Собствениците на Сити се насочиха към Азия


Н. Гавазов

Собствениците на Сити се насочиха към Азия

Собствениците на Манчестър Сити възнамеряват да придобият нови клубове, с което ще разширят влиянието си във футбола. Според ESPN, компанията "Сити футбол груп", в която 87% са притежание на кралската фамилия на Абу Даби, а останалите 13% принадлежат на две китайски фирми, сега е насочила своето внимание към Азия.

Както е известно, собствениците на Сити имат дял от 80% в американския Ню Йорк Сити, който е съвместен проект с Ню Йорк джайънтс. Освен това дружеството притежава 44.3% в испанския Хирона и 20% в японския клуб Йокохама Меринос. Компанията владее 100% от акциите на Манчестър Сити, австралийския Мелбърн Сити и Атлетико Торке в Уругвай, като клубът от Южна Америка има за цел да търси и открива таланти на континента, които след това да отдава на останалите отбори от консорциума.

Търговският директор на Сити Футбол Груп Том Глик разказа за плановете на компанията.

"Вероятността за нови придобивки е много голяма. За целта оглеждаме някои места по света. Има много интересни пазари и стабилни първенства с добри отзиви, включително в Азия. Япония, Южна Корея и Индия са места с потенциал. Най-стабилни обаче изглеждат нещата в Китай, където спортът има пълната подкрепа от правителството", заяви Глик.

"Местното първенство вече е доста стабилно. То се радва на добра посещаемост и добра телевизионна гледаемост, така че сега е едно вълнуващо време за футбола в Китай. Това е един от пазарите, които следим, за да инвестираме", добави функционерът.

Както е известно, в Китай работи правителствена програма, която има за цел да превърне страната в световна сила до 2050 година. За целта в Поднебесната империя започна изграждането на стотици футболни академия, а футболът стана задължителен в училищата. За популяризирането на този спорт пък бяха привлечени известни футболисти и треньори, което повиши качеството на играта.

Според плановете на държавното ръководство на Китай, страната трябва да спечели световна титла до 2050 година.

 

  Сподели
84