Ривър Плейт – Бока Хуниорс: „Милионерите” ще спечелят Копа Либертадорес


Н. Гавазов

Ривър Плейт – Бока Хуниорс: „Милионерите” ще спечелят Копа Либертадорес

Ривър Плейт – Бока Хуниорс

Стадион: "Ел Монументал“, Буенос Айрес

Дата: 24.11.2018 г.

Час: 22:00

Съдия: Андрес Кунха (Уругвай)

В събота, от 22:00 часа българско време, Ривър Плейт и Бока Хуниорс ще се изправят един срещу друг във втората част от финала за Копа Либертадорес, който трябва да определи шампиона на Южна Америка. По  принцип мачовете между тези два отбора отдавна са спечелили статут на най-мащабните дербита във футбола. Неописуемо историческо съперничество, надхвърлящо нормалните представи за спортно противопоставяне, огромна страст, преминаваща всякакви граници, неописуема атмосфера, която в пъти надскача всяко едно друго дерби по земното кълбо – това е най-кратката характеристика на "Суперкласико", което, впрочем, трудно може да бъде описано с думи. То трябва да бъде видяно, за да разбере човек гигантските мащаби на сблъсъка.

Не случайно  преди няколко години The Observer постави посещението на "Суперкласико" на едно от челните места в класацията си за 50-те неща, които човек да направи, докато е жив.

Още по-значимо изглежда противопоставянето между двата флагмана на аржентинския футбол при сегашната ситуация. Първо, за първи път в историята двата аржентински отбора ще се срещнат във финала в най-силния клубен турнир на континента. Второ, за последен път шампионът в Копа Либертадорес ще бъде определен след финал в два мача на разменено гостуване.

Именно поради всички гореизброени причини утрешният двубой на "Монументал" не само, че ще влезе в историята като най-мащабният финал в Копа Либертадорес, но по интерес той ще напусне пределите и на Аржентина, и на Южна Америка. За това и цената на билетите за съботната среща достигнаха цени от над 4 000 долара за билет, много над стандарта на средния аржентинец, което обяснява всичко.

Бока  стигна до финала след победа с 2:0 и равенство 2:2 с Палмейрас в полуфиналите на турнира, не оставяйки никакви съмнения в превъзходството си над бразилците. Много по-драматичен се получи другият полуфинал, в който след домакинска загуба с 0:1 от миналогодишния шампион Гремио, Ривър Плейт губеше с 1:0 до 82-та минута в реванша, но направи обрат за 2:1 след гол от дузпа в 95-ата минута, дадена след използване на системата VAR.

Така се стигна до първата финална среща на "Ла Бомбониера", в която съперниците си вкараха четири гола, но не успяха да се победят. Тази среща премина на два етапа и напълно в духа на истинско дерби. Ривър Плейт стоеше по-добре на терена през първото полувреме, но именно тогава получи два гола. След почивката домакините доминираха, но "милионерите" пък успяха да изравнят.

За утрешния двубой Ривър Плейт не може да разчита на Сантос Боре, който изравни резултата срещу Гремио. Под въпрос са Николас де ла Крус и Игнасио Скоко. Главната загуба на "милионерите" обаче е свързана с Марсело Гаярдо – треньорът бе наказан за един мач, който трябваше да изтърпи в реванша от полуфиналите, но наставникът бе хванат да общува с щаба и играчите, което му донесе наказание от още три срещи, при това Гаярдо няма право да присъства не само на стадиона, но и в клубния автобус. Добрата новина е завръщането на капитана Леонардо Понсио.

Голямата загуба за гостите е отсъствието на Павон и никак не е ясно как Гилермо Скелото ще строи атаката на тима. Не е изключено да се стигне до промяна на схемата на игра на Бока, а може "генуезците" да играят отново с трима в атака, като на върха да застане Абила. Другият отсъстващ е Франк Фабра.

 

Интересни факти:

-      Ривър Плейт е непобедим в 11 от последните си 15 мача

-      Бока има само една загуба в последните си 10 мача

-      Ривър Плейт има само една загуба в последните си 21 домакински срещи

-      Бока има само три победи в последните си 19 гостувания

-      Ривър Плейт е вкарвал поне два гола в последните си 3 мача срещу Бока.

-      Бока спечели последните си три гостувания на Ривър Плейт във всички турнири

-      Ривър Плейт има само една загуба в последните си 13 мача от Копа Либертадорес.

-      Бока има шест триумфа в Копа Либертадорес, а Ривър Плейт е с три.

 

Трудно е да се правят прогнози на дербита, а още повече когато става дума за толкова гигантски сблъсък. Трябва да отбележим, че головете на чужд терен не се броят, така че резултатът в първия мач по никакъв начин не облагодетелства домакините и съперниците започват всичко отначало. Като цяло, Ривър Плейт е много добър в бързите атаки и стилът на "милионерите" е близък до този на Борусия Дортмунд. Бока от своя страна атакува мощно, с бързи разигравания в чуждата половина.

Кой ще надделее?

Нашите предположения са, че Ривър Плейт ще се възползва по-добре от своите възможности – Гаярдо е много по-опитен от Скелото, "Ел Монументал"  ще бъде зад своите, а кадровите проблеми в състава на гостите ще се отразят на силата на атаката.

Прогноза: Ривър Плейт – Бока Хуниорс 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Ривър Плейт
(Аржентина)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
11.11.2018 Копа Либ. Плейоф Бока Хуниорс 2 - 2 Ривър Плейт
03.11.2018 Суперлига Естудиантес Ла Плата 1 - 0 Ривър Плейт
31.10.2018 Копа Либ. Плейоф Гремио RS 1 - 2 Ривър Плейт
27.10.2018 Суперлига Ривър Плейт 1 - 0 Алдосиви Мар дел Плата
24.10.2018 Копа Либ. Плейоф Ривър Плейт 0 - 1 Гремио RS


Последни 5 срещи - Бока Хуниорс
(Аржентина)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
17.11.2018 Суперлига Бока Хуниорс 1 - 0 Патронато Парана
11.11.2018 Копа Либ. Плейоф Бока Хуниорс 2 - 2 Ривър Плейт
04.11.2018 Суперлига Бока Хуниорс 4 - 1 Тигре Виктория
01.11.2018 Копа Либ. Плейоф Палмейрас SP 2 - 2 Бока Хуниорс
27.10.2018 Суперлига Химнасия Ла Плата 2 - 1 Бока Хуниорс


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
11.11.2018 Копа Либ. Плейоф Бока Хуниорс 2 - 2 Ривър Плейт
23.09.2018 Суперлига Бока Хуниорс 0 - 2 Ривър Плейт
15.03.2018 Суперкупа Бока Хуниорс 0 - 2 Ривър Плейт
22.01.2018 Приятелски срещи Бока Хуниорс 0 - 1 Ривър Плейт
05.11.2017 Суперлига Ривър Плейт 1 - 2 Бока Хуниорс
  Сподели
1008