мощен удар по избитата от противниковите защитници топка. За втори път изправи на крака тифозите си когато пое топката в малкото наказателно поле и надигравайки в единоборство противников бранител, изпрати във вратата коженото кълбо. А третият му гол бе великолепен - отне топката от защитник на Каляри, преодоля още един и стреля между двама бранители, за да офоми своя хеттрик в мача!


Димитри Пайе (Сент Етиен)

Сент Етиен пристигна на „Жерлан" след като 16 години не бе постигал победа тук и не без основание предстоящият сблъсък с Олимпик Лион будеше тревога във феновете на отбора. „Зелените" обаче изиграха перфектно мача в тактическо отношение и не само това, но победиха участника в Шампионската лига с 1:0. А гола на победа бе дело на 23 годишния Пайе. Крилото на Сент Етиен не се отличи само със своя гол, а бе постоянна заплаха за домакините и може би когато бе заменен в 88-та минута Сисоко и Льоврен най-сетне си отдъхнаха.

Подгласници: Жереми Менес (Рома), Ройстън Дренте (Херкулес), Самир Насри(Арсенал).

 

НАПАДЕНИЕ

Фернандо Кавенаги (Майорка)

Аржентинският нападател на „Лос Баралетс" вкара два гола за своя отбор срещу Реал Сосиедад и помогна на Майорка да постигне втора победа в настоящата си кампания в Примерата. Трябва да отбележим също така, че дубъла на Кавенаги позволи на островитяните да запишат победа под номер 300-та в елита на Испания, а 27 годишния футболист ако продължава да играе по същия начин, със сигурност ще влезе в полезрението на грандовете.


Питър Одемвингие (Уест Бромич)

Нигерийският национал впечатлява с действията си след пристигането си от Русия и продължи да го прави в срещата между новия си отбор и Арсенал. Одемвингие заигра като централен нападател и бе постоянна заплаха за защитниците на „артилеристите". Спечели дузпа, която Брант пропиля и тогава взе нещата в свои ръце, вкарвайки гол в 50 минута и повеждайки Уест Броумич към една славна победа.


Давид Трезеге (Херкулес)

Това е една от изненадите на трансферното лято, но французинът поне досега оправдава похарчените за него пари. Особено след изпълнения като това срещу Севиля. Най-напред отбеляза хладнокръвно дузпата в 21 -та минута, а 17 минути по-късно бе най-съобразителен в наказателното поле на гостите и отклони топката от Кико за 2:0. Нов подвиг на Херкулес и ето, че започнаха да падат треньорски глави !

Подгласници: Графите (Волфсбург), Вучинич (Рома)

 


Старши треньор: Томас Тухел (Майнц05)

Ако в предишния кръг имахме известни колебания относно избора на треньор, този път такива нямаше и по безапелационен начин Томас Тухел е наставник на Dream Team за тази седмица. Това се случва за втори пореден път, което е прецедент, но нямаме никакво основание да пренебрегнем успеха на 37 годишния специалист, който върши чудеса с отбора си. Той спечели нашето доверие за първи път, когато заведе момчетата си на „Арена Везер" срещу един от участниците в Шампионската лига - Вердер и победи заслужено с 2:0. Сега обаче тимът му гостуваше на „Алианц Арина" срещу Байерн Мюнхен.

Какво направи Тухел? За да разберете е необходимо да направим паралел между двата мача. Във Бремен той игра с трима нападатели и Полански зад тях, а в опорната зона - с двама, които бяха доста отдалечени един от друг. Фланговите защитници подкрепяха всички атаки на отбора, но не се увличаха много. Срещу Байерн той изненада Луис ван Гаал. Излезе с двама нападатели, (които вкараха по един гол), а зад тях подреди трима полузащитници в една линия и много близо един до друг. На практика, като крила заиграха фланговите защитници на Майнц, а Полански остана единствения футболист в опорната зона. Ефекта бе, че атаките на баварците се разбиваха още в средата на терена и ако достигнеха до наказателното поле на гостите, те бяха неорганизирани и разстроени. Резултатът го знаем - Майнц победи и от 6 мача има 6 победи! А срещата в Мюнхен ще остане завинаги в историята на клуба.

 

  Сподели
196